Tiimityössä tärkeintä on kuuntelemisen ja kuulemisen taito
Töissä

Tiimityössä tärkeintä on kuuntelemisen ja kuulemisen taito

Kirjoittaja: Leena Filpus

Kysyimme eri alojen ammattilaisilta kokemuksia hyvästä tiimityöstä. Tärkeimpänä oppina nousee esiin toisten kuuntelemisen ja kuulemisen taito.

Kun tiimin työnopeus on tärkeää

“Työskentelen klinikkaeläinhoitajana Tammiston Eläinsairaala Evidensiassa. Työ etenkin teho- ja päivystysosastolla on hektistä ja siinä tiimityön sujuvuus todella punnitaan. Hoidamme asiakkaidemme rakkaita lemmikkejä, jotka ovat monelle kuin perheenjäseniä. Niiden hoidossa ei virheitä saa tulla. Se vaatii tiimityöltä paljon. Jokaisen on oikeasti pystyttävä luottamaan toinen toisiinsa ja siihen, että jokainen tekee oman työnsä niin hyvin kuin inhimillisesti on mahdollista.

Erityisesti hyvä tiimityö korostuu kriittisissä tilanteissa kuten elvytyksissä. Silloin tiimin yhteistyön on oltava vieläkin saumattomampaa kuin tavallisissa hoitotilanteissa ja jokaisen tiimiläisen on tiedettävä oma roolinsa. Vaikka tällaiset kiperät tilanteet ovat rankkoja, jälkeenpäin on usein todella hyvä fiilis, kun tiimi on pelannut niin hyvin yhteen ja tehnyt parhaansa. Täällä työskentelee muutenkin ihania ihmisiä, jotka tekevät hommia koko sydämellään. Ollaan oikeasti läsnä ja käytettävissä silloin, kun olemme töissä.

Valmistuin vuoden alussa oppisopimuksella täällä samassa paikassa klinikkaeläinhoitajaksi. Opiskelut kestivät 1,5 vuotta. Minulle sanottiin heti alussa, ettei tyhmiä kysymyksiä ole. Se kuvaa hyvin ilmapiiriä: Aina uskaltaa kysyä ja varmistaa epäselvän asian.”

Jenny Saranen, klinikkaeläinhoitaja, Eläinsairaala Evidensia

Kun työpari muodostaa tiimin

“Valmistuin optikoksi seitsemisen vuotta sitten. Helsingin Kukontorilla sijaitsevassa Silmälasikeskuksessa olen työskennellyt reilun vuoden. Meillä on pieni työyhteisö, seitsemän vakituista optikkoa.

Työmme on kokonaisvaltaista. Palvelemme asiakasta näöntutkimuksesta kehysten valintaan, linssien hiontaan ja lasien luovutukseen asti. Meillä on paljon vakioasiakkaita, jotka palaavat meille vuosi toisensa jälkeen.

Jokaista asiakasta palvelee yleensä kahden optikon tiimi. Tiimityötä onkin mukava tehdä, kun rinnalla on hyvä työkaveri. Se palkitsee erityisesti harvinaisemmissa tilanteissa, kun useamman optikon osaamista hyödyntämällä päästään onnistuneeseen lopputulokseen. Toisaalta voi luottaa siihen, että jos ei vaikka huomaa näyttää asiakkaalle jotain tiettyä kehystä, kaverilla on valikoima mielessään. Jokainen tekee meillä töitä omalla persoonallaan, mutta toimintatavat ovat silti samat.

Hyvä tiimityö ja -toveruus punnitaan kun on kiire, eikä välttämättä ehdi puhumalla vaihtaa ajatuksia. Hyvin usein käykin niin, että huomaa työkaverin miettineen juuri samaa kuin itsekin on ajatellut. Tulee hyvä fiilis, kun voi luottaa asioiden hoituvan kiireestä huolimatta.

