Flamenco kasvattaa luonnetta, ja neljä muuta hyvää syytä harrastaa tulista tanssia
Vapaalla

Flamenco kasvattaa luonnetta, ja neljä muuta hyvää syytä harrastaa tulista tanssia

Kirjoittaja: Heli Koppelo

Tarpeeksi haastavalla kehollisella harrastuksella voi olla yllättävän laajoja vaikutuksia niin työhön kuin arkeen. Juuri sellainen harrastus on flamenco, sanoo tanssinopettaja Krista Saaranen flamencokoulu Amenecérasta.

Ensimmäinen syy: Kasvattaa kärsivällisyyttä

Moni tulee kurssille hakemaan voimaa ja rohkeutta, sillä flamencoa pidetään tulisena lajina ja sen voimakas tunneilmaisu viehättää. Saattaakin olla yllätys, että flamencon vahvuuden ja itsetunnon salaisuus on kärsivällinen tunteiden työstäminen eikä suinkaan temperamentti. Flamenco on teknisesti vaativaa. Iso kysymys onkin, miten käsittelee pettymyksen ja riittämättömyyden tunnetta, kun ei osaakaan liikkeitä heti tai edistyy kaveria hitaammin. Flamenco on tehokas luonteen kasvattaja.

Toinen syy: Tietoisuus omista rajoista kasvaa

Tanssiasennon rakentaminen auttaa hahmottamaan oman kehon linjoja, rajoja ja toimintaa. Samalla kasvaa kunnioitus omaa kehoa ja sen hyvinvointia kohtaan. Jos flamencoon oikein koukuttuu, siinä on mahdollista tutustua omaan kehoonsa ja sisäiseen maailmaansa hyvinkin syvällisesti. Flamencoon kuuluu myös oman tilan ottaminen keholla ja näkyväksi tuleminen, etenkin aktiivisesti esiintyvissä ryhmissä. Tämän harjoittelu tekee erityisesti suomalaisille hyvää!

Kolmas syy: Vahvistaa luita ja kehoa

Flamencossa on tietysti myös liikunnallinen ulottuvuutensa. Koputustekniikka eli iskut maahan vahvistavat luita, ryhdikäs tanssiasento pitää hermoston työllistettynä koko harjoituksen ajan ja tanssi muokkaa lihaksia. Lajin rankkuus on kuitenkin

yksilöllistä: jotkut omaksuvat esimerkiksi koputussarjat eli markkeeraukset nopeasti ja pystyvät työstämään niitä syvällisemmin kuin hitaammin kehittyvät. Silloin tanssi on myös fyysisesti rankempaa. Flamencossa myös rytmitaju kehittyy.

Neljäs syy: Lisää iloa ja rentoutta

Tanssiminen vaatii täydellistä keskittymistä, joten tunnilla työasiat unohtuvat ja stressi hälvenee. Opetan pääasiassa naisia, ja heitä haluan kannustaa tutkimaan omaa naiseuttaan. Flamencoon kuuluvat ruusut, huulipuna, naisellinen pukeutuminen ja paljon muuta. Osaammeko nauttia niistä? Itse tanssissa opetellaan esimerkiksi rentouttamaan lantiota, joka on monilla suomalaisilla naisilla jäykkä ja aiheuttaa vaivoja. Tätä kautta viedään huomiota myös siihen, mitä on ilo, hauskuus ja nautinto omassa elämässä.