Kun vastuulla on kaikki
Töissä

Kun vastuulla on kaikki

Kirjoittaja: Juho Paavola

Terminaalityönjohtajalta vaaditaan nopeaa reagointikykyä, ongelmanratkaisutaitoa ja huumoria, joka pelastaa tiukoista tilanteista. Kolme terminaalityönjohtajaa kertoo ammatistaan.

Miika Sell: DB Schenkerillä työnjohtaja osaa itsekin terminaalityöt

Miika Sell aloitti kansainvälisen logistiikkajätin eli saksalaisen DB Schenkerin palveluksessa vuonna 2007. Nykyisessä tehtävässään terminaalityön johtajana hän on toiminut Vantaan Viinikkalassa vuodesta 2017. Sellin vastuulle kuuluvat kansainvälisen ja kotimaan kappaletavaraterminaalien työnjohto.

”Työni on päivittäisten terminaalitöiden suunnittelua, resursointia ja toteutusta. Työt on saatava tehtyä aikataulujen ja prosessien mukaan, jotta tavarat kulkevat oikea-aikaisesti terminaalin läpi ja myös sähköinen tieto kulkee tavaran mukana”, Sell tiivistää.
Sell listaa ammattiosaamisesta tärkeimmäksi monipuoliset IT-taidot. Tietotekniikka on läsnä jokaisessa työtehtävässä. Etua on myös sosiaalisista taidoista: hyvä työnjohtaja on reilu ja tarvittaessa jämäkkä.

”Pidän aina positiivisena, jos työnjohtaja osaa tehdä tarpeen vaatiessa itse terminaalityötä. Se antaa hyvän näppituntuman siihen, mikä tehtävä vaatii minkälaisen tekijän ja aikataulun.”

Parasta työssä on monipuolisuus ja vaihtelevuus.

”Koronarajoitukset sen sijaan alkavat jo kyllästyttää. Vuorotyö tuo omat haasteensa myös, mutta nämä ovat kai niitä ammatinvalintakysymyksiä.”

Taina Saha: Kaukokiito antaa kokemusta ja kysyy huumoria

Kun Taina Saha viimeisteli syksyllä 2020 logistiikkainsinöörin opintoja, alkoi samalla vakituisen työpaikan etsintä. Terminaalityönjohtajan pesti löytyi Kaukokiidolta Tampereelta, missä Saha vastaa terminaalin käytännön toiminnasta ja toimii lähiesimiehenä terminaalityöntekijöille kahden muun työnjohtajan kanssa.

”Tehtävässä houkuttelivat erityisesti monipuoliset logistiikan työtehtävät sekä esimiehenä olo. Melko nuorena myös koen, että työstä saa monipuolista kokemusta ja oppia”, Saha sanoo.

Monipuoliseen työnkuvaan kuuluu ohjausta, ongelmanratkaisua, harhautuneiden ja vaurioituneiden lähetysten selvittämistä, perehdyttämistä, tuonti- ja vientikuljetusten hoitoa, raportointia, suunnittelua sekä työturvallisuuden valvontaa, Saha listaa. Työ sopii hyvin sellaiselle, joka kaipaa vaihtelevia ja monipuolisia tehtäviä, eikä kavahda nopeastikin eteen tulevia ongelmatilanteita.

”Työssä tarvitaan ehdottomasti huumoria sekä hyviä ongelmanratkaisukykyjä. Lisäksi työ on välillä melko operatiivista ja nopeatempoista, joten hyvä paineensietokyky ja reagointikyky ovat eduksi.

Tommi Nyman: Postia johdetaan kuin jalkapallojoukkuetta

Kun Tommi Nyman kävelee työpaikkansa ovesta sisään Vantaan Kivistössä, hän ajattelee jalkapalloa. Postilla työnjohtajana työskentelevä Nyman on pelannut ja valmentanut sitä ikänsä.

”Kuten peliin, on työpäiväänkin valmistauduttava. Työnjohtaja on kuin valmentaja, jonka on mietittävä, miten joukkueesta saa parhaan tehon irti, tai kuka pelaa maalissa, jos maalivahti onkin poissa”, Nyman nauraa.

Tehtävässä logistiikka-alan opinnot ovat hyvä pohja. Postilla lähes kaikki työnjohtajat ovat kuitenkin startanneet terminaalin perustehtävistä ja oppineet matkan varrella. Hyvät tyypit huomataan, Nyman sanoo.

”Jos haluaa kehittyä, mahdollisuuksia annetaan. Työn oppii tekemällä, mutta koska vakansseja aukeaa harvoin, on omaa vuoroa maltettava odottaa.”

Yksittäisistä taidoista Nyman nostaa esiin tietotekniikan. Kaikki kirjaukset tehdään mobiileilla lukulaitteilla. Tärkein ominaisuus terminaalityön johtajalla on Nymanin mielestä kuitenkin asenne. Työntekijöiden kunnioitus ansaitaan kunnioittamalla muita.

”Olen oppinut kuuntelemaan muita herkällä korvalla. Vaikka oma tapa toimia olisi ihan hyvä, toisen keksimä tapa voi olla vielä paljon parempi.”