Turvallisin mielin matkalle ERTOn jäsenkortin kanssa

Kaoottinen liikenne, erilainen bakteerikanta, tarttuvat taudit - matkalla voi sattua mitä vain. Ja sattuukin: joka päivä yksi suomalainen sairastuu ja viisi suomalaista joutuu rikoksen uhriksi ulkomailla. Sinä voit lomailla levollisin mielin, sillä Toimihenkilöliitto ERTO on ottanut jäsenilleen Turvasta jäsenvakuutuksen, joka sisältää matkustajavakuutuksen ulkomaille suuntautuville vapaa-ajan matkoille. Ota jäsenkorttisi mukaan matkalle, sillä se toimii myös matkavakuutuskorttina.

ERTOn jäsenvakuutuksessa ovat vakuutettuna myös mukana matkustavat alle 15-vuotiaat lapset. 

Vakuutus on voimassa yhtäjaksoisesti enintään 45 vuorokautta matkan alkamisesta. Ylimeneville matkapäiville kannattaa ottaa Turvasta määräaikainen matkustajavakuutus. Vakuutus ei ole voimassa ehdoissa erikseen poisrajatuissa urheilulajeissa tai harrastuksissa. 

”Olin kavereideni kanssa lomalla Rodoksella, kun toisena lomapäivänä vasen olkapääni tuli niin kipeäksi, ettei käsi noussut ja pukeminenkin oli yhtä tuskaa. Oppaan tilaama lääkäri saapui hotellihuoneeseeni, tutki olkapääni ja kysyi, onko minulla vakuutusta. Annoin liittoni jäsenkortin, joka toimii myös matkavakuutuskorttina. Lääkäri kertoi, että kaikki hoituu, sillä hän ottaisi yhteyttä Turvaan. Lääkäri kävi sen jälkeen joka aamu antamassa kipupiikin, muita lääkkeitä sekä ohjeita miten toimia käden kanssa. Hoito oli todella hyvää, joten pystyin jatkamaan lomaani. Todellinen yllätys oli se, kun Turvasta soitettiin minulle, kyseltiin vointiani ja toivoteltiin hyvää lomaa. Hyvästä hoidosta johtuen kyseinen reissu on edelleen matkoistani mieliinpainuvin ja lomani onnistunut. Matkustelen edelleen - aina on liittoni jäsenkortti mukanani.”

Muista ottaa matkalle mukaan jäsenkorttisi, joka on myös matkavakuutuskortti. Näin hoitava laitos voi todeta, että sinulla on voimassa oleva matkavakuutus ja että hoidoille löytyy maksaja. Matkavakuutuskortti ei kuitenkaan ole maksukortti, joten on hyvä varautua siihen, että kulut joutuu maksamaan ensin itse ja hakemaan korvausta myöhemmin vakuutusyhtiöstä. Jos joudut itse maksamaan hoitokulut, säilytä kuitit ja lähetä ne vahinkoilmoituksen mukana Turvaan.

Mitä vakuutuksesta korvataan? 

Vakuutus korvaa matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman aiheuttamia hoitokuluja. Näitä ovat esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimuskulut ja lääkärin määräämät lääkkeet. Ennen matkan alkua ollut sairaus ei ole vakuutusehtojen tarkoittama matkasairaus. Tällaiseen sairauteen liittyen korvataan ainoastaan ensiapuhoito matkakohteessa.

”Olin mieheni kanssa lomalla Kanarialla, kun sairastuin rajuun vatsatautiin ja jouduin päiväksi sairaalaan. Onneksi mukaani tuli liiton jäsenkortti, ja mieheni hoiti tarvittavat paperityöt minun ollessani monissa eri kokeissa ja röntgenkuvissa. Vaikka sairaalakuluni korvattiin vakuutuksesta, minua harmitti vielä Suomeen palattuanikin lomapäivän menetys. Muutaman päivän kotiutumisen jälkeen sain kuitenkin Turvalta kirjeen, että tiettyjä matkapapereita heille lähettämällä he korvaavat minulle yhden menetetyn lomapäivän, jonka jouduin viettämään sairaalahoidossa. Se oli minulle täydellinen yllätys.” 

Vakuutuksesta korvataan myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja, mikäli se johtuu äkillisestä sairaudesta tai tapaturmasta. Matkan peruuntuminen tarkoittaa sitä, että matkalle lähtö estyy. Matkan keskeytymisellä tarkoitetaan jo alkaneen matkan muuttumista. Lisäksi korvataan matkalta myöhästymisestä aiheutuvia kuluja vakuutusehdoissa mainituissa tilanteissa. 

Matkan peruuntumisesta ja keskeytymisestä korvataan kuluja, joista matkan järjestäjä ei lain tai matkaehtojen mukaan ole vastuussa. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi matka- tai majoituskulut. 

