Kesälomalla Euroopan ääriin
Vapaalla

Kesälomalla Euroopan ääriin

Autoillessa Suomesta Albaniaan voi piipahtaa Euroopan kiinnostavissa kaupungeissa. Perillä odottavat upeat rannat ja kirkas meri. Matkareitin jo kuin omat taskunsa tunteva Ymer Kaqamak kertoo parhaat vinkkinsä ajomatkalle Euroopan läpi.

Ymer Kaqamak on matkustanut autolla Suomesta Balkanille ja takaisin viisi kertaa. Kun Ymer käy kesälomallaan tapaamassa sukulaisia ja ystäviä Kosovossa, kuuluu ohjelmaan aina myös visiitti naapurimaan Albanian kauniille rannikolle.

”Autolla matkustaessa voi itse määritellä matkasuunnitelmansa, näkee pienempiäkin kaupunkeja ja kyliä ja voi pysähtyä mihin haluaa ja jatkaa, kun siltä tuntuu.”

Ymerin mukaan lentäminen on usein osoittautunut autoiluun verrattuna kalliiksi ja kokonaisuuden kannalta kömpelöksi vaihtoehdoksi.

”Balkanin alueella ei ole kauheasti junayhteyksiä, sillä kun Jugoslavia hajosi, myös julkinen liikenne kärsi. Lentäen pääsee vain pääkaupunkiin Tiranaan. Sen jälkeen joutuu matkustamaan bussilla, mikä on puuduttavaa ja tylsää.”

Vanha kommunistimaa on edullinen ja kaunis

Moni suomalainen luulee, että pitkään suljettu kommunistimaa on vaikeapääsyinen edelleen. Näin ei kuitenkaan ole. Ymerin kokemuksen mukaan Albania on upea lomakohde ja vieraat toivotetaan iloisesti tervetulleiksi. Massat puuttuvat, joten turisteihin ei olla kyllästyneitä.

”Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä ja auttavaisia. Ruokailu ja majoitus on edullista eli pienemmälläkin budjetilla pääsee kokemaan kulttuuria täynnä olevan elämysloman Euroopassa.”

Autolla pääsee kaikkiin Albanian helmikaupunkeihin, Sarandéen ja Vloreen.

“Vloressa on aivan upea ranta ja kirkas meri.”

Huolla auto jo ennen matkaa

Koska ajomatkaa Albaniaan kertyy noin 3000 kilometriä, ajopelin on oltava kunnossa. Jos huolto on lähestymässä, auto kannattaa huollattaa jo ennen matkaa. Samalla myös renkaiden kunto ja riittävä urasyvyys on tarkastettava. Omasta vakuutusyhtiöstä ja auton mahdollisesta leasing-yhtiöstä voi selvittää, mitä papereita ulkomaanmatkalle tarvitaan.

”Mukaan kannattaa pakata kaikki, mitä Suomessakin pitää olla autossa mukana, eli rekisteriote, huoltokirja, varoituskolmio, ensiapulaukku, huomioliivi, akun käynnistyspiuhat, ja vararengas”, Ymer listaa.

Sekä yllätysten että retkeilyn näkökulmasta mukaan on hyvä varata pientä syötävää ja riittävästi juotavaa. Ruuhka-aikoina EU:n alueelta poistuttaessa rajanylityksiin voi kulua kahdeksankin tuntia.

”Matkalle ehdoton varuste onkin minijääkaappi autoon.”

Yhdistä useampi kaupunkiloma

Kun nukkuu yöt ja ajaa päivät, Adrianmereen voi sukeltaa kolmannen matkapäivän iltana. Jos mielii nähdä vähän enemmän Eurooppaa samalla matkalla, Ymer vinkkaa varaamaan yhdensuuntaiseen matkaan ainakin viikon.

Matkan varrella voi tehdä minikaupunkilomia muun muassa Bratislavassa, Budapestissa ja Wienissä. Albaniassa odottaa sitten sen erittäin kaunis pääkaupunki Tirana.

”Matkan tekohan on yhtä tärkeä kuin päämäärä”, Ymer muistuttaa.

Myös muita hieman tuntemattomampia nähtävyyksiä osuu matkalle. Näkemisen arvoisia ovat esimerkiksi Sarandén lähellä sijaitsevat Syri i Kaltet -vesiputous ja Ksamilin pieni rantakylä.

”Sarandèsta voi tehdä lautalla päiväreissun myös Kreikkaan.”

Varaa aikaa – matka on päämäärää tärkeämpi

Hyvin suunniteltu on puoliksi ajettu. Vaikka seikkailu on aina seikkailu, erityisesti lasten kanssa matkustaessa majapaikkoja kannattaa etsiä ja varailla etukäteen. Autolla liikkuessa pääsee vähän kehnossakin paikassa olevaan mutta hyvään hotelliin yöksi.

”Maaseudulla on aina edullisempaa yöpyä, mutta toisaalta yöelämään on mukavampaa tutustua keskustassa ilman, että tarvitsee käyttää autoa”, Ymer tiivistää.

Päätös syntyykin tilanteen ja aikataulun mukaan. Jos kyse on vain yöpymisestä, tärkeintä on helppous.

”Paras majapaikka on sellainen, jossa on valvottu parkkipaikka. Tietysti myös aamiaisen on hyvä kuulua majoitukseen, koska aamulla väsyneenä ja nälkäisenä ei jaksa etsiä ruokapaikkoja”, Ymer vinkkaa.

Ymerin suosikkireitti

  • Matkareitti: Tallinna (Viro) - Riika (Latvia) - Kaunas (Liettua) - Varsova (Puola) - Katovice (Puola) - Brno (Tsekki) - Bratislava (Slovakia) - Budapest (Unkari) - Belgrad (Serbia) - Pristina (Kosovo) - Tirana (Albania) - Sarandé (Albania)
  • Ajomatkaa: noin 3000 km
  • Aikaa: Ilman ylimääräisiä pysähdyksiä noin 3 päivää ja 2 yötä
  • Polttoainetta: noin 150–170 litraa