Neljä tapaa kasvaa
Vapaalla

Neljä tapaa kasvaa

Erilaisia mahdollisuuksia kehittää itseään ja opiskella uutta on maailma pullollaan – ja yhä enemmän läppärin avauksen päässä. Mikä näistä neljästä sopii sinulle parhaiten?

1.Tavoitetaulu

Tavoitetaulu, vision board, aarrekartta, unelmakartta… Tehokkaalla työkalulla on monta nimeä. Periaate on yksinkertainen: taulun avulla ohjaat mieltäsi kohti tavoitetta käyttämällä visuaalisia ”ankkureita”. Idea on kasata tavoitteita kuvaavia kuvia tai iskulauseita esimerkiksi printtaamalla netistä tai leikkaamalla lehdistä. Ryhmittelemällä ja liimaamalla kuvat isolle kartongille ja asettamalla taulun paikkaan, jossa sen näkee päivittäin, tavoite pysyy mielessä eikä peity arjen hulinoihin.

2.  Onnistumiset esiin

Toinen yleinen uravalmennuksessa käytetty tapa etsiä itselleen suuntaa on kääntää katse menneisyyteen ja miettiä, millaisissa tilanteissa on kokenut eniten onnistumisen kokemusta. Näitä kokemuksia voi olla niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Millaisissa tilanteissa huomaat kokeneesi merkitystä ja saaneesi energiaa? Mitä tuolloin tapahtui, miten toimit ja mitä se kertoo sinusta ja kyvyistäsi? Mikä oli se taitosi, joka teki onnistumisen mahdolliseksi? Kirjoita huomiosi ylös, luettele osaamisesi ja kykysi ja mieti, missä voisit tästä eteenpäin hyödyntää niitä entistä enemmän.

3. Kehittäjä kännykässäsi

Kännykkä on itsensä kehittäjän aarreaitta. Sovelluskaupat ovat täynnä niin ilmaisia kuin muutaman euron hintaisia valmentajia. Mielenhallinnasta kiinnostuneet voivat ladata vaikkapa Insight Timer -nimisen meditaatiosovelluksen, jossa on yli 10 000 erilaista harjoitusta eri opettajilta, myös suomalaisilta suomenkielellä. Android- ja iOS-laitteille saatavilla olevassa sovelluksessa on myös myynnissä edullisia englanninkielisiä kursseja tunnetuilta meditaatio-opettajilta muun muassa stressinhallintaan tai itsetunnon vahvistamiseen. Jo lyhyt meditaatiohetki aamulla tai lounastunnilla terästää mieltä kiireenkin keskellä. Katso lisää: insighttimer.com.

4. Kiinni omiin vahvuuksiin

Tunnetko vahvuutesi? Etsitkö niiden tarkastelemiseen tieteeseen perustuvaa testiä? Kokeile maksutonta VIA Character Strengths -nettitestiä, jonka kehittäjiin kuuluu positiivisen psykologian kehittäjä tohtori Martin Seligman, ja jota on käytetty jo sadoissa tieteellisissä tutkimuksissa. 15 minuuttia vievän testin voi tehdä myös suomeksi, ja tuloksena saat raportin 24 parhaasta piirteestäsi vahvuusjärjestyksessä. Halutessasi voit syventyä tutkimaan vahvuuksiasi tilaamalla yksityiskohtaisemman raportin tai osallistumalla VIA-kursseille.  Katso lisää: viacharacter.org.