Hyvää yhteispeliä ja yhdessä tekemistä korostettiin jo perehdytyksessä, kun tulin tänne töihin. Päämäärä on kaikilla sama: Että asiakas saa aina mahdollisimman hyvää ja tasalaatuista palvelua. Asiakkaan pitää voida luottaa siihen, että palvelutaso ei vaihdu, vaikka tuttu optikko ei sattuisikaan olemaan vapaana.”

Heli Kaleva, optikko, Silmälasikeskus

Kun tiimi on työpaikan ulkopuolella

“Viestinnän kouluttajana, toimittajana ja tietokirjailijana tiimini eivät ole omalla työpaikallani vaan esimerkiksi lehdissä ja koulutusalan yrityksissä. Yhteistyösuhteet voivat silti olla pitkiä ja antoisia. Eräs yhteistyökumppanini sanoikin kerran, että vaikka emme työskentelekään samassa paikassa fyysisesti, hän kokee minut yhdeksi lähimmistä työkavereistaan. Se tuntui kivalta.

Kun toimitaan etänä, hyvän tiimin rakentumiseen joutuu näkemään lähityötä enemmän vaivaa. Luottamus kun syntyy aina kasvokkain. Ruudun kautta ihmisestä ei välity koko kuvaa. Lisäksi esimerkiksi sähköposteja tulee ehkä luettua ja kirjoitettua huolimattomasti tai väärin tulkiten. Toimiva ja avoin tiimityö vaatii molemminpuolista ymmärtämistä ja tilanteenlukutaitoa.

Teen paljon yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. On antoisaa ja inspiroivaa saada palautetta ja kommentteja omaan työhönsä esimerkiksi visualisteilta. He tarkastelevat maailmaa eri näkökulmasta kuin minä ja olen oppinut heiltä paljon rakenteesta, tasapainosta ja tyhjä tilasta. Niitä oppeja voi soveltaa myös tekstiin.

Koulutttajana huomaa, miten taitavia erityisesti nuoret ovat purkamaan esimerkiksi ryhmätöitä. Heillä on selkeä työnjako, he siirtävät palloa toisilleen ja antavat tilaa. Tiimimäinen työskentelytapa on heille itsestäänselvää. Näkee, että koulumaailma on muuttunut ja esiintymistä ja yhdessä tekemistä arvostetaan.”

Tiina Torppa, toimittaja, viestinnän kouluttaja ja tietokirjailija


Kun tiimi syntyy yrityskaupassa

“Posti osti Suomen Transvalin vuonna 2018. Kaupan myötä noin 60 henkilöä siirtyi johdettavakseni työskentelemään Postin rahtiterminaaliin Suokalliontielle. Työmme on huolehtia siitä, että kansainväliset kuljetukset hoituvat. Vaikka kaupasta on jo muutama vuosi, moni alaisistani kokee edelleen olevansa transvalilainen. Vastaavana työnjohtajana toiminkin eräänlaisena sillanrakentajana kahden yrityksen ja yrityskulttuurin välissä.

Tehtäväni on huolehtia, että porukka pelaa yhteen, hommat hoituvat ja asiakkaat saavat tavaransa oikeaan aikaan ehjänä perille. Tässä saa olla tarkkasilmäisenä ja tuntosarvet pystyssä, että kaikki haluaisivat antaa parastaan. Pitää osata reagoida ihmisten pahaankin oloon, aistia jo olemuksesta, missä mennään.

Koronapandemian aikana oli hienoa nähdä, miten eri ikäisistä ihmisistä koostuva porukka pelasi yhteen, sitoutui tekemään työtä yhdessä niin hyvin kuin mahdollista hyvällä fiiliksellä. Kukaan ei sooloillut, eikä mikään osa toimitusketjusta pettänyt.

Pitkään alalla työskennelleenä olen päässyt näkemään, miten ihmiset ovat kehittyneet työn ohessa. Tästä tulee itselle hyvä mieli, että ainakin jossain on onnistunut, kun tiimit toimivat.”

Mika Aalto, vastaava työnjohtaja, Posti