ERTO 100 tavalla: HED-seminaari Espoon Korpilammella 28.-29.1.2017

ERTOn valtakunnallinen henkilöstön edustajien seminaari järjestettiin 28.-29. tammikuuta Hotelli Korpilammella Espoossa. Päivien aikana kuultiin ajankohtaisia asioita työmarkkinoilta, käytiin läpi työehtosopimuksia ja pohdittiin hyvinvoinnin merkitystä jaksamiselle.

ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen avasi viikonlopun ajankohtaisella katsauksella työmarkkinatilanteeseen ja paikalliseen sopimiseen. Aaltonen puhui myös lähiviikkoina käydyistä haastavista logistiikan toimihenkilöiden työehtosopimusneuvotteluista, jotka olivat lähellä lakkovaroitusta. ERTO saavutti kuitenkin reilun sopimusratkaisun huolinta-alalle ja autoliikennealoille.

ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen kävi läpi istuvan hallituksen uudistuksia, työvoimakustannuksien kehitystä ja Suomen mallia

Vientiteollisuuden malli tai Suomen malli herättää paljon kysymyksiä: kuka on mukana sopimassa ja miten tähän sitoudutaan. Keskusteluissa toistaiseksi liian vähälle huomiolle ovat jääneet tasa-arvo, matalapalkkaerät, tuottavuus ja työelämän muutos.

Paikallisesta sopimisesta puhuessaan Aaltonen käytti esimerkkinä työaikaa. Työaikalaki määrittelee perustukset sopimiselle. Työehtosopimus on seuraava askel eri aloilla sopimiseen. Paikallisen sopimisen avulla yksittäiset yritykset voivat määritellä, miten ne haluavat toimia.

- Pitää kuitenkin aina muistaa, että työehtosopimukset ovat syntyneet työsuojelun takia, Aaltonen painotti.  

Aaltonen muistutti myös luottamusmiesten tärkeydestä ja kovasta vastuusta. Tavoitteena on aina se, että työpaikoilla asiat toimisivat paremmin. Seminaarin tarkoituksena onkin tarjota HEDeille koulutusta, verkostoitumismahdollisuuksia sekä tilaisuus informaation välittämiseen.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toi keskusjärjestön terveiset seminaariin. Palola puhui toimintaympäristön ja työmarkkinakentän muutoksesta, sekä keskusjärjestöjen roolista muutoksessa. Palola antoi myös kritiikkiä istuvalle hallitukselle, jonka uudistukset ovat iskeneet erityisesti vähäosaisiin.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola puhui yhteiskunnan ja työmarkkinoiden muutoksesta

Lifted –valmennustiimin Jukka Joutsiniemi puhui hyvinvoinnista voimavarana luottamusmiehen arjessa. Lifted on keskittynyt kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joka huomioi mm. unenlaadun, stressinhallinnan ja ravinnon. Valmennuksen tavoitteena on jokaisen oman potentiaalin vapauttaminen. Avain pitkäaikaisiin tuloksiin löytyy tapojen muutoksista, ja valmennuksessa tavoitellaan hyvien tapojen opettelua yksi kerrallaan. Tänä keväänä ERTO tarjoaa jäsenilleen huikean mahdollisuuden osallistua mukaan verkkovalmennukseen ja edistää omaa hyvinvointiaan ja onnellisuuttaan.

Lifted –valmennustiimin Jukka Joutsiniemi laittoi luottamusmiehet heti voimistelemaan ja kirvoitti kunnon naurut yleisöstä

ERTOn asiantuntija Jarmo Lahti antoi HEDeille työkaluja yhdenvertaisuussuunnitteluun työpaikoilla. Yli 30 hengen työpaikoilla on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Mutta pienemmälläkin työpaikalla näitä pitäisi pohtia, ja suunnitelmat tulisi tehdä henkilöstön kanssa, Lahti muistutti.

Espoon Korpilammelle kokoontui noin 80 henkilöstön edustajaa sekä ERTOn toimiston väkeä

Toimialakohtaisissa työpajoissa puurrettiin eri alojen työehtosopimusten parissa ERTOn lakimiesten ja asiantuntijoiden kanssa. Niiden jälkeen ansaitusti virkistäydyttiin ja vietettiin iltaa yhdessä. Päätöspäivänä pohdittiin vielä HEDien jaksamista muutostilanteissa TJS:n kehittämisasiantuntija Sikke Leinikin johdolla, ja paneuduttiin tuloslaskelman ja taseen saloihin Lehtomäki Audit Oy:n Miki Lehtomäen kanssa. HED-paneelissa keskusteltiin paikallisesta sopimisesta ja siitä, mitä kaikkea sopimisen tiimoilla voikaan tapahtua. Seminaariin osallistui noin kahdeksankymmentä henkilöstön edustajaa ympäri Suomen.

Teksti ja kuvat: Ainomaria Parikka