Vapaaehtoistyö vie maailmalle
Vapaalla

Vapaaehtoistyö vie maailmalle

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Timo Heikkala

Elisan toimituskoordinaattori Ulla Vesteri kiinnostui ulkomaista jo nuorena ja on nyt asunut kuudessa eri maassa. Vapaaehtoistyö, jossa pääsee tutustumaan uusiin kulttuureihin, sopii hänelle hyvin.

Kun oululainen Ulla Vesteri, 39, oli kuudennella luokalla, piti kaikkien kirjoittaa raportti lukemastaan kirjasta. Muut käsittelivät Neiti Etsiviä tai ponitallikirjoja, mutta Vesteri raapusti työnsä Kolmannen valtakunnan noususta ja tuhosta. 

“Emme matkustelleet perheeni kanssa minun ollessa nuorempi, mutta luin valtavasti. Olin kiinnostunut Suomen lisäksi myös ulkomaista.”

Vasta teini-ikäisenä Vesteri alkoi myös matkustella. Sen jälkeen muut maat tulivat tutuksi vauhdilla. 

Ensimmäisen ulkomaanmatkan hän teki New Yorkiin. “Paras kaverini muutti sinne. Lensin ensimmäistä kertaa yksin moikkaamaan häntä. Se oli mielettömän hienoa. Sen jälkeen olin pitkään  sitä mieltä, että mitä pidempi lento, sen parempi. Nyt aikuisena minusta on tullut vähän enemmän mukavuudenhaluinen”, hän nauraa.

Ensimmäisen matkan jälkeen Vesteri on ehtinyt olla ulkomailla au pairina, opiskelijavaihdossa, työharjoittelussa, vapaaehtoistöissä ja työleireillä. Hän on asunut Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Thaimaassa. Thaimaassa hän opiskeli kansainvälisessä maisteriohjelmassa ihmisoikeuksia, rauhantutkimusta ja diplomatiaa. 

Vesteri on ollut yli kymmenen vuotta töissä Elisalla toimituskoordinaattorina. Työ on joustavaa ja hän saa tehdä sitä paljon etänä, esimerkiksi kotonaan.

SASKin kunnon työn lähettilääksi

“2,5 vuoden opinnoista Bangkokissa jäi palo ihmisoikeusasioihin. Tajusin, että voin yhdistää urani Elisalla ja kiinnostukseni ihmisoikeustyöhön tekemällä vapaaehtoistöitä. Silloin löysin SASKin. Nyt olen päässyt myös Elisalla osallistumaan yritysvastuuprojekteihin.”

Vesteri on yksi SASKin kunnon työn lähettiläistä. Kunnon työn lähettiläät ovat SASKin äänitorvia, joita koulutetaan työelämän globaaleista kysymyksistä, kuten työelämään liittyvistä ihmisoikeuksista. Kunnon työn lähettiläät voivat lähteä omakustanteisesti SASKin järjestämille opintomatkoille, joilla pääsee tutustumaan paikalliseen työelämään eri puolille maailmaa. Matkoja varten voi hakea myös erilaisia apurahoja järjestöiltä tai yhdistyksiltä.

Vesteri oli kahden viikon opintomatkalla Indonesiassa SASKin kanssa loppusyksystä 2019. 

“Tapasimme paikallisia ammattiliittojen edustajia ja pääsimme käymään erilaisilla työpaikoilla eri kaupungeissa. Kävimme muun muassa Jakartassa, Bandungissa, Bekasissa ja Cilegonissa. Vierailimme Epsonin tulostintehtaalla, hiilivoimalassa, julkisella terveysklinikalla, yksityissairaalassa ja lasten iltapäiväkerhossa ja tapasimme kotiapulaisia.”

Päällimmäisenä Vesterille jäi matkasta mieleen se, kuinka vaikeaa rakenteellista työelämän epätasa-arvoa on muuttaa. “Esimerkiksi Indonesiassa nainen nähdään elätettävänä, vaikka hän olisi töissä ja vastaisi perheensä kuluista. Mies on kuitenkin aina ensisijainen perheenpää. Se tarkoittaa, että naiset esimerkiksi maksavat enemmän veroja.”

Vapaaehtoistyö auttaa myös omassa työssä

Vapaaehtoistyö SASKin kunnon työn lähettiläänä auttaa Vesteriä myös hänen omassa työssään Elisalla. “Se oli jo merkittävää, että pääsin näkemään matkalla Epsonin tehtaan, jossa valmistetaan käsin sellaisia tavaroita, joita mekin Elisalla voisimme asiakkaille toimittaa. Minusta on tärkeää, että koko tuotantoketju on minulle tuttu.”

Kunnon työn lähettilään vapaaehtoistyö ei tarkoita pelkkiä opintomatkoja. Esimerkiksi ennen matkaansa Vesteri kävi kursseilla opiskelemassa siirtotyöläisten ja kotiapulaisten oikeuksia. Hän on myös osallistunut Nenäpäivään SASKin edustajana. 

“Uskon, että kunnon työn lähettilään homma on monelle sopivaa vapaaehtoistyötä. Sitä ei ole pakko tehdä kuin sen verran mitä itse haluaa ja silloin kun itse haluaa. Kevyimmillään se on esimerkiksi SASKin somepäivitysten eli tiedon jakamista eteenpäin. Kunnon työn lähettiläänä toimiminen kasvattaa ymmärrystä, koska siinä pääsee tapaamaan ihmisiä erilaisista kulttuureista ja ympäristöistä.”

SASK kouluttaa seuraavan kerran kunnon työn lähettiläitä 4.–5.4.2020. Lisää tietoa SASKin verkkosivuilta: sask.fi. 

Kuka?

Ulla Vesteri, 39

  • On opiskellut tietojenkäsittelyä ja työskennellyt vuodesta 2007 Elisalla toimituskoordinaattorina 
  • On ollut 1,5 vuotta SASKin eli Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen kunnon työn lähettiläs
  • Lukee paljon, erityisesti ammattikirjallisuutta. Tällä hetkellä luvussa Menesty yritysvastuulla -käsikirja. Katsoo myös webinaareja. “Olen kai ikuinen opiskelija”, Vesteri tiivistää.
  • Perheeseen kuuluu kymmenvuotias Mila-villakoira.