ERTO jatkaa lakkoa Suomen Kennelliitossa vuoden loppuun

Toimihenkilöliitto ERTO on tänään ilmoittanut jatkavansa 2.9. alkanutta lakkoa Suomen Kennelliitossa 31.12.2020 asti.

Suomen Kennelliiton syyskuun alussa alkanutta lakkoa on tänään päätetty jatkaa 31.12. asti, ellei asiassa sitä ennen saavuteta sovintoa.

Lakon syynä on työnantajan tavoite luopua ilman korvausta työehtosopimuksesta, heikentää työsuhteen ehtoja ja lisätä työnantajan mahdollisuutta määrätä jatkossa työehdoista. Henkilöstö taas on edellyttänyt työmarkkinoiden yleisen linjan mukaista ratkaisua.

"Edellytämme edelleen reilua, yhdenvertaista ja oikeudenmukaista työehtoratkaisua Kennelliittoon, jonka talous on loistavassa kunnossa. Työnantajalla ei ole taloudellisia eikä tuotannollisia syitä heikentää työehtoja", sanoo Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Kennelliiton tiedotteet antavat virheellisen käsityksen työnantajan toiminnasta.

“Kennelliitto on muun muassa verkkosivujen tiedotteessaan todennut, ettei työnantaja ole heikentämässä työehtoja, vaan jopa muuttamassa niitä työntekijöille edullisemmiksi. Lisäksi Kennelliitto on ilmoittanut valmiuden yleisen linjan mukaiseen ratkaisuun”, Aaltonen kertoo.

Aaltonen antaa pari esimerkkiä muutoksista työehtoihin, joita työnantaja on lokakuun alussa yksipuolisesti ilmoittanut:

  1. Kennelliitossa ei jatkossa enää ole viisipäiväistä (ma-pe) työviikkoa eikä vuorokautista säännöllistä työaikaa. Työpäiviä voisi olla viikossa esim. kuusi ilman mitään peruspalkan päälle tulevaa korvausta.
  2. Ylityökorvausten laskentaperiaatteita heikennetään. Työntekijällä olisi velvollisuus suunnitella ja joustaa työaikansa kanssa niin, että työnantaja säästää työaikakorvauksissa.
  3. Kennelliitto korottaa palkkoja vuosien 2020-2021 aikana 1,6 prosenttia. Valtakunnallisen yleisen linjan mukaiset korotukset olisivat vuosien 2020-2021 aikana 3,3 prosenttia eli noin kaksinkertaiset verrattuna Kennelliiton ilmoittamiin korotuksiin.
  4. Aiemmin sairasajan palkkaa on Kennelliitossa maksettu yli kuukauden työsuhteen jälkeen 28 - 56 päivää. Jatkossa enimmäisaika puolitettaisiin eli sairasajan palkkaa maksettaisiin enintään 28 päivää.
  5. Työehdoista ei enää jatkossa sovittaisi henkilöstön kanssa, vaan työnantaja päättäisi niistä vuosittain yksipuolisesti.

Aaltosen mukaan kaksi ensimmäistä kohtaa pienentävät henkilökunnan vuosittaista rahapalkkaa keskimäärin yli viisi prosenttia laskettuna viime vuoden toteutuneista ansioista. Työnantaja ei ole ainakaan vielä hyväksynyt tai esittänyt mitään korvausta tai kompensaatiota edellä mainittuihin muutoksiin.

Lisätietoja:

Juri Aaltonen, juri.aaltonen@erto.fi, 040-5538536