Vastaanottokeskusten henkilöstö järjestäytyy

Vuosi sitten koetun pakolaisaallon seurauksena Suomeen perustettiin lukuisia vastaanottokeskuksia. Niihin sovelletaan Yksityisen sosiaalipalvelun työehtosopimusta, jonka solmii mm. ERTO yhdessä Tehyn ja Superin kanssa TSN-nimisen neuvottelujärjestön kautta. Työntekijät voivat yhdessä valita edustajakseen työsuojeluvaltuutetun ja TSN:n luottamusmiehen. 

Vastaanottokeskuksissa oli viime vuonna kova kiire ja stressi, sillä maahan tuli yli 32 000 vastaanottokeskuksiin sijoitettavaa. Tänä vuonna määrä on enää noin neljännes siitä. Syksyn kaaoksessa järjestäytyminen ja työsuhteen jatkuminen ei välttämättä ollut päällimmäisenä mielessä.

Nyt kun osaa vastaanottokeskuksista ollaan jo lakkauttamassa tai yhdistämässä, myös järjestäytymiseen on herätty. ERTO ja muut STTK:laiset liitot ovat pitäneet lukuisissa vastaanottokeskuksissa maahanmuuttajille työelämäluentoja. Samalla henkilöstöä on kannustettu luottamusmiehen valintaan.

Kuluneen kesän aikana vastaanottokeskusten henkilöstöstä on tullut ERTOon kymmeniä uusia jäseniä sekä lukuisia TSN:n ERTOon kuuluvia luottamusmiehiä. Vastaanottokeskuksissa on myös käyty useita yt-neuvotteluja ja työntekijöiden määrää on vähennetty. ERTOssa on tällä hetkellä vireillä näihin liittyviä riitoja tai selvityspyyntöjä.

ERTO haluaa korostaa reilun työn merkitystä ja samalla järjestäytymistä myös erilaisilla pop-up -työpaikoilla. Järjestäytymällä työntekijät saavat turvaa työsuhteen muuttuviin tilanteisiin ja mahdollisen työttömyyden varalle. Järjestäytyminen ja luottamusmiesorganisaatio on kaikkien etu, koska järjestäytyneellä työpaikalla sekä työntekijät että työnantajat tuntevat työelämän pelisäännöt. Tällä edistetään paikallista sopimista ja ongelmien tehokasta ratkaisua.  

Vastaanottokeskuksien järjestäytymisestä on ollut hyötyä myös asiakkaille, sillä he tuntevat nyt paremmin suomalaista työelämää.

 

Lisätietoja: edunvalvontajohtaja Matti Orkovaara, puh. 09 6132 3248, matti.orkovaara@erto.fi