Näkövammaisten keskusliiton yt-neuvottelut päätöksessä: Näkövammaisten palvelut heikkenevät irtisanomisten vuoksi

Näkövammaisten Keskusliiton yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja merkittävä osa henkilöstöstä tullaan irtisanomaan. Työnantajan tänään antaman ilmoituksen mukaan 26 työntekijää irtisanotaan ja 10 osa-aikaistetaan. Sokeva Käsityöstä on aiemmin irtisanottu 5 työntekijää. Kaikkiaan Näkövammaisten Keskusliitossa on noin 200 työntekijää.

Syynä irtisanomisiin on erityisesti Raha-automaattiyhdistyksen avustusten leikkaus. Toimihenkilöliitto ERTO pitää Näkövammaisten Keskusliiton yt-neuvottelujen tulosta ja irtisanomisia erittäin valitettavina. Irtisanomiset vaarantavat näkövammaisten palvelut.

- Näkövammaisille annettavan kuntoutuksen ammattitaitoa ollaan nyt murentamassa yt-neuvottelujen tuloksen ja jo aiemmin toteutuneen Kelan kuntoutuksen kilpailutuksen myötä, sanoo Toimihenkilöliitto ERTOn edunvalvontajohtaja Matti Orkovaara.
Näkövammaisten Keskusliitto on turvannut näkövammaisten oikeuksia ja tuottanut heille erityispalveluita. Nyt RAY ja Kela ovat toimillaan heikentämässä palveluita dramaattisesti.

- Suomen tulevan uuden hallituksen on turvattava tämän tyyppisten erikoispalveluorganisaatioiden rahoitus. Myös SOTE-uudistuksessa näkövammaisten palvelut on turvattava, Orkovaara vaatii.

- Halutaanko vain säästöjä ja halpaa vai turvataanko osaavaa kuntoutusta vammaisille?, Orkovaara kysyy.

ERTO sopii ainoana liittona sosiaalialan järjestöjen valtakunnalliset työehdot ja on myös solminut Näkövammaisten keskusliiton talokohtaisen työehtosopimuksen. Kaikkiaan sosiaalialan järjestöissä työskentelee noin 4 500 henkilöä.

Lisätietoja: edunvalvontajohtaja Matti Orkovaara, p. 040 561 1687, matti.orkovaara@erto.fi