Palkkasuositukset

ERTO antaa palkkasuositukset eläintenhoitotyöhön, yksityiselle liikunta-alalle, markkinointiviestinnän, -tutkimuksen ja digimedian toimialoille sekä toimistotyöhön eli toimialoille, joilla ei vielä ole työehtosopimusta.

Palkkasuosituksessa kerrotaan alan tehtävänimikekohtaiset suositukset peruspalkkatasosta ja annetaan suositus palkankorotusten suuruudesta ja korotusajankohdista. Suositusten pohjana käytämme alan palkkatutkimuksia. Palkkasuositukset ovat tärkeä ja hyödyllinen työväline, kun mietit esimerkiksi palkkatoivetta työhakemukseen tai neuvottelet palkastasi työpaikallasi. Lue lisää artikkelistamme "Palkkasuositukset ovat tärkeä työväline, kun neuvottelet palkastasi" »

Palkkasuositusten noudattaminen on kannattavaa myös yrittäjille. Se helpottaa ja tehostaa rekrytointia, lisää ennustettavuutta yrityksen kustannusrakenteeseen ja keventää yrityksen työnantajatehtävien hoitoa. Yritys tietää, millä palkkatasolla se palkkaa työntekijöitä ja miten palkankorotukset hoidetaan. Talous- ja henkilöstöhallinto systematisoituu ja tehostuu.

Jos palkkasi ei ole palkkasuosituksemme mukainen, pyydä korotusta palkkaasi yleisen työmarkkinalinjan mukaisesti. ERTO suosittaa, että henkilökohtaisia palkkoja korotetaan 2 prosentilla 1.5.2022 lukien.

Eläinlääkäriasemat ja -klinikat

Suositus eläinlääkäriasemien ja eläinklinikoiden työehdoiksi 1.4.2022 alkaen (pdf) »

Käsipaino

Liikunta-ala

Vähimmäispalkkasuositus yksityisille liikunta-aloille 1.5.2022 alkaen (pdf) »

Markkinointi ja luovat alat

Markkinoinnin ja luovien alojen vähimmäispalkkasuositukset 2022 (pdf) »

Toimistotyö

Toimistotyön vähimmäispalkkasuositus 1.5.2022 alkaen (pdf) »

Löydät kaikki palkkasuositukset tiedostopankistamme.

Jos alallasi ei ole työehtosopimusta

Kun alalle ei ole tehty työehtosopimusta, kannattaa sopia työnantajan kanssa, että työsuhteessa noudatetaan ERTOn ja Palvelualojen Työnantajat PALTA ry:n välistä runkosopimusta sekä ao. alan vähimmäispalkkasuositusta, jos sellainen on annettu.

Yleinen runkosopimus 18.6.2020–28.2.2022 (pdf) »