Mitä palkkiosta jää friikulle käteen?
Töissä

Mitä palkkiosta jää friikulle käteen?

Kirjoittaja: Jenni Junkala

Freelancerina työskentelevän palkkiosta nipsaistaan heti kättelyssä pois melkoinen lovi, joten omaa palkkiotaan ei kannata polkea.

1. YEL-maksut

Maksamalla yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-maksua varmistat eläkepäiväsi ja sosiaaliturvasi. Yrittäjien, joiden YEL-työtulo vuodessa on yli 7799,37 euroa, pitää maksaa maksua. Maksun suuruus vaihtelee muun muassa sen mukaan, minkä ikäinen olet ja kauan olet ollut yrittäjä. Aloittavat yrittäjät saavat alennusta maksusta.

2. Ammattiin liittyvät kulut

Mitä työvälineitä, materiaaleja tai tarvikkeita tarvitset työssäsi? Onko sinulla työtila? Markkinoitko itseäsi, entä missä koulutuksissa käyt? Tarvitsetko kirjanpitäjää? Muista, että kaikki tämä rokottavat sinulle käteen jäävää rahaa. Huomioi kaikki kulusi miettiessäsi palkkiotasi.

3. Verot

Freelancer maksaa toimintamuodostaan riippuen työkorvauksestaan joko ennakonpidätystä tai ennakkoveroja.

4. Työttömyysturva

Yrittäksi ryhtyvä voi kuulua ERTOn työttömyyskassaan ensimmäiset 18 kuukautta yrittäjäksi ryhtymisestä. Sen jälkeen hänen on liityttävä yrittäjäkassaan. Yrittäjäkassan jäsenmaksu vaihtelee ansioiden mukaan.

5. Käteen jäävä palkka

Kaikkien kulujen jälkeen freelancerille jää käteen vain osa siitä, mitä hän laskuttaa.

Onko liikevaihtosi yli 10 000 euroa vuodessa? Sinun on maksettava valtiolle arvonlisäveroa. Useimpien tavaroiden ja palveluiden osalta se on 24 prosenttia. Muista lisätä ALV laskutettavan summan päälle.

Voit omaa työtä hinnoitellessasi käyttää apunasi esimerkiksi Suomen freelance-journalistien ja Grafian yhteistä freetyön palkkiolaskuria »