Arkiset kohtaamiset toisten kanssa antavat voimaa työhön
Töissä

Arkiset kohtaamiset toisten kanssa antavat voimaa työhön

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Aki Loponen

Yrittäjä Ruusa Aallon henkinen voimavara on yhteistyötila, jossa työpäivään kuuluvat arkiset kohtaamiset toisten kanssa. Haastavinta yrittäjänä olemisessa on ajankäytön rajaaminen.

Viestintäasiantuntijana minua motivoi se, että voin auttaa asiakkaitani. Olen määritellyt, että haluan olla järkihintainen vaihtoehto pienelle yritykselle, joka tarvitsee apua viestintään.

Yrittäjyys tuntui minulle pitkään kaukaiselta ajatukselta, vaikka viimeiset viisi vuotta olenkin tehnyt projekti- ja pätkätöitä yrittäjämäisesti. Koronavuoden aikana minut kuitenkin lomautettiin hetkeksi. Samaan aikaan tajusin, että minulla on yrittäjänä jotain annettavaa asiakkaille. Ajattelin, että nyt jos koskaan ryhdyn yrittäjäksi. Rahallista painetta ei ollut, koska lomautettuna olin jo oppinut pärjäämään pienemmillä tuilla. Vuodenvaihteessa lopulta perustin toiminimiyrityksen.

Jo ennen lopullista askelta yrittäjäksi, otin yhteyttä Lahdessa toimivaan yhteistyötilaan Dooroomiin ja kyselin tilaa itselleni. Tiesin, että yrittäjänä en haluaisi tehdä kotona töitä, vaan tarvitsin työpisteen muualta. Onneksi tilaa oli, sillä ilman sitä en ehkä olisi edes ryhtynyt yrittäjäksi.

Yhteistyötila on minulle henkinen voimavara. Siellä en ole yksin, vaan päivä koostuu arkisista työelämään kuuluvista asioista, kuten kohtaamisista kahvihuoneessa ja kuulumisten vaihtamisesta aamuisin. Dooroom järjestää myös esimerkiksi aamupalatilaisuuksia yhteisölleen.

Yrittäjänä haastavinta on ollut oman ajankäytön rajaaminen. Tiedän, että tuntini ovat rajalliset, enkä voi joustaa niistä liikaa. On opeteltava sanomaan myös ei. Olen ohjannut asiakkaita toisille tekijöille Dooroomissa, jos tiedän, että minulla ei ole tarjotulle projektille aikaa.

Olen mukana myös Mothers in Business -verkoston toiminnassa Lahdessa. Äitien työelämäverkoston kautta olen löytänyt niin vertaistukea, kehitysmahdollisuuksia kuin asiakkaitakin. Harmi, että korona vei verkoston livetapahtumat. Kaipaan sitä, että pääsen tapaamaan muita urasuuntautuneita äitejä. Ruutua on tullut tuijoteltua tarpeeksi korona-aikana, vaikka webinaarit ja muut etätapahtumat ovatkin hyviä.”

Poimintoja CV:stä

2009–2011 Lapset syntyvät
2011 Valmistuu tradenomiksi, alkaa tehdä vanhempainvapaalla freelancerina kirjoitustöitä
2016 Irtisanoutuu taloushallinnon työstä, alkaa tehdä viestintää pätkä- ja projektitöinä sekä kevytyrittäjänä
2021 Työt toiminimiyrittäjänä alkavat