Myöhästymisen vuoksi korvataan tarpeelliset ylimääräiset matka- ja majoituskulut, jotka aiheutuvat matkan jatkamisesta alkuperäiseen määränpäähän, ja joita matkanjärjestäjä ei korvaa. Matkalta myöhästyminen tarkoittaa sitä, että matkustaja ei ehdi lento-, laiva-, juna- tai linja-automatkan alkamispaikkaan tai etukäteen hankitun jatkoyhteyden alkamispaikkaan vakuutusehdoissa mainituista syistä johtuen. Vakuutetun tulee lähteä matkalle riittävän ajoissa vallitsevat olosuhteet huomioon ottaen. 

Matkatavarat on vakuutettava erikseen

Jäsenvakuutukseen ei sisälly matkatavaravakuutusta, joten matkatavarat on vakuutettava erikseen, elleivät ne jo sisälly normaaliin kotivakuutukseen. Kun otat laajan tason kotivakuutuksen Turvasta, korvaa se myös ulkomaan matkoilla mukana oleville matkatavaroille aiheutuneita vahinkoja 4 500 euroon asti.

SOS auttaa apua tarvitsevia matkaajia

SOS International on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama kansainvälinen ”hälytyskeskus”, josta voit saada apua, jos sairastut ja tarvitset lääkäriä tai sairaalahoitoa. SOS:issa on ympärivuorokautinen päivystys suomen kielellä ja siellä tunnetaan myös ERTOn vakuutus. 

”Olen koko elämäni saanut olla terveenä, joten äkillinen sairaus ei ole tullut mieleenkään – ei varsinkaan matkalla. Tunisiassa minulle iski kuitenkin tuskallinen sappikivikohtaus. Tilannetta ei helpottanut vähääkään sijaintimme vieraassa maassa. Matkatoimiston sopimusklinikalla kysyttiin ensimmäisenä "kuka maksaa?" Kiskaisin ässän hihasta: liittoni kautta saadun matkavakuutuskortin! Sappikivet leikattiin. Yksityishuoneessa parannellessani sain puhelinsoiton suomea puhuvalta henkilöltä SOS Internationalista. Ystävällinen naishenkilö kyseli vointiani kaikkea muuta kuin viileän virallisesti. Tunsin, että nämä ammatti-ihmiset ymmärtävät sairastuneen orvon olon siellä kaukana kotoa. En saanut leikkauksen vuoksi palata muun perheen kanssa samalla lennolla. Yksityinen taksikuljetus vei minut lentokentälle pääkaupunkiin. Siellä sain jälleen yksityispalvelua lentoyhtiön virkailijalta. Lensin Pariisiin, missä vastassa oli pyörätuoli ja avustaja, joka hoiti puolestani kaiken tarvittavan virallisen osuuden lentoani varten. Helsingissä minua oli vastassa taksi, joka vei kotiovelleni asti. Kokemuksen jälkeen voin lämpimästi suositella liiton jäsenetuihin kuuluvaa Turvan matkavakuutusta!” 

SOS:iin voi ottaa yhteyttä myös muissa kuin hätätapauksissa. He voivat esimerkiksi neuvoa lähimmän luotettavan lääkäriaseman sijainnin. 

SOS:n asiantuntijat selvittävät tapaustasi ja pyytävät tarvittaessa avuksi SOS:n yhteyslääkärin. SOS keskustelee tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa ja välittää potilaan hoidon kannalta tärkeät tiedot hoitolaitokselle. Jos hoitolaitos ei hyväksy matkavakuutuskorttiasi eikä suostu lähettämään laskua Turvaan, voit pyytää hoitolaitosta soittamaan SOS:iin. 

Lisätietoja jäsenvakuutuksesta

Vakuutusehdot ja korvauksenhakuohjeet löytyvät Turvan tekemiltä palvelusivuilta www.turva.fi/erto. Tutustu vakuutusehtoihin ja vakuutuksessa oleviin rajoituksiin ennen matkalle lähtöä. Lue lisää vakuutuksesta » 

Vakuutus on voimassa kun jäsenmaksusi ovat ajan tasalla tai olet ERTOn opiskelijajäsen. Vakuutusturva on sidottu liiton jäsenyyteen. Jos jäsen eroaa tai erotetaan liitosta, vakuutusturva päättyy välittömästi.

Lisätietoja vakuutuksesta saat Turvan toimipaikoista, asiamiehiltä tai palvelunumerosta 01019 5110. Toimipaikkojen yhteystiedot ja lisätietoja Turvasta löydät osoitteesta turva.fi »

Jos tarvitset matkallesi erillisen matkavakuutustodistuksen, voit pyytää sen Turvasta. 

Teksti: Turva/Janica Lamberg