Työtaistelujen syksy
Blogi

Työtaistelujen syksy

Kirjoittaja: Juri Aaltonen

Käynnissä oleva työmarkkinasyksy on ollut työtaistelujen sävyttämä. Tilanne on outo sen takia, että keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen aikanahan ei pitänyt lakkoja oleman. Toisin kävi. Miksi näin pääsi käymään? Mikä veti neuvottelut työtaistelujen tielle?

Selitystä työtaisteluille pitää ainakin tänä syksynä etsiä työnantajapuolelta. Työnantajalinnakkeen valtakeskittymä Teknologiateollisuus ei pystynyt saavuttamaan ensimmäistäkään tärkeää neuvottelutulosta ilman lakkoja. Metalliliitto pakotettiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin lakkoilemaan. Ja minkä takia.

Suurin syy oli se, että työnantaja halusi itsepintaisesti saada oikeuden määrätä kelle palkankorotuksia paikallisesti annetaan ja kelle ei. Lopputuloksena oli tesratkaisu, jossa paikalliset erät jaetaan yleiskorotuksena kaikille, ellei asiasta toisin luottamusmiehen kanssa sovita. Ei saanut työnantaja oikeutta määrätä kelle palkankorotuksen annetaan.

Työnantajalinnakkeen toinen vallankäyttäjä pankkeja ja vakuutusyhtiöitä edustava Finanssialan keskusliitto (FK) on toinen työtaistelujen tielle ajautunut työnantajaliitto. FK kakisteli koko keskitetyn raamisopimuksen syntymistä ja se lanseerasi työmarkkinasyksyn ja suomalaisen työmarkkinahistorian erikoisuuden, pelkästään tessin osapuolina olevien liittojen jäseniin kohdistuvan työsulun.

FK ilmoitti, että ellei tesratkaisuun päästä, ei liittojen jäsenillä ole töihin tulemista eikä heille makseta palkkaa. Villit ja vapaat työmarkkinoiden vapaamatkustajina elelevät Loimaan kassalaiset saavat siis tulla töihin tekemään poissa olevien töitä. Työnantaja varmaan tälle omalle kaverijoukolleen on valmis tarjoamaan sitten pullakahvit jos toisetkin. Eivätkä nuo poloiset ymmärrä, että heidän töissä olonsa nakertaa kollektiivisen edunvalvonnan menestystä. Vuosien saatossa kollektiivisuuden heikkeneminen näkyy kaikkien eduissa. Ja nimenomaan heikenneissä eduissa.

FK:n julistama liittojen jäseniin kohdistuva työsulku on törkeä hyökkäys suomalaista työmarkkinajärjestelmää vastaan. Työsulkua ei saa kohdistaa pelkästään liiton jäseniin. FK:n työsulku on niin perustuslakimme kuin työsopimuslakimmekin vastainen ja FK:n on pakko tämä tietää. Tätä luettaessa tiedetään onko työsulku finanssialalla toteutunut. Todennäköisesti sopuun on ennen työsulkua päästy, mutta tämä ei poista FK:n linjauksen törkeyttä. Toiminta kuvastaa erinomaisen pahasti työmarkkinoiden uusia tuulia.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Log On -lehdessä 4/2011

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen