Päiväkodin hiljainen sopimus
Blogi

Päiväkodin hiljainen sopimus

Kirjoittaja: Juri Aaltonen

Työ- ja yksityiselämän yhteensovitus saa uuden vaikuttimen lapsen siirtyessä päiväkotiin. Kyse on vähän puhutusta, mutta lähes kaikkien tuntemasta hiljaisesta sopimuksesta. Oma lapsi ei saa olla viimeinen päiväkodista haettava.

Viimeisen hakijan aseman välttely johtaa kummalliseen lopputulemaan. Homma menee seuraavasti:

Päiväkoti menee kiinni kello 17.30 ja saavut hakemaan lastasi klo 17.15. Lapsi odottaa reppu selässä portin kupeessa ja on mitä ilmeisimmin viimeinen haettava lapsi. Eihän kukaan nimittäin hae lasta päiväkodista viime tingassa. Yleinen käytäntö, että ihan viimeistään puoli tuntia ennen sulkemisaikaa lapsi pitää hakea kotiin.

17.15 lastaan hakevan saapumista saattaa hyvinkin korostaa valojen sammutuksen takia pimeä päiväkoti ja hoitajan kärsimätön seisoskelu portin kupeessa kantapäät tanakasti lähtökuopissa. Onhan se nimittäin niin, ettei hyvä vanhempi lasta viimeisillä minuuteilla päiväkodista hae.

Tuttavani päiväkodissa hiljainen sopimus johti erikoiseen lopputulemaan. Vanhempien normaali ”en ole viimeinen hakija” sai aikaiseksi sen, että kaikki hakivat lapsen jo ennen viittä. Näin siitä huolimatta, että päiväkoti oli auki klo 17.30 asti. Ja miten tähän reagoi kaupunki. Se päätti muuttaa aukioloaikaa. Kun kerran vanhemmat hakevat lapset jo ennen viittä, niin voihan päiväkodin sitten sulkea jo viideltä. Ja näin tehtiin.

Uusien aukioloaikojen alkaessa vanhempien, tai ehkä paremminkin lasten, keskinäinen kilpailu sai aikaiseksi sen, että uusi takaraja oli kello 17.00. Lähellä takarajaahan ei lasta saa hakea ja sen takia vanhemmat alkoivat hakea lapsensa viimeistään kello 16.30. Jos nimittäin hakee tämän jälkeen, voi oma kullannuppu olla pimeän päiväkodin pihalla reppu selässä kärtsynä odottamassa noutajaa.

Työelämän kannalta päiväkotikilpailu saa ja sai kummallisen seurauksen. Töissä pitää välttää kello kolmen jälkeen loppuvaksi suunniteltuja kokouksia. Jos nimittäin kokous venyy ja kotimatkalla tulee pientäkin viivytystä vaikkapa ruuhkien takia, saattaisi lapsi olla se kauheassa asemassa oleva viimeinen lapsi.

Em. hiljainen sopimus on ihan järjetön ja hölmöläisten hommaa. Siitä olemme varmaan kaikki samaa mieltä, mutta silti me lähdemme siihen mukaan. Kyllä minäkin toivoin aina lasta hakiessani, ettei hän olisi ihan viimeinen haettava. Ja hurjan usein joutui painimaan työ- ja lapsiuskollisuuden välillä. Järjetöntä, mutta inhimillistä.

Ehdotan, että kaikki vanhemmat sopivat seuraavaa: uskalletaan ainakin joskus hakea lapsi päiväkodista ihan vaikkapa 10 minuuttia ennen sulkemisaikaa. Se ei ole rikos eikä lapsen heitteillejättö. Se voisi olla solidaarisuutta niitä kohtaan, jotka eivät yksinkertaisesti pysty hakemaan lasta puolta tuntia ennen sulkemisaikaa.

Kirjoitus on julkaistu Älykäs työ -blogissa 21.11.2011

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen