Näin vapaudut töistä vapaa-aikana
Vapaalla

Näin vapaudut töistä vapaa-aikana

Suuri osa asiantuntijoista kantaa töitä kotiin joko ihan konkreettisesti tai ainakin pääkopassaan. Ei kannata! Näillä vinkeillä voit vapautua töistä vapaa-aikana.

1. Herää! Jos työstressi vie yöunet, työt ovat tulleet kotiin pahimmalla mahdollisella tavalla. Tiedosta ongelmasi viimeistään nyt. Ilman rauhallista yöunta et palaudu, ja kamala kierre on valmis.

2. Puhu! Kerro ongelmastasi työpaikalla esimiehellesi ja kollegoillesi. Kerro, että aiot muuttaa tapaasi ja lopettaa työasioiden märehtimisen vapaalla. Tehtäväsi pitää mitoittaa niin, että ehdit tehdä ne työaikanasi. Myönnä myös puolisollesi, että olet tuonut liikaa töitä kotiin.

3. Aloita asennemuutos! Ihannoidaanko työpaikallasi sitä, että työt viedään kotiin? Tee loppu sellaiselle kulttuurille: ihminen tarvitsee lepoa voidakseen olla hyvä työssään. Aloita muutos itsestäsi ja näytä esimerkkiä muille. Kun stressi karsiutuu, olet töissä rennompi, iloisempi – ja tuotteliaampi.

4. Irrottaudu! Kun lähdet työpaikalta, jätä työt oikeasti taaksesi siltä päivältä. Kieltäydy kantamasta työasioita päässäsi kotiin (äläkä missään nimessä ota läppäriä mukaan). Mieti, mikä auttaa sinua henkisesti irrottautumaan töistä. Liikuntaharrastus tai muu mieluisa toiminta vapaa-ajalla nollaa ajatukset.

5. Rentoudu! Salli itsellesi rentoutumisen hetki kerran vuorokaudessa, mutta älä ota paineita ajankohdasta. Tutki, mikä auttaa sinua rentoutumaan: rentoutusappi, meditatiivinen harrastus, television katselu tai vaikka lasten kanssa puuhailu.

6. Vapaudu kontrollista! Työaika on useimmalla kellotettua määräaikoineen, kokousaikoineen, työaikoineen, tapaamisaikoineen ja jopa lounasaikoineen. Elä vapaa-ajallasi ilman tiukkaa aikataulua niin paljon kuin se on mahdollista. Jos yhtenä päivänä harrastus määrää aikataulun, valitse seuraavana päivänä ajasta vapaa tekeminen.

7. Onnistu! Moni peilaa elämänsä huippuja työn kautta, mutta huolehdi, että saat onnistumisen tuntemuksia myös vapaa-aikanasi. Uskalla kehittyä ja iloita siitä, mitä upeaa saavutat työajan ulkopuolella.

Juttu on julkaistu alun perin Toimi-lehdessä muutamia vuosia sitten.