Optisen alan erikoisvuosi
Töissä

Optisen alan erikoisvuosi

Kirjoittaja: Juho Paavola

Korona-aika korostaa sellaisen vapaa-ajan merkitystä, joka irrottaa ajatukset työstä ja koko pandemiasta. “Se voi olla liikuntaa luonnossa tai vaikka uuden opiskelua”, alan luottamusmiehet Riina Hakala ja Milja Heinonen ehdottavat.

Silmäaseman luottamusmiehen Riina Hakalan ja Synsamin luottamusmiehen Milja Heinosen mukaan koronavuoden aikana optikkoliikkeiden työ on sujunut jopa yllättävän hyvin. Kevään 2020 shokkivaiheen jälkeen liikkeiden ovet ovat alkaneet käydä lähes vanhaan malliin.

”Varsinaista silmälasien uusintavelkaa ei juuri ole päässyt syntymään”, Kirkkonummella työskentelevä Heinonen toteaa.

”Alkuvuodesta optikoilla oli paljon kysymyksiä työskentelystä, mutta koronan keskellä opittiin toimimaan nopeasti. Kasvomaskit ja turvavälit otettiin käyttöön ja tutkimuksiin käytettäviä aikoja lyhennettiin”, Helsingin Citycenterissä työskentelevä Hakala kertoo.

Asiakkaiden käytös on kuitenkin muuttunut. Silmälasitarpeista pidetään huolta, mutta pandemian keskellä käytöstä leimaa varovaisuus ja hetkessä eläminen.

”Aikaisemmin ihmiset varasivat tarkastusaikoja pitkälle etukäteen. Nyt voi aamulla varauskirja olla tyhjänä, mutta yhtäkkiä iltapäivällä onkin aivan täyttä”, Hakala sanoo.

”Ja myös silmälasien ostopäätökset tehdään nopeammin”, Heinonen on huomannut.

Laseja on uusittu tunnollisesti

Suomalaisista yli 15-vuotiaista yli 70 prosenttia tarvitsee silmälaseja, yli 70-vuotiaista käytännössä jokainen. Toisin sanoen eniten optikon palveluja tarvitsevat ovat heitä, joiden on pitänyt korona vuoksi välttää lähikontakteja eniten.

”Myös iäkkäämmät ovat käyneet uusimassa lasejaan. Taitaa olla niin, että käynti optikolla tarjoaa hyvän syyn lähteä käymään vähän ulkona”, Hakala miettii.

Samalla erityisesti riskiryhmien suojeleminen on vaatinut optikoiltakin tarkkuutta.

”Työnkuva on näkynyt oman vapaa-ajan suunnittelussa. Kun työssä tulee sosiaalisia kontakteja, pitää työn ulkopuolella miettiä tarkasti, keitä ja kuinka paljon uskaltaa tavata”, Heinonen sanoo.

Keskustelu auttaa jaksamaan

Luottamusmiehen roolissa koronavuosi ei ole juuri näkynyt muista vuosista poikkeavana, Heinonen ja Hakala sanovat. Mitä pidemmälle pandemiaa tuntuu piisaavan, sitä suuremmaksi muodostuu kuitenkin piilossa oleva henkinen rasitus. Sen kestämisessä suuri rooli on työkavereilla, he uskovat.

”Meillä on Kirkkonummella pieni yhteisö. Kaikki ovat hyviä ystäviä. Jos murheita on, ne uskalletaan puhua”, Heinonen sanoo.

Työpaikkojen luottamushenkilöt voivat omalla esimerkillään luoda ilmapiiriä, jossa keskustelu on helppoa.

”Olen pyrkinyt kiertämään myymälöitä, mutta korona-aikana jalkautuminen ei ole ollut niin helppoa. Luottamushenkilöihin olisi hyvä olla yhteydessä asiassa kuin asiassa ja mieluummin liian aikaisin kuin myöhään”, Hakala sanoo.

Luottamusmiehet muistuttavat, että työntekijä tarvitsee korona-aikanakin sellaista vapaa-aikaa, joka irrottaa ajatukset työstä ja taudista. Se voi olla liikuntaa luonnossa, tai vaikka Hakalan tapaan opiskelua yliopistossa.

Kevät 2021 tuo uuden tessin

Keväällä alan nykyinen työehtosopimus umpeutuu ja neuvottelut uuden saamiseksi alkavat.

”Saa nähdä, mitä uutta tulee. Neuvoteltavat asiat alkavat vasta tarkentua”, Hakala sanoo.

Optiikan alalla työ- ja neuvotteluilmapiiri on ollut aina hyvä. Hakala uskookin, ettei tes-neuvotteluissa nähdä kovin radikaaleja ehdotuksia suuntaan tai toiseen. Muutoksia nähtäneen kuitenkin tulevien sopimusten kestoissa.

”Monilla muilla aloilla suunta on ollut kohti aiempaa lyhyempiä sopimuksia, eli katsotaan, miten meillä käy”, Hakala miettii.