Tärkeintä on suojata silmät
Vapaalla

Tärkeintä on suojata silmät

Kirjoittaja: Saara Autere

Eri urheilulajeihin on omanlaisensa linssit, joiden valinnassa kannattaa huomioida juuri se oma käyttötarkoitus. Optikko Satu Kervinen alleviivaa myös urheilulasien merkitystä silmien suojaamisessa.

”Oma tavoitteeni on, että ihmiset suojaisivat silmänsä. Valtaosa kaikesta, mitä teemme, menee silmien kautta, ja jos silmille sattuu jotain, se on usein korvaamatonta”, optikko Satu Kervinen urheilunäkemiseen erikoistuneesta Helsingin optiikasta sanoo.

Juuri suojaavuus onkin Kervisen mukaan urheilulasien tärkein ominaisuus, oli laseissa sitten voimakkuudet tai ei, ja olipa niiden käyttäjä työmatkapyöräilijä tai ammattiurheilija. Sen lisäksi oleellista on lasien istuvuus ja omaa käyttötarkoitusta tukevat ominaisuudet, sillä eri urheilulajit erilaisine olosuhteineen asettavat näkökyvylle omat vaatimuksensa.

Yksi oleellinen tekijä on linssien väri. Esimerkiksi punaisilla linsseillä näkee golfatessa paremmin maaston muodot, kun keltaiset polarisoivat linssit toimivat mainiosti kalastajan nenällä – niillä näkee hieman myös vedenpinnan läpi.

Kenelläkään ei silti tarvitse olla lukuisia erilaisia urheilulaseja, vaan esimerkiksi perus aurinkolasilinsseillä ja yksillä vaaleammilla linsseillä kattaa mainiosti urheilulasitarpeensa.

”Maahantuomme modulaarisia Sziols-urheilulaseja, joiden runkoon saa vaihdettua erivärisiä linssejä, mutta toki muillakin merkeillä on hyvä urheilulasitarjonta”, Kervinen kertoo.

Siristelemättä veden äärellä

Nykyään kaikissa paremmissa linsseissä on anti-uv-pinnoitus myös takapinnalla, mistä on apua vaikkapa melonnassa ja muussa vesiurheilussa. Aktiivisen liikkujan kannattaa panostaa laseihin, sillä Kervinen on törmännyt tapauksiin, joissa järvellä ilman asianmukaisia laseja vietetyn päivän jälkeen on tullut lumisokeus.

Urheilulaseja ostaessa onkin hyvä miettiä, mikä kaikkea itse harrastaa. Tarvitseeko nähdä sekä lähelle että kauas, entä ovatko omat silmät miten valonarat? Tarvitaanko kontrastia vai aurinkosuojaa? Onko käyttöä myös uimalaseille vahvuuksilla?

”Urheilulasien käyttötarkoituksesta keskustellaan meillä asiakkaiden kanssa ihan päivittäin. Monet eivät ole tulleet ajatelleeksi, kuinka aktiivisia he lopulta ovatkaan. Aiheesta on syntynyt monia hauskoja keskusteluja”, Kervinen kertoo.

Lisäksi hän iloitsee siitä, että ihmiset uskaltavat tulla ostamaan myös nollalaseja. Suojaavuuden ohella esimerkiksi ampuja hyötyy lasien tarjoamasta hyvästä kontrastista.

Omalle lajille optimoidut lasit

Itsekin ahkerana työmatkapyöräilijänä Kervinen puolestaan ihmettelee, kuinka monet polkevat ilman laseja.

”Johan siinä menee silmät täyteen hyönteisiä. Lisäksi pyörällä pääsee niin lujaa, että se on melkein jo mekaaninen ärsytys silmälle.”

Laseitta ajamisen vaikutukset optikko näkee työpaikallaan, sillä Helsingin optiikalla on kuivasilmäklinikka, jossa voidaan elvyttää kovasta ajosta kuivuneita silmiä.

”Samalla opetamme ihmiset pitämään parempaa huolta ainutlaatuisista silmistään.”

Ihminen näkee eri tavalla eri valaistusolosuhteissa, ja toisinaan Kervinen tekeekin juuri tiettyyn urheilulajiin optimoituja laseja. Silloin näkö tutkitaan mustuainen joko pienenä tai suurena, urheillessa vallitsevien olosuhteiden mukaan. Myöskään ikänäkö tai hajataitto eivät ole urheilulaseja hankittaessa ongelma.

”Moni luulee, että urheilulaseja olisi hankala saada voimakkuuksilla, mutta mikä vain näkövirhe pystytään korjaamaan laseilla. Oma ennätykseni on -14 ykkösen hajataitolla.”