Suolentopallon isä
Vapaalla

Suolentopallon isä

Kirjoittaja: Sandra Järvenpää Kuva: Meeri Utti

Risto Tarkiaisen sydäntä lähellä ovat isänmaa, lentopallo ja luovuus. Nämä kolme asiaa hän sai yhdistettyä harrastuksessa, jonka keksi itse.

Kun Risto Tarkiainen istui kesällä 2002 kotisohvallaan katsomassa Hyrynsalmen perinteisiä suopotkupallokisoja, hän sai ajatuksen: voisiko saman toteuttaa lentopallolla? Vuosikymmeniä aktiivisesti lentopalloa harrastanut Tarkiainen ryhtyi toimeen, ja ensimmäistä suolentopalloturnausta testattiin jo seuraavana kesänä. Nyt laji on paisunut kokeilusta MM-kisoiksi. Joukkueita on tullut muun muassa Venäjältä ja Virosta.

Etelä-Savossa, Mikkelin Haukivuoressa sijaitsevalla suolla, on tarkoitus kokoontua pelaamaan tänä kesänä suolentopalloa jo 15. kertaa, jos koronarajoitukset sen sallivat. Viime vuoden kisat jouduttiin pandemian takia perumaan. Toissa vuonna tapahtuma veti 600 osallistujaa, ja tänä vuonna Tarkiainen odottaa määrän kasvavan tuhanteen.

Tarkiainen on pelannut sisälentopalloa miltei koko ikänsä: nuorempana aikuisten alemmilla sarjatasoilla ja nykyään samanhenkisten kanssa höntsäillen. Mutta suolentopalloa hän ei ole kokeillut kertaakaan, vaikka idean isä onkin. Tapahtuman synnyttämisessä ja järjestämisessä on nimittäin ollut tarpeeksi tekemistä.

”Saan erittäin suurta tyydytystä siitä, että olen pystynyt tuottamaan tapahtuman, joka antaa ihmisille mielihyvää, luo sosiaalista kanssakäymistä ja auttaa muodostamaan uusia kontakteja. Muuta en ole kaivannutkaan.”

Suolentopallon pariin tullaankin ensisijaisesti pitämään hauskaa. Heinäkuun loppupuolella järjestettävässä tapahtumassa on pallon lyömisen ja suossa möyrimisen lisäksi tiedossa musiikkia, asukilpailuja ja iltabileitä. Tunnelmaa voi siis sanoa karnevalistiseksi. Tarkiaisen mukaan pelin säännötkin ovat lentopallon säännöistä sovelletut.

”Tämä ei ole tiukkapipoista lentopalloa, kaikki pipot heitetään pois.”

Isänmaa on Tarkiaiselle sydämen asia ja hän on tehnyt pitkän uran Reserviläisurheiluliiton toiminnanjohtaja. Liiton ainoana palkattuna toimihenkilönä hän hoitaa tapahtumien koordinoinnin, viestinnän ja markkinoinnin.

Reserviläisurheiluliiton tehtävänä on edistää reserviläisten maanpuolustustaitoja ja kenttäkelpoisuutta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi fyysisen toimintakyvyn ja suunnistustaitojen kehittämistä. Niin suolentopallossa kuin Tarkiaisen työssäkin oleellista on siis saada ihmiset liikkumaan.

Suolentopallon kehittäminen merkitsi kuitenkin Tarkiaiselle myös henkilökohtaista haastetta. Sen myötä hän halusi nähdä, mihin oikein pystyy. ”Halusin panna itseni liriin ja nähdä, onko minusta kaveriksi, joka voi luoda kokonaan uuden tapahtuman. Ja piru vie minusta oli!”

Kokemus toi Tarkiaiselle paljon henkisiä voimavaroja ja jaksamista työhön. Hän uskoo, että luovuus auttoi häntä järjestämään uudenlaisen tapahtuman onnistuneesti. Tarkiainen pitääkin luovuutta tärkeänä ja uskoo, että jokaisella meillä on runsaasti kapasiteettia, mistä luomiseen ammentaa.

Luominen ei Tarkiaisella lopukaan vain yhteen ideaan, vaan näköpiirissä siintävät jo uudet mahdollisuudet. Hän paljastaa suunnittelevansa nyt neljän lentopallotapahtuman sarjaa, jota voidaan pelata ympäri vuoden. Siihen sisältyisi suolentopallon lisäksi vesilentopalloa, umpihankilentopalloa ja jäälentopalloa. Sarjan ”grande finale” pelattaisiin laivan kannella.

Kuka?

  • Risto Tarkiainen, 64, Helsinki
  • Opiskellut ylioppilaaksi ja yo-merkonomiksi markkinoinnin koulutuslinjalta.
  • Toimii Reserviläisurheiluliiton toiminnanjohtajana, hoitaa liiton viestintää, markkinointia ja tapahtumajärjestämistä.
  • Harrastaa suolentopalloturnausten järjestämisen lisäksi porraskävelyä, pyöräilyä, penkkiurheilua ja karaokea.