Tutkinto vie uraa eteenpäin 
Töissä

Tutkinto vie uraa eteenpäin 

Kirjoittaja: Juho Paavola 

Työtehtävien erikoistuessa perustutkinto on edellytys logistiikka-alan perustehtäviin. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot vievät työssä jo olevia kohti entistä monipuolisempia ja paremmin palkattuja työtehtäviä.

”Ennen sanottiin, että mene varastoon, kun muuta työtä ei löytynyt. Nykyisin sisälogistiikkakin edellyttää tietojärjestelmien tuntemusta”, Novida-ammattioppilaitoksessa logistiikka-alaa opettava Ari Ojala sanoo. Tänä päivänä ilman tutkintoa voikin olla vaikea löytää yksinkertaistakaan työtä.

Niin peruskoulusta jatko-opintoihin suuntaavan kuin alanvaihtajankin on saatava haltuun alan perussäännöt. Logistiikka- ja huolinta-alan tutkinnoissa on kyse myös työtehtävien tehokkaasta hoitamisesta sekä työturvallisuudesta.

”Esimerkiksi kuljetustehtäviin vaaditaan nykyisin ammattipätevyys. Ilman tutkintoa ammattipätevyyttä ei voi edes saada.”

Logistiikka- ja huolinta-alalla voi suorittaa perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Lue, mikä sopii juuri sinulle.

Logistiikan perustutkinto on lähtöaskel logistiikan urapolulle

Logistiikan perustutkinnon suorittaa ammattioppilaitoksissa vuosittain noin 1200 opiskelijaa. Heistä suurin osa on äskettäin peruskoulunsa päättäneitä, mutta joukkoon kuuluu myös alanvaihtajia, joilla ei ole vielä kokemusta logistiikka-alasta.

”Logistiikan perustutkinto antaa laaja-alaisen käsityksen alan perusteista”, Ojala tiivistää.

Kolmivuotisen logistiikan perustutkinnon voi suorittaa kuljetuspalvelujen, lentoasemapalvelujen ja varastopalvelujen osaamisaloilla.

Ammattitutkinnot täydentävät osaamista

Ammattitutkinnot täydentävät logistiikka- ja huolinta-alalla jo työskentelevien ammattilaisten osaamista.

”Ennen ammattitutkinnon suorittamista olisi useimmiten hyvä omata perustutkinto sekä kolmen vuoden työkokemus alalta. Ammattitutkintoon tullaan ammatin kautta”, Ojala sanoo.

Puolisen vuotta kestävä ammattitutkinto laventaa osaamista, mikä helpottaa työtehtävien hoitamista ja mahdollistaa myös uusissa tehtävissä toimimisen. Työehtosopimuksien mukaan ne myös nostavat palkkaa.

”Verrattuna perustutkintoon ammattitutkinto tähtää itsenäisen työskentelyyn, ongelmanratkaisun ja työn suunnittelun kehittämiseen.”

Opiskelija voi valita liiketoiminnan, kuljetusalan, lastinkäsittelyalan, merenkulkualan, palvelulogistiikan sekä tilaus- ja toimitusprosessin hoitamisen osaamisalan ammattitutkinnon.

Erikoisammattitutkinto on työelämän konkareille

Ammattitutkinnon tavoin erikoisammattitutkinnot syventävät jo työelämässä kannuksensa hankkineiden osaamista. Se näkyy myös opintojen suorittamisessa.

”Toteutus riippuu hieman oppilaitoksesta, mutta useimmiten läsnäolopäiviä on vähän ja tutkintoa suoritetaan itsenäisesti ja työpaikoilla”, Ojala sanoo.

Erikoisammattitutkinto mahdollistaa siirtymisen entistä vaativampiin tehtäviin.

”Sen jälkeen voi siirtyä työnjohdollisiin tehtäviin, rekrytointeihin ja erilaisten tilausten tekemiseen. Toisin sanoen tehtäviin, jotka edellyttävät vahvaa itsenäistä otetta”.

Tällä hetkellä on mahdollista suorittaa liikenneopettajan, liiketoiminnan ja palvelulogistiikan erikoisammattitutkinto.

Kansainvälinen työ vaatii ammatti- tai erikoisammattitutkinnon

Viime vuosikymmeninä logistiikka- ja huolinta-ala on keskittynyt vahvasti, ja yhä useampi työpaikka löytyy kansainvälisestä yrityksestä. Siksi kansainvälisen liiketoiminnan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovatkin hyvä lisä esimerkiksi huolitsijan tai liikenteenhoitajan ammattiosaamiseen, kuljetusyhtiö DHL Freight Finland Oy:n kansainvälisen liikenteen hoitaja Seppo Virtanen sanoo.

”Isoissa yrityksissä tehtävät ovat erikoistuneita. Yleensä sama ihminen tekee esimerkiksi vain vienti- tai tuontiliikennettä ja sitten tullauksia sekä huolintaa.”

”Tutkinto avaa silmiä työpaikan ulkopuolisille työtavoille, mahdollistaa siirtymisen uusiin tehtäviin omalla työpaikalla ja opettaa myös tärkeiden kansainvälisten alan termien luontevan käytön.”

Molemmat tutkinnot suoritetaan työn ohessa opiskelijan, oppilaitoksen ja työpaikan tutor-ohjaajan yhteistyönä. Tutkinnot myös tentitään aidoilla näytöillä työpaikoilla.

”Firmat sekä Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto ry tukevat kurssituksia melko hyvin ja antavat koulutuksiin stipendejä, sillä koulutus on niidenkin oma etu. Suorittajalle ei näistä juuri maksettavaa jää.”

ERTOn jäsenyhdistys Logistiikan toimihenkilöt ry järjestää jäsenilleen tullialan ja ulkomaankaupan kursseja.