Kirjanpitoa korona-aikana
Töissä

Kirjanpitoa korona-aikana

Kirjoittaja: Saara Autere

Ritva Räisänen on tehnyt tämän poikkeuksellisen ajan lähitöitä, Lea Karjalainen puolestaan etätöitä. Työkavereiden tuki on tärkeää molemmissa työmuodoissa.

Lähitöissä työkavereiden kesken

”Olen käynyt näinä poikkeuksellisina aikoina töissä ihan normaalisti, meillä ei ole mahdollisuutta etätöihin. Monilla asiakkaistamme ei ole sähköistä kirjanpitoa, joten joutuisimme tuomaan paperit kotiin. Lähityöt ovatkin osin tietoturvallisuuden sanelema juttu.

Eniten korona näkyy siinä, että asiakkaat eivät käy toimistollamme, vaan aineisto toimitetaan postitse. Yhteydenpidossa sähköpostin käyttö on korostunut. Välillä joutuu miettimään ihan tosissaan, kuinka avata meidän kirjanpitäjien kapulakieltä sähköpostitse siten, että asiakas ymmärtää. Kasvotusten asioiden selittäminen olisi helpompaa.

Asiakkaiden vierailut rytmittivät työtäni ja toivat siihen taukoja. Usein tuli vaihdettua samalla myös kuulumiset, suulas pohjalainen kun olen. Niska-hartiaseutu onkin paikoin koetuksella, kun on koko päivän niin tiiviisti tietokoneen ja mappien äärellä. Etänä työtä voisi tauottaa paremmin, tekemisen ei tarvitsisi mahtua virka-ajan sisään.

Olemme pitäneet työkavereiden kesken yllä omaa huumoria, mikä auttaa jaksamisessa. Meitä on täällä yhteensä kuusi. Toimistolla on myös helppo kysyä työkaverilta neuvoja, jos vastaan tulee joku ongelma. Etätöissä pitäisi lähettää sähköpostia, ja vastauksen saaminen saattaisi kestää kauemmin.

Olen ollut kova käymään teatterissa ja konserteissa, ja saanut sieltä voimaa. Nyt se kaikki puuttuu, mutta lapset ja lapsenlapset tuovat iloa elämään. Kuulumme mieheni kanssa riskiryhmään, mutta olemme silti halunneet olla tekemisissä lastenlasten kanssa. Molemmat lapsenlapsemme asuvat lähellä, heidän kanssaan hääräily vie ajatukset pois työasioista.”

Kirjanpitäjä Ritva Räisänen
Työpaikka: Tilitoimisto Tuovinen Ky, Kangasala


Etätöissä kesämökin järvimaisemissa

”Kun vuoden 2020 maaliskuussa tuli etätyömääräys, siirryin tekemään töitä vapaa-ajan asunnollemme Vaalaan. Lokakuulla palasimme mieheni kanssa kotiin Ouluun pimeimmäksi ja kylmimmäksi ajaksi, ja nyt suunnitelmissa on taas muutto mökille Oulujärven rannalle.

Aiemmin olisin sanonut, että työni eivät onnistu etänä, vaikka mahdollisuus siihen olisi ollut. Pakon edessä tilanne kuitenkin muuttui. Pähkäilimme yhdessä työkavereiden kanssa, mitä etätöihin siirtyminen vaatii. Kaikki mahdollinen muutettiin sähköiseen muotoon aina allekirjoitusta myöten, ja työnantaja järjesti tarvittavat välineet, kuten läppärin, näytöt, työtuolin ja kuulokkeet.

Nautin suunnattomasti siitä, että minulla on työrauha, mutta toisaalta sosiaaliset kontaktit puuttuvat. Teams-kahvitauko kerran viikossa ei korvaa päivittäisiä kohtaamisia. Etenkin mahdollisissa ongelmatilanteissa korostuu, kun vierellä ei ole työkaveria, jonka kanssa miettiä ratkaisua. Onneksi on puhelimet ja nettiyhteydet, ja voi vaikka jakaa näyttönsä toisen kanssa. Tiimikavereiden tsemppi antaa energiaa, meillä on tosi hyvä ja kannustava yhteishenki.

Vuodenvaihde on alalla hektistä aikaa ja päivät venyvät silloin pitkiksi. Kesällä taas saatoin aloittaa työt seitsemältä ja lopettaa kolmelta. Työpisteelläni mökin lasitetulla parvekkeella tuntui kuin olisin puoliksi kesälomalla. Siinä tuli myös silmäjumppaa samalla, kun sai seurata luonnon heräämistä ja kohdentaa välillä katsetta kauemmaksikin ihaniin maisemiin.

Vallitsevasta tilanteesta johtuen työpaikallani on vahva suositus jatkaa etätyöskentelyä toistaiseksi, enkä enää edes haluaisi sataprosenttista lähityöskentelyä, vaikka tiimikavereita ja joskus lounasravintolaa on ikävä.”

Palkkakirjanpitäjä Lea Karjalainen
Työpaikka: Monetra Oulu Oy, Monetra-konsernilla on toimipisteitä ympäri Suomea