Herätä luovuus asiantuntijan vinkeillä
Vapaalla

Herätä luovuus asiantuntijan vinkeillä

Kirjoittaja: Aurora Airaskorpi

Luovuusasiantuntija Krista Launonen tietää, että luovuus herää, kun sille antaa luvan. Miten se tehdään?

Jokainen meistä on luova ihminen

"Ei tarvitse olla valokuvaaja tai kirjailija ollakseen luova. Luovuutta tarvitsee ja käyttää jokainen. Jos olet siivooja, vaatii luovuutta miettiä, miten vaikea tahra saadaan pois. Jos olet sairaanhoitaja, joudut keksimään luovia ratkaisuja silloin, kun lääkkeet eivät tehoakaan. Luovuus on rohkeutta, kyky ja asenne luoda jotakin uutta, joka on käytännöllistä, hyödyllistä ja merkityksellistä."

Jos luovuus tökkii, pysähdy

"Jos tuntuu, että ideoita ei synny, kyseenalaista tapasi ideoida. Jos olet aina yrittänyt miettiä ratkaisuja työpöytäsi ääressä, vaihda maisemaa tai lähde kävelylle. Uskalla pysähtyä hetkeksi. Sulje silmät ja anna ajatusten vaeltaa vapaasti. Etsi oma tapasi saada luovuus virtaamaan. Joskus luova prosessi on pitkä ja alitajuinen. Jokin idea voi muhia viikkokaupalla ja tulla pintaan deadlinen lähestyessä. Huolehdi, että saat riittävästi lepoa muhimisen tueksi. Jatkuva stressi on huono kaveri luovuudelle."

Kerro luovuudestasi muille

"Kun olet tunnistanut, mitä tarvitset ollaksesi luova, kerro siitä pomollesi ja työkavereillesi. Sano, että haluat käydä kävelyillä kesken päivää tai tehdä välillä töitä kahvilasta käsin. Näin voit tuottaa parempia ideoita ja olla tehokkaampi työntekijä. Kun esität täsmällisen pyynnön, on todennäköisempää, että saat sen läpi. Jos koet, että kiire ja stressi ovat luovuutesi esteitä, yritä keksiä konkreettisia ehdotuksia tilanteen muuttamiseksi. Pomon on helpompi tulla vastaan, kun sinulla on ratkaisu valmiina."

Nauti lasi viiniä tai liiku

"Luovuus vaatii rohkeutta ja järjen äänen hiljentämistä. Usein luovuuden esteenä on pelkoja ja häpeää. Lasi viiniä voi lisätä uskallusta kertoa omista ajatuksistaan ja ideoistaan ääneen. Alkoholin voi kuitenkin korvata. Luovuuden tunteen voi saada yhtä lailla heräämään esimerkiksi liikunnan, levon tai pelkän tekemättömyyden kautta."

Krista Launonen on luovuusasiantuntija, taideterapeutti ja kirjailija, joka valmentaa sekä yrityksiä että yksilöitä tunnistamaan luovuuden itsessään.