Juoksu laajeni harrastuksesta elannoksi
Töissä

Juoksu laajeni harrastuksesta elannoksi

Kirjoittaja: Leena Filpus Kuva: Meeri Utti

Kun putoaa tyhjän päälle, uusi ura voi löytyä vaikka rakkaasta harrastuksesta. Näin kävi juoksuvalmentaja Pasi Päällysaholle.

”Jos en olisi saanut pörssilaman jälkimainingeissa potkuja logistiikka-alalta 26 vuoden jälkeen, olisin alalla vieläkin.” Näin vakuuttaa Pasi Päällysaho, joka joutui yllättäen työttömäksi vuonna 2013.

“Se oli totaalinen pysähdys. Olin täysin hukassa, että mihin suuntaan 50 vuotta täyttänyt voi mennä. Harrastin onneksi juoksemista, sen avulla pää pysyi kasassa”, Pasi Päällysaho sanoo.

Lopulta juoksemisesta tuli myös uusi ura, mutta se ei ollut itsestäänselvyys, vaan välissä oli raskaskin kolmen vuoden etsikkoaika. Mutta niinpä vain Päällysahosta tuli juoksuvalmentaja ja hän on tarjonnut osaamistaan vuodesta 2016 oman yrityksensä kautta.

Työttömäksi jäätyään Päällysaho päätyi ensin näkövammaisen nuorukaisen henkilökohtaiseksi avustajaksi. Tämä opiskeli liikunnanohjaajaksi Vierumäen urheiluopistolla ja Päällysaho toimi siellä hänen silminään.

“Istuin luennoilla ja ammensin tietoa avustettavaani varten. Elin ja hengitin urheilua 9 kuukauden työpestin ajan, sillä asuin myös urheiluopistolla. Havahduin pian, että nykyajan opiskeluhan on aivan toisenlaista kuin omassa nuoruudessani, innostavaa ja mukavaa. Siitä kipinä syttyi opiskeluun ja liikunta-alaan.”

Kun pesti päättyi, Päällysaho hakeutui suorittamaan liikunnan ammattitutkintoa monimuoto-opiskeluna. TE-keskus patisti Minustako yrittäjä -kurssille.

“Siellä naksahti, että tämä on mun juttuni, että minusta tosiaan voisi olla juoksuvalmentajaksi ja yrittäjäksi. Suosittelen kaikille yrittäjyyttä miettivälle liiketoimintasuunnitelman tekemistä. Viimeistään siinä konkretisoituu, mitä tarjottavaa juuri minulla voisi olla.”

Kun asiat on laittanut mietitysti paperille, siihen on helppo palata heikkona hetkenä. Epävarmuuden hetkiä tulee aika ajoin myös Päällysaholle.

“Sellainen huijarisyndrooma-fiilis, että kuka nyt minulta valmennuksia ostaisi tai että annanko riittävästi rahalle vastinetta. Viimeistään laskutusta tutkiessaan huomaa, että toiminta on kannattavaa ja tyytyväiset asiakkaat vinkkaavat palveluistani eteenpäin.”

Päällysaholla on selvä ohje niille, jotka mielivät harrastuksesta ammatia: omaa osaamistaan kannattaa syventää monipuolisesti, vaikka kaikki koulutus ei suoraan olisikaan sitä, mitä haluaa tai edes kannattaa tehdä.

“Minä olen esimerkiksi opiskellut ravitsemustieteitä, liikuntalääketiedettä, esiintymistaitoa ja erilaisia liikunta-alan kursseja voimavalmennuksesta personal trainingiin. Kaikki linkittyvät jollain tavoin siihen, mitä teen. Perustiedot monelta alalta auttavat ymmärtämään omat rajansa, ettei luule itsestään myöskään liikoja.”

Koulutus auttaa myös näkemään omat vahvuudet. Päällysaholla ne ovat omanikäisten valmentamisessa.

“Tiedän, mitä 50 vuotta täyttäneiden päässä liikkuu, heidän haasteensa ja miltä tuntuu nousta aamulla sängystä ylös.”
Kaikkea ei tarvitse osata itse. Päällysaho on esimerkiksi palkannut kirjanpitäjän ja visuaalisen alan ammattilainen on tehnyt verkkosivut.

Kun rakkaasta harrastuksesta ja intohimosta tulee ammatti, työlle haluaa antaa kaikkensa, sillä se on hyvin palkitsevaa.

“Aluksi kaikki oli kivaa. Vähitellen huomasin, että kännykän viestikilahdus ei enää tuntunutkaan niin mukavalta, vaan se olikin kuormittavaa. Nyt olen oppinut, että on tehtävä itselle selväksi, milloin vastaa viesteihin ja merkata kalenteriin myös lomat.”
Työ ja vapaa-aika on pidettävä erillään.

“Olen vasta nyt ymmärtänyt, mitä työn rytmittäminen tarkoittaa.”

Kuka?

Pasi Päällysaho, 58, Helsinki

  • Opiskellut alunperin yo-merkantiksi ja työskennellyt logistiikka-alalla 26 vuotta.

  • Toimii nykyisin juoksuvalmentajana oman toiminimensä kautta.

  • Harrastaa juoksemisen lisäksi lukemista, tv-sarjojen katselua ja erityisesti laiskottelua.

  • Perheeseen kuuluu avovaimo.