Blogi

Oikeuksia nollasopimuslaisille

Saara Arola
Edunvalvontajohtaja, varatuomari Saara Arola

Hallitus antoi eduskunnalle 14.12.2017 esityksen laiksi, jonka on tarkoitus parantaa ns. nollasopimuksella työskentelevien asemaa. Esitys on askel parempaan suuntaan, mutta monia epäkohtia jää edelleen korjaamatta.

Lue lisää

”Ei näistä F-koodeista tarvitse maksaa palkkaa”

Sini Järvinen
Lakimies Sini Järvinen

Sain lääkäriltä sairauslomaa mutta työnantaja ei suostu maksamaan palkkaa – voiko niin tehdä? Tämä kysymys toistuu vähän väliä ERTOn työsuhdeneuvonnassa. Syitä palkattomuuteen on monia, lähes yhtä monta kuin kysyjiä. Tässä kuitenkin yleisimmät syyt, joihin työnantajat usein vetoavat kieltäytyessään maksamasta palkkaa.

Lue lisää

Kannustamme osallistumaan #metoo -kampanjaan

Matti Orkovaara
Johtaja (osa-aikaeläkkeellä) Matti Orkovaara

Ammattiliitot eivät ole juuri osallistuneet #metoo -kampanjaan, vaikka merkittävä osa seksuaalisesta ahdistelusta tapahtuu työpaikalla. ERTO tuomitsee ehdottomasti kaiken häirinnän.

Lue lisää

Taloushallinnon neuvottelut vaikeat

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja Juri Aaltonen

ERTOn käymät taloushallintoalan neuvottelut ovat edenneet huonosti ja vakavan konfliktin syntyminen on nyt lähellä. Työmarkkinakriisien uskottiin olevan ohi vientiteollisuuden liittojen saatua neuvottelutulokset palkankorotuksista. Lehtien otsikot kertovat kahden vuoden sopimuksesta ja kahdesta 1,6 % korotuksesta. Tästä voisi tehdä sen päätelmän, että työehtoneuvottelut ovat helppoa kuin heinän teko. Oletus on ikävä kyllä väärä.

Lue lisää

Kenenkään ei pitäisi tulla syrjityksi työpaikallaan

Jarmo Lahti
Asiantuntija Jarmo Lahti

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa työnantajaa, jonka palveluksessa työskentelee vähintään 30 henkilöä, tekemään suunnitelman yhdenvertaisuuden edistämiseksi työpaikalla. Edistämistoimia ja niiden vaikuttavuutta arvioidaan yhteistyössä työnantajan ja henkilöstön ja heidän edustajiensa kanssa. Parhaassa tapauksessa yhdenvertaisuuden edistäminen on luontainen osa työpaikan jokapäiväistä toimintaa.

Lue lisää

Neuvottelut alkavat – vai alkavatko?

Matti Orkovaara
Johtaja (osa-aikaeläkkeellä) Matti Orkovaara

Kohta mies/naismuistiin ei ole käyty oikeaa liittokierrosta, viimeksi noin kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen on ollut tykaa ja kikyä Suomen pelastamiseksi. Taidetaan kuitenkin pelastua.

Lue lisää

Tulevaisuus ilman lupausta on lohduton

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja Juri Aaltonen

1900-luvulla eivät teollistuminen eikä maaltamuutto aiheuttaneet niin paljon pelkoa kuin nyt digitalisaatio. Syy tähän voi olla häkellyttävän ymmärrettävä.

Lue lisää

Sössiikö hallitus neuvottelukierroksen?

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja Juri Aaltonen

Maan hallitus haluaa uusia työaikalain ja voi pahimmillaan sössiä nupullaan olevan työmarkkinakierroksen. Näin voi käydä, jos lausuntokierroksella oleva esitys uudeksi työaikalaiksi etenee muutoksitta. Lausuntoaika päättyy 1.9.2017.

Lue lisää

Saatko kesälomasi yhdenjaksoisena?

Saara Arola
Edunvalvontajohtaja, varatuomari Saara Arola

Kesälomakauden lähestyessä vuosilomaan liittyvät kysymykset yleistyvät ERTOn työsuhdeneuvonnassa. Monia mietityttävät esimerkiksi tilanteet, joissa kesälomasijaisia ei palkata ja kesäloma pilkotaan useampaan osaan.

Lue lisää