HEDit ovat työpaikkojen tähtiä
Töissä

HEDit ovat työpaikkojen tähtiä

Kirjoittaja: Jenni Junkala

Auttaja, kuuntelija, sovittelija, neuvottelija, viestinvälittäjä, yhteishengen luoja. Työpaikan tähdellä on monta roolia.

Keitä ovat HEDit?

HEDit eli henkilöstön edustajat ovat työpaikoilla luottamustoimissa toimivia työntekijöitä. HEDit toimivat työpaikoilla luottamusmiehinä, luottamusvaltuutettuina, työsuojeluvaltuutettuina ja työsuojeluasiamiehinä. Työntekijät valitsevat HEDit keskuudestaan.

Luottamusmiehet ja luottamusvaltuutetut edustavat liittoa työpaikoilla ja auttavat työntekijöitä arkisissa työsuhteisiin liittyvissä asioissa, kuten palkoissa, mutta myös työsuhdeongelmissa.

Työsuojeluvaltuutetut kehittävät yhdessä työnantajan kanssa työsuojeluasioita, kuten työhyvinvointia ja työn turvallisuutta.

Onko kenestä tahansa HEDiksi?

Laskutustoimihenkilönä työskentelevä Satu Lasanen on ollut luottamusmies kaksi vuotta.

“En koskaan kuvitellut, että minusta tulisi HED. Ajattelin, että luottamustoimi vaatisi lakikirjan osaamisen ulkoa. Onneksi se on rooli, johon voi oppia. ERTO kouluttaa HEDit hyvin”, Lasanen sanoo.

Jostain ominaisuuksista on kuitenkin hyötyä luottamusmiehenä.

“Täytyy olla kiinnostunut siitä, että kaikkia kohdellaan hyvin ja tasavertaisesti, ja osata kuunnella”, Lasanen sanoo.

Puhevammaisten tulkkina työskentelevä Päivi Pirinen-Kervinen on toiminut jo seitsemän vuotta luottamusmiehenä ja hänet valittiin hiljattain ERTOn jäsenyhdistys Ystean puheenjohtajaksi. Hän on saanut itsevarmuutta luottamusmiehen tehtäviinsä koulutuksista ja kokemuksesta.

“Puheliaisuudesta ja sosiaalisuudesta ei myöskään ole haittaa luottamusmiehenä. Silloin uskaltaa avata suunsa tarpeen vaatiessa. Rohkeutta kyllä toisaalta saa myös kouluttautumisesta”, hän kannustaa.

“Ilman liiton apua ei tarvitse pärjätä”, Päivi Pirinen-Kervinen sanoo.

Miten he auttavat?

“Työkaverit soittavat kysyäkseen asioita, jotka painavat mieltä. Kuuntelen heitä ja mietimme, vienkö minä asiaa eteenpäin vai vievätkö he itse. Toisaalta myös työnantajan kanssa jutellaan paljon, esimerkiksi jos työehdot ovat muuttumassa. Homma koostuu pääasiassa keskusteluista ja palavereista”, Päivi Pirinen-Kervinen tiivistää luottamusmiehen työn ytimen.

HEDit ovat siis kuin työntekijöiden luottokavereita työpaikoilla: kuuntelevat ja auttavat kaikessa, mitä työntekijöiden mieleen vain juolahtaakaan. Toisaalta he tekevät myös hyvää yhteistyötä työnantajan kanssa ja välittävät johdolta saatua tietoa työntekijöille.

Satu Lasanen näkee luottamusmiesten homman samalla tavalla.

“Me pidämme ihmiset ajan tasalla kaikesta ja olemme viestinviejiä ja sovittelijoita.”

Pirinen-Kervinen kertoo tehneensä viime vuonna työsuojeluvaltuutettujen kanssa yhteistyötä työhyvinvointikyselyn muodossa.

“Työparini on luottamusvaltuutettu. Nyt suunnittelemme hänen kanssaan luottiskiertuetta, jolle toivottavasti pääsemme koronatilanteen parantuessa. Näin pääsisimme tapaamaan työntekijöitä kasvotusten ja monelle paikkakunnalle.”

Lasasen mukaan luottamusmiehen tärkeä tehtävä onkin luoda yhteishenkeä työpaikalle.

“Olen järjestänyt esimerkiksi kahvituksia, ja ehkä tulevaisuudessa tulen järjestämään vaikka jonkinlaisia tapahtumiakin.”