Kun ihminen palautuu riittävästi, hän jaksaa työssä ja vapaalla. Etätyöt voivat helpottaa tai vaikeuttaa palautumista.
Korona on siirtänyt monen työt kotiin. Se vaikeuttaa työn ja vapaa-ajan rajaamista. Jos työpiste on keittiön pöydän ääressä, keskeneräiset asiat pyörivät mielessä helposti illallakin.
Ihminen tarvitsee palautumista, jotta hän jaksaa työssä ja vapaalla. Palautuminen on kehon ja mielen toipumista rasituksesta, esimerkiksi työpäivästä.
Kehon ja aivojen fyysisestä kuormituksesta toipumiseen tarvitaan unta, mielen palautumiseen rentoutumista.
”Olennaista on löytää kiinnostuksen ja innostuksen aiheita muualtakin kuin töistä”, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä sanoo.
Hänen mukaansa kaikenlainen työ kuormittaa ja stressaa jonkin verran. Tärkeintä on löytää sopiva tasapaino kuormituksen ja levon välille.
”Kuormituksesta tulee terveyshaitta vasta silloin, jos ihminen ei palaudu siitä. Tyypillisiä stressiin liittyviä sairauksia ovat sydän- ja verisuonielimistön sairaudet ja mielenterveyden ongelmat.”
Palautumisen edellytys on, että työpäivien välissä on riittävästi lepoon tarkoitettuja tunteja. Pelkkä aika ei kuitenkaan riitä, jos mielessä pyörivät työasiat estävät rentoutumisen.
Palautumisen puute voi näkyä esimerkiksi unettomuutena, väsymyksenä, työmotivaation heikkenemisenä ja keskittymisvaikeuksina.
”Osa asiantuntijoista suosittelee sitä, että pitää tiukan rajan työn ja vapaa-ajan välillä. Itse edustan enemmän sitä koulukuntaa, että jos jonkin asian saa pois mielestään hoitamalla sen nopeasti, voi olla järkevämpää tehdä se saman tien”, Härmä sanoo.
”Ei ole kuitenkaan hyvä katsella vapaalla, olisiko tullut sähköposteja. Jos ihminen ei soita tai tekstaa, vaan lähettää sähköpostin, siihen ei tarvitse tarttua heti.”
Etätyön monet puolet
Etätyöt voivat sekä helpottaa että vaikeuttaa palautumista. Levon kannalta etätöiden keskeisin etu on se, että työpäivän ajoitusta voi säätää oman unirytmin mukaan.
Toisaalta töitä on helppo jatkaa varsinaisen työajan päätyttyäkin.
”Etätyöt voivat aiheuttaa työstä irtautumisen ongelmia. Jos on samassa tilassa töissä ja vapaalla, työ ja vapaa-aika menevät helposti sekaisin. Itse tykkäsin kovasti siitä ajasta, kun pystyin käymään Työterveyslaitoksella polkupyörällä ennen koronapandemiaa. Päivissä oli selkeä rytmi”, Mikko Härmä sanoo.
Jotta työajatukset eivät seuraisi vapaalle, niille pitää olla tarpeeksi aikaa työpäivän aikana. Kiireisenä päivänä ihminen ei välttämättä ehdi noteerata mieltä painavia huolia ja silloin ne palaavat mieleen illalla.
Härmän mukaan isot asiat kannattaa käsitellä pomon kanssa ja pienet itsensä kanssa – mielellään jo reilusti ennen nukkumaanmenoa.
”Itsensä kanssa voi pitää palaverin, jossa miettii, milloin tekee mitäkin ja miten.”
Jos palautuminen tuntuu vaikealta, on hyvä ideoida miellyttävää sisältöä vapaa-ajalle jo hyvissä ajoin etukäteen.
Jokaisella on omat rentoutumiskeinonsa, mutta riittävä uni ja liikunta ovat palautumisen perusasioita.
”Olennaista on, että elämässä on jotain muutakin mielenkiintoista kuin työ.”