Hannu Loimo säästää kesälomat talveen
Vapaalla

Hannu Loimo säästää kesälomat talveen

Kirjoittaja: Leena Filpus

Kriisityöntekijä Hannu Loimo säästää osan kesälomastaan ja vaihtaa lomarahat vapaaksi päästäkseen talvella pitemmille matkoille. Työnantaja on suhtautunut lomien siirtoon hyvin, mutta se vaatii aina neuvottelun.

”Ensi syksynä matkustamme vaimoni kanssa Australiaan viideksi viikoksi. Se onnistuu, kun lomailen kesällä vain kaksi viikkoa ja vaihdan lomarahat vapaaksi. Jos lomaan mennessä on kertynyt liukumatunteja, nekin voi hyödyntää samalla”, Hannu Loimo kertoo. Hän työskentelee Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksessa kriisityöntekijänä.

Lain mukaan kesälomasta on pidettävä kesällä vähintään kaksi viikkoa putkeen. Loput lomaviikoista voi siirtää myöhempään ajankohtaan, kunhan siitä pääsee sopimukseen työnantajan kanssa.

Hannun työnantajalle sopii hyvin, etteivät kaikki työntekijät pidä koko vuosilomaansa samanaikaisesti kesällä. Työ kriisikeskuksessa on henkisesti kuormittavaa, joten työnantaja kannustaa työntekijöitä pitämään itsestään huolta. Eri ihmiset palautuvat eri tavoin. Toisille pitkä loma keskellä talvea sopii parhaiten.

”Olen mielelläni pois Suomesta pimeimpään vuodenaikaan. Sitä paitsi Suomen kesä on niin hieno, että vietän sen mielelläni täällä. Ei haittaa yhtään, vaikka tekee töitä. Viikonloppuretket vaikka Nuuksion kansallispuistoon tuovat sopivan breikin. Lomalla lähden Lappiin kalastamaan ja olemaan hiljaa”, Hannu kertoo.

Neuvottele, ehdota ja jousta

Kaikki työnantajat eivät välttämättä suhtaudu pitkiin poissaoloihin yhtä jouhevasti kuin Hannun työnantaja. Hannu neuvoo silti kysymään asiaa rohkeasti, jos haaveilee pitemmästä matkasta ja vapaasta.

Omista oikeuksista ja velvollisuuksista kannattaa ottaa selvää etukäteen esimerkiksi ammattiliitosta, työehtosopimuksesta tai vaikka työpaikan luottamusmieheltä. Silloin on vahvemmilla neuvottelussa.

”Viisas työnantaja haluaa, että työntekijät ovat tyytyväisiä ja joustaa varmasti myös lomien siirtämisessä. Oma asennekin ratkaisee paljon, miten neuvottelut sujuvat. En itse lähtisi vaatimaan mitään, vaan kertoisin matkahaaveestani ja ehdottaisin vapaalle sellaista ajankohtaa, jolloin työt eivät kärsi. Työkavereidenkaan työtaakka ei saa kasvaa liian suureksi. Itsekin pitää joustaa”, Hannu sanoo.

Australian jälkeen Argentiinaan

Aiempina vuosina Hannu on tehnyt viikkojen matkoja etenkin Aasiassa muun muassa Thaimaaseen, Vietnamiin ja Intiaan.

”Andamaanien saaret on ehkä eksoottisin kohde, jossa olen ollut. Siellä sai todellakin olla eristyksissä muusta maailmasta. Luonto oli todella upea ja nukuimme taivasalla riippumatoissa.”

Kun ensi talven Australian matka on ohi, Hannu alkaa vaimonsa kanssa suunnitella jo seuraavaa matkaa Argentiinaan.

”Varaamme yleensä lentoliput puoli vuotta etukäteen, jotta saamme ne edullisesti. Kun matkat ovat pitkiä, kannattaa välilaskutkin hyödyntää. Me vietämme usein päivän tai pari välilaskupaikassa meno- ja paluumatkalla. Näin matkanteko ei käy liian raskaaksi ja pääsee samalla matkalla tutustumaan useampaan kohteeseen”, Hannu sanoo.

Mutta miten pitkät matkat ylipäätään rahoitetaan, jos lomarahatkin vaihtaa vapaaksi?

”Me matkustamme yleensä maissa, joissa on edullinen hintataso. Asumme myös edullisesti, elämme nuukasti ja syömme siellä, missä paikallisetkin. Matkarahaa voi tienata myös vaikka vuokraamalla oman kodin matkan ajaksi”, Hannu Loimo vinkkaa.