ERTO jakoi kaksi stipendiä eläintenhoidon erikoisammattitutkinnon suorittaneille 

Toimihenkilöliitto ERTO ja sen jäsenyhdistys Erityistoimihenkilöt ETRY ovat jakaneet tänään kaksi 300 euron stipendiä eläintenhoidon erikoisammattitutkinnon suorittaneille parhaillaan käynnissä olevilla virtuaalisilla eläinhoitajapäivillä.

Eläintenhoitotyön toimialalla on toteutettu iso koulutuksellinen uudistus. Sen myötä keväällä 2019 aloittivat ensimmäiset eläintenhoitotyön erikoisammattitutkinnon opiskelijat, joista ensimmäiset valmistuivat vuosi sitten keväällä. ERTO ja ETRY haluavat huomioida valmistuneiden joukosta kahta alan ammattilaista 300 euron stipendeillä. 

Ulriika Joutseno suoritti EAT-tutkinnon erikoistuen anestesiaan ja Heidi Koponen erikoistuen akuutti- ja tehohoitoon, ja molemmat suoriutuivat opinnoistaan erittäin hyvin.  

-  Parasta opinnoissa oli tiedon etsiminen sekä se, että omaa osaamistaan sai tuoda esille itselleen parhaaksi kokemallaan tavalla. Kouluttajat ja opettajat olivat innostavia, mikä sai entisestään innostumaan tiedon etsimiseen. Antoisaa oli myös kollegoihin tutustuminen ja tapaaminen luentopäivillä koulussa”, Ulriika Joutseno kuvailee. 

Heidi Koposen mielestä opiskelun aloittaminen oli mielenkiintoista, sillä pilottiryhmän luonteen vuoksi opiskelijoilla ei ollut vielä selkeää suunnitelmaa opintojen toteutuksesta.  

- Teho- ja akuuttihoidon luennot oli toteutettu hyvin, ja luennoitsijavalinnat olivat pääsääntöisesti hyviä. Opintojen aikana oli hienoa huomata, kuinka paljon asioita sai jalkautettua käytäntöön omalla työpaikalla”, Koponen sanoo. 

Jatkuva osaamisen kehittäminen avainasemassa 

Eläintenhoitoala kasvaa ja kehittyy koko ajan isommaksi liiketoiminnaksi. Jatkuva osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen on eläintenhoitotyössä yhtä tärkeää kuin ihmisten hoitotyössä. Toimialan kehittymisen kannalta on tärkeää, että myös koulutus ja kouluttautuminen kehittyy ja että toimialalla on ammattilaisia, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja erikoistumistaan jatko-opintojen avulla. 

Heidi Koponen toivoo, että voi jatkossa keskittyä hoitotyön ohella enemmän myös muiden opettamiseen, luennointiin ja koko osaston toiminnan kehittämiseen.  

- Meillä on todella paljon sisäisiä koulutuksia, jotka motivoivat jatkuvasti kehittämään omaa osaamista ja takaavat sen, että pysyy ajan hermolla, Evidensia eläinsairaalassa työskentelevä Heidi Koponen sanoo.

Ulriika Joutseno jatkaa jo anestesian opiskelua ulkomaisessa tutkinnossa.  

- Tämänkin jälkeen toivon edelleen jatkavani opiskelua tai toivottavasti joskus jopa työskentelen ajoittain ulkomailla. Odotan pääseväni kehittämään alaa ja käyttämään opittua tietoa käytännössä sekä jakamaan sitä muille kanssani työskenteleville, Ulriika Joutseno sanoo.   

Alan kasvaessa tulee alalla vakiintua myös reilut ja oikeudenmukaiset työehdot.  ERTO on eläintenhoitajia edustava ammattiliitto, joka tekee vuosittain suosituksen eläinlääkäriasemien ja –klinikoiden työehdoista ja palkoista.

- Tämä erikoisammattitutkinto on yksi iso harppaus alan osaamisen ja arvostuksen kehittymisessä. Alan kehityksen mukana ERTO tavoittelee alalle sitovaa työehtosopimusta, jolla sovittaisiin muun muassa minimipalkka ja muut työsuhteen vähimmäisehdot, sanoo ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Toimihenkilöliitto ERTO ja sen jäsenyhdistys Erityistoimihenkilöt ETRY palvelevat edunvalvonnallisesti ja ammatillisesti muun muassa eläintenhoitoalaa ja jäseninämme on paljon klinikkaeläinhoitajia. Vuosien aikana karttuneen asiantuntijuutemme ja jäsentemme avulla olemme tehneet muun muassa suosituksen eläinlääkäriasemien ja -klinikoiden työehdoista ja palkoista.