Korujen valmistus on lepohetki
Vapaalla

Korujen valmistus on lepohetki

Kirjoittaja: Juho Paavola Kuva: Juho Paavola

Kun kielten kääntäminen alkaa kyllästyttää, Erika Nightingale hiljentyy kotona työpöytänsä ääreen ja alkaa suunnitella koruja.

Käsityöt ovat tainneet virrata Erika Nightingalen verissä aina. Kun Nightingale oli pieni tyttö, hänen ukillaan oli kulta- ja kellosepänliike Joensuussa. Sekin oli jo ehtinyt kulkea suvussa, sillä liikkeen oli alun perin perustanut isoisän isä.

Liike oli pikkutytölle hienoine kelloineen jännittävä ja mielenkiintoinen paikka. ”Aina kun menin sinne, ukki laittoi käkikellot soimaan yhtä aikaa. Se sai muut asiakkaat kaikkoamaan”, Nightingale nauraa.

Helsingissä asuva Nightingale kääntää päätyökseen lainopillisia tekstejä käännösyhtiöille. Lisäksi hän tekee välillä sijaisuuksia päiväkodeissa. Muutama vuosi sitten Nightingale laajensi yhden naisen yrityksensä korusuunnitteluun ja -valmistukseen.

”Minulla on vastuu lapsistani. Yrittäjänä ajattelen asian niin, että mitä useampi kivijalka minulla on, sitä parempi tilanteeni on. Korujen tekemisellä on meille ihan oikea taloudellinen merkitys.”

Nightingalella on käytössään joitakin sukunsa kellosepille kuuluneita työkaluja, joilla koruja nyt syntyy. Ehkäpä niiden mukana siirtyi myös jotakin käkikellojen soittamista muistuttavaa leikkisyyttä. ”Ihmisellä on hyvä olla taideharrastus. Me kaikki olemme luovia, ja on vain myytti, että joku ei olisi. Sellainen harrastus, jossa ajantaju katoaa, on kuin leikki lapselle.”

Alun perin koruharrastus lähti liikkeelle arkipäiväisestä tilanteesta. Kun esikoistytär oli seitsemänvuotias, Nightingale sai kaksospojat. Se oli hyvää aikaa, mutta sitoi hänet äitinä tiukasti kotiin. ”Seinät alkoivat pikkuhiljaa kaatua päälle. Huomasin ilmoituksen kansanopiston korunteko-kurssista ja päätin kokeilla.”

Pian työkalut alkoivat totella käsiä ja koruja syntyä. Eniten Nightingalea miellyttää työskentely erilaisten kivien kanssa. Matkailukin on saanut raikasta virettä, kun kirpputoreja ja korukauppoja kierrellessä löytyy uutta materiaalia koruihin. ”Koukkujen ja ihoa vasten tulevien osien pitää olla uusia, että tiedän, mitä siinä on. Yleensä käytän sterling-hopeaa tai messinkiä, mutta jos jollekin vain kirurginteräs käy, sitäkin minulla on varastossa.”

Korunsa Nightingale myy Etsy ja Amazon Handmade -verkkokauppojen kautta.

”Alussa on todella tärkeää saada näkyvyyttä ja hyviä arvosteluita. Sen jälkeen on helpompaa.”

Koruja menee kaupaksi ympäri maailmaa. Taloudellisesti olisi järkevää tehdä isoja sarjoja samoja koruja, mutta sitä Nightingale ei halua. ”Silloinhan tämä alkaisi muistuttaa liiaksi oikeaa työtä”, Nightingale nauraa.

Koruja hän tekee vain pieniä eriä. Se palvelee sekä tekijää että ostajaa. ”Toista samanlaista korua on vaikea löytää. Moni ymmärtää senkin, että kun tukee pienyrittäjää, ei tue ison firman pääomistajan kolmannen loma-asunnon hankintaa, vaan yhden ihmisen ja hänen perheensä arkea.”

Mikä sitten on se oikea työ? Sitä Nightingale ei osaa sanoa, eikä edes halua. Yrittäjyyden ja ahkeruuden tuoma vapaus mahdollistaa työn sovittamisen lasten menoihin. Samalla eri ammattien rytmitys tuo vaihtelua arkeen. ”Menen päiväkotiin, jos käännöksissä ja korukaupassa on hiljaisempaa. Aina tietty parempi, jos juuri siihen aikaan ei tarvitse pukea lapsille kurahaalareita”, hän vitsailee.

Liiketoimintana korujen tekeminen on vasta alussa. Nightingale uskoo opettelevansa uusia tekniikoita, kun aikaa joskus on. Sillä välin hän keskittyy nauttimaan korujen tekemisestä ja kehittämään verkkokauppaansa. Ja kyllä, korujen tekemisestä on kuoriutumassa rakas ammatti.

Kuka?

Erika Nightingale, 37

  • Työskentelee kielenkääntäjänä. Tekee myös sijaisuuksia päiväkodissa.
  • Opiskellut kirjallisuuden ja lakitieteen yliopisto-opintoja Englannissa.
  • Harrastaa lukemista ja joogaa.