Kädet saveen
Vapaalla

Kädet saveen

Kirjoittaja: Taru Tammikallio Kuva: Meeri Utti

Ruokatoimittaja Riikka Väliahde innostui savitöistä asuessaan San Franciscossa. Nyt hän pyörittää siskonsa ja ystävänsä kanssa Savisisko-nimistä savityöpajaa.

On tyypillinen tiistai-ilta Savisiskon savipajalla. Kaikkialta kuuluu iloista puheensorinaa ja naurua, Madonnan biisit soivat ja jokaista nurkkaa koristaa kaunis savityö.

Crocseihin ja essuun pukeutunut Riikka Väliahde antaa muille vinkkejä, miten ruukusta saa rakennettua korkean, lautasesta tehtyä sileän ja miten pesusienellä viimeistellään työstä pienet rosot pois. “Kokeilkaa kuviointiin erilaisia työkaluja. Jos lopputulos ei miellytä, pinnan voi pyyhkiä uudestaan puhtaaksi”, hän opastaa. Väliahde on yksi Savisisko-savipajan perustajista. Savisisko on hänelle vapaa-ajan puhde, päivätöissä hän on ruokatoimittajana.

Väliahde asui vuonna 2016 San Franciscossa. Siellä hän tutustui toiseen Savisiskon perustajista, Erika Haavistoon. Yhdysvalloissa kaksikko innostui savitöiden tekemisestä ja Suomeen palattuaan he halusivat jatkaa harrastustaan.

“Huomasimme nopeasti, että Helsingistä löytyi vain yksi savipaja. Sekin oli auki vain kaksi tuntia yhtenä iltana viikossa. Olimme sen verran hurahtaneita savitöihin, että meille se ei riittänyt, joten päätimme perustaa oman savipajan”, Väliahde kertoo. Mukaan savipajan pyörittämiseen kutsuttiin myös Väliahteen sisko, Lotta Väliahde.

Vaikka Savisisko perustettiin kolmikon omasta intohimosta ja luomisenvimmasta, he huomasivat nopeasti, että savitöille, -pajalle ja -kursseille oli kysyntää. “Kyselimme Instagramissa löytyisikö savikurssista kiinnostuneita henkilöitä, ja löytyihän sieltä. Saimme nopeasti 40 yhteydenottoa”, Väliahde muistelee. Nykyään Savisisko myy kolmikon savitöitä, vetää kursseja ja savityöpajaa.

“Monille tämä tuntuu olevan kaivattu hengähdystauko kiireiseen arkeen. Täällä käy paljon pienten lasten vanhempia. Varmasti hyvä juttu, että voi joskus keskittyä vain käsillä tekemiseen”, Riikka sanoo.

Savisiskon työnjako menee näin: Väliahde keskittyy savipajan pitämiseen ja Haavistolla on suurempi vastuu kurssien vetämisestä.

Väliahde saapuu pajalle muutaman kerran viikossa suoraan päivätöistä päästyään. “Tulen tänne puoli viiden aikaan, siivoilen, järjestelen paikkoja ja laitan tarjolle herkkuja, yleensä suklaata. Jos pajalla on paljon itsenäisiä tekijöitä, keskityn tekemään omaa savityötä. Toisinaan mukana on tuoreempia tekijöitä, jolloin autan heitä pääsemään omassa työskentelyssään alkuun”, Riikka kertoo.

Savitöiden tekeminen ja oman pajan vetäminen tuovat tervetullutta vaihtelua ruokatoimittajan hektiseen arkeen. Väliahteen mukaan parasta on pajan hyvä yhteishenki ja flow-tilaan pääseminen savea valaessa.

“Koen saavani pajatoiminnasta paljon iloa arkeen. Täällä käy paljon luovan alan ihmisiä, joiden kanssa on mahtavaa vaihtaa ajatuksia ja saada inspiraatiota.”

Silti Väliahde ei haaveile työllistävänsä itseään pajatoiminnalla. Riittää, että savipajan toiminnasta saatavat tulot kattavat oman harrastuksen kulut. “Pidän tästä todella paljon, mutta ruokatoimittajan työ on unelma-ammattini. Haaveilen kyllä siitä, että voisin yhdistää molemmat vielä paremmin.” Hän ei kuitenkaan halua miettiä tulevaisuutta liian pitkälle, sillä uusi intohimon kohde saattaa löytyä milloin tahansa.

“Niin kauan jatketaan, kun homma on mielekästä”, Väliahde kiteyttää.

Kuka?

  • Riikka Väliahde, 29, Helsinki
  • Ruokatoimittaja Sanoman aikakauslehdissä. Pyörittää siskonsa ja kaverinsa kanssa Savisisko-savipajaa. Savisiskon pajalla järjestetään savikursseja. Savisisko myös myy keramiikkatöitä.
  • Harrastaa savitöiden lisäksi joogaa ja retkeilyä.