Siirry suoraan sisältöön
Silmälasipäinen nainen

Sosiaalialan järjestöjä koskeva työehtosopimus

Työehtosopimus on ammattiliiton ja työnantajaliiton tekemä sopimus alan palkoista ja työsuhteen ehdoista. Työehtosopimus takaa aina vähimmäistason työehdoille. Paremmista ehdoista voidaan sopia, mutta huonommista ei. 

Tältä sivulta löydät Erton neuvotteleman sosiaalialan järjestöjä koskevan työehtosopimuksen. Sosiaalialan järjestöjen työehtosopimus on yleissitova eli sitä sovelletaan kaikissa sosiaalialan järjestöissä. 

Sosiaalialan järjestöjä koskevaa työehtosopimusta noudatetaan sosiaalialan järjestöissä työskenteleviin toimihenkilöihin.

Työehtosopimuksesta turvaa

Työehtosopimuksen avulla varmistamme sosiaalialan järjestöissä työskenteleville reilut työehdot. Työehtosopimuksessa sovimme työntekijän puolesta mm. palkan vähimmäistason, palkankorotukset, lomarahan, palkalliset arkipyhävapaat, ilta-, yö- ja lauantailisät ja perhevapaiden palkat. Laki ei siis takaa näitä automaattisesti, vaan ne sovitaan aina työehtosopimuksessa.

Lisäksi olemme neuvotelleet sopimukseen muun muassa seuraavat lakia paremmat ehdot:

  • lyhyemmät työajat
  • sairausajan palkka pidemmälle ajalle
  • matka-ajan korvaus

Työehtosopimus myös mahdollistaa jäsenillemme luottamusmiehen tuen. Kun tarvitset neuvoja esimerkiksi työehtosopimuksesta tai vaikkapa palkankorotuksista, voit ottaa yhteyttä  työpaikkasi luottamusmieheen. Työnantajankin on helpompi neuvotella yhden työntekijöitä edustavan henkilön kanssa kuin kaikkien työntekijöiden kanssa erikseen.

Erton jäsenenä voit vaikuttaa oman työehtosopimuksesi sisältöön ja tätä kautta omiin työehtoihisi. Kysymme aina ennen työehtosopimusneuvotteluja, mitä asioita jäsenet haluavat meidän neuvotteluissa ajavan. Jos työpaikallasi noudatetaan sosiaalialan järjestöjen työehtosopimusta, kannattaa sinun ehdottomasti liittyä jäseneksemme.

Sosiaalialan järjestöjen palkka- ja