Elämäntapana koirat
Vapaalla

Elämäntapana koirat

Kirjoittaja: Annukka Malin Kuva: Marjaana Malkamäki

Kun kello lyö viisi, yrittäjä Vilma Vestelin sulkee läppärin kannen, pakkaa koirat autoon ja ajaa treeneihin. Koirat ovat elämäntapa ja rakas harrastus.

Yrittäjä Vilma Vestelin, 29, on harrastanut koirien kanssa lähes koko ikänsä. “Rakkaus koiriin on tullut verenperintönä. Isoäiti oli koiraihminen ja hän sytytti kipinän koiraharrastukseen jo kun olin pieni tyttö”, Vestelin kertoo.

Koirista olisi voinut tulla myös ammatti. Peruskoulun päätyttyä Vestelin lähti opiskelemaan lukio-opintojen ohella eläintenhoitajaksi Kannuksen kennellinjalle. Siellä Vesteliniä alkoi kiinnostaa yhä enemmän koirien käyttäytyminen ja oppiminen. “Osana opintoja oli mahdollisuus saada itselleen niin sanottu projektikoira koulutettavaksi viranomaiskäyttöön. Minulla oli reilun vuoden ajan koulutettavana saksanpaimenkoira poliisilta. Se antoi myös uudenlaista näkökulmaa koiraharrastukseen.”

Vilma Vesteliniä kiinnosti koirien lisäksi myös yrittäjyys. Oulussa syntynyt Vestelin muutti Tampereelle vuonna 2011 ja opiskeli tiimiyrittäjäksi Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa. Nykyään päivätyönään Vestelin pyörittää somemarkkinointiin erikoistunutta Hurja Mediaa yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa.

Koiraharrastus on iso osa arkea edelleen, eniten aikaa vie pelastuskoiratoiminta. Vestelin vetää pienryhmää, treenaa omaa koiraansa sekä toimii hälytysryhmässä Pirkanmaan Pelastuskoirissa. Yhdistyksen tarkoituksena on kouluttaa koiria ja koiranohjaajia kadonneiden henkilöiden etsintään. Vestelinin kultainennoutaja Helge on suorittanut pelastuskoirakokeen, ja lisäksi Vestelin kisaa Helgen kanssa tottelevaisuuskokeissa ja vesipelastuksessa. “Minua kiinnostaa koirien ominaisuuksien hyödyntäminen johonkin hyvään. On merkityksellistä pystyä auttamaan hädässä olevia.”

Vestelinillä on myös TOKO-koulutusohjaajan pätevyys ja hän vetää treenejä säännöllisesti. Rahaa treenien vetämisestä ei saa, mutta koirien ja omistajien välisen yhteistyön kehittäminen palkitsee. “Minulle on tärkeää päästä auttamaan ihmisiä koirien kanssa toimimisessa. Kun ihmisen ja koiran välinen yhteistyö toimii, mahdollistaa se koirallekin paremman elämän. On myös mukavaa päästä näkemään eri tavoin käyttäytyviä koiria ja oppia samalla itse lisää.”

Koiraharrastuksessa motivoi myös yhdessä tekeminen. “Treeneissä käy mukavaa porukkaa ja kaikki haluavat auttaa toisiaan. Omien onnistumisten lisäksi on hienoa nähdä treenikavereiden kehittyvän. Pelastuskoiratoiminnassa meillä kaikilla on sama päämäärä, kadonneen henkilön löytäminen.”

Koiraharrastus tuo Vestelinin mukaan hyvää vastapainoa ajoittain hektiseen työhön yrittäjänä. Metsässä tai treenikentällä vierähtää helposti koko ilta, ja liikuttua tulee kuin huomaamatta. “Teen istumatyötä, joten liikunta on tosi tärkeä juttu oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Treeneihin lähteminen katkaisee myös hyvin työpäivän.”

Vaikka Vestelinin koiraharrastus on tavoitteellista ja vaativaa, tärkeintä on kuitenkin tavallinen arki koirien kanssa. “Pääasiassa koirat ovat rakkaita perheenjäseniä, joiden kanssa ulkoillaan ja köllötellään sohvalla.”

Helge ja Vestelinin toinen koira, norfolkinterrieri Hygge kulkevat mukana myös muissa perheen harrastuksissa ja matkoilla. “Käymme usein Lapissa vaeltamassa ja koiratkin ovat mukana. Ne ovat tottuneita matkustajia.”

Kuka?

Vilma Vestelin, 29, Tampere

  • Opiskellut tiimiyrittäjäksi Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiassa.
  • Yrittäjänä sosiaalisen median markkinointiin erikoistuneessa Hurja Mediassa.
  • Perheeseen kuuluu aviomies sekä kultainennoutaja Helge ja norfolkinterrieri Hygge.