Yksityisten liikunta-alojen palkkasuositus: palkankorotus 1.5.2016

Yksityisten liikunta-alojen vähimmäispalkkasuosituksen mukaan alan kuukausipalkkoja nostetaan 1.5.2016 lukien 16 € /kk ja ohjaustunteja vähintään 0,43 %.

Toimihenkilöliitto ERTOn ja sen jäsenyhdistys Erityistoimihenkilöt ET:n uudistama palkkasuositus noudattaa keskusjärjestöjen työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisia korotuksia. 

Yksityisten liikunta-alojen palkkasuositusta sovelletaan yksityisellä sektorilla toimivissa liikunta-alan yrityksissä, järjestöissä, liikuntakeskuksissa ja kuntosaleilla. Palkkasuosituksessa määritellään vähimmäispalkat tehtävien vaativuuden ja työntekijän kokemuksen perusteella. 

-  Yksityisillä liikunta-aloilla työntekijöiden työehdot vaihtelevat paljon. Palkkatutkimuksemme tulosten mukaan isoissa liikuntaketjuissa pääkaupunkiseudulla palkat ovat korkeampia kuin pienessä kaupungissa yhden yrittäjän  salilla, sanoo ERTOn asiantuntija Jarmo Lahti. 

- Alan erityispiirre on, että varsinkin personal trainerit työskentelevät kunto- ja liikuntasaleilla usein pelkällä provisiopalkalla. He joutuvat tahtomattaan kantamaan työssään yrittäjäriskiä, vaikka se kuuluisi työnantajan vastuualueeseen. Esimerkiksi peruuntuneen ohjaustunnin tappion kantaa ohjaaja itse. Palkkauksen hajontaan vaikuttaa lisäksi ohjaajien ja trainereiden kirjava koulutustausta, Lahti kertoo.  

Yksityisillä liikunta-aloilla ei ole vielä olemassa työnantajaliittoa, joten alalla ei ole olemassa työehtosopimusta. 

Vähimmäispalkkasuositus yksityisille liikunta-aloille 2016 »

Lisätietoja: asiantuntija Jarmo Lahti, p. 09 6132 3239, jarmo.lahti@erto.fi