Koronapandemia muutti tulkin työn toiseksi yhdessä yössä
Töissä

Koronapandemia muutti tulkin työn toiseksi yhdessä yössä

Kirjoittaja: Leena Filpus Kuva: Meeri Utti

Kati Lakner on päässyt tulkkina vierailemaan erilaisten ihmisten elämään ja näkemään heidän koko elämänsä kirjon iloista suruihin.

“Olen ollut suomalaisen viittomakielen tulkki vuodesta 1993. Tulkkaan viittomakieleltä suomeksi ja englanniksi sekä kummastakin puhutusta kielestä viittomakieleen päin. Parasta työssä on se, että pääsen tulkkina vierailemaan erilaisten ihmisten elämään ja näkemään heidän koko elämänsä kirjon iloista suruihin. Tämä on luottamustehtävä, johon pitää suhtautua nöyrästi. Ja myös valmistautua tulkkaustilanteisiin mahdollisimman hyvin. Jotta tilanteeseen osaa virittäytyä oikein, on tärkeää tietää jo ennalta, minkälaiseen tilanteeseen tulkki on kutsuttu tulkkaamaan.

Koronapandemia muutti tulkin työn toiseksi yhdessä yössä. Aiemmin tulkki meni lähes kaikissa tapauksissa tulkattavan mukana vaikkapa lääkäriin tai työpaikan kokoukseen. Etätulkkauksia käytettiin lähinnä hätätapauksissa. Nyt istun tulkkina 80 prosenttia työajasta kotona ja tulkkaan videoyhteyden välityksellä. Tulkki on Zoomin ruudulla ruutu muiden joukossa. Etätulkkauksesta on puhuttu alalla jo 20 vuotta, mutta vasta nyt siitä tuli normi. Viittomakieliset ihmiset jopa ikäihmisiä myöten ovat kyllä olleet valmiita digitalisaatioon ja uusien teknologioiden käyttöön jo aikapäiviä.

Työnantajani Viittomakielialan Osuuskunta Via tuottaa valtioneuvoston korona-tiedotustilaisuuksien tulkkaajan viittomakielelle. Palvelu on äärimmäisen tärkeä: Vihdoin viittomakieliset saavat yhtä aikaa saman tiedon muiden kanssa, eikä heidän tarvitse kaivella viittomakielistä tiedotetta jonkin hämärän linkin takaa. Tässä on kyse perusoikeuksista ja yhdenvertaisesta kohtelusta.

Kun koronapandemia helpottaa, uskon meidän palaavan silti lähitulkkauksiin kuten ennenkin, mutta etätulkkaus jää sen rinnalle. Kuuroillakin on kova ihmisten kohtaamisen nälkä ja ihmisten välinen läsnäolo puuttuu etätulkkauksista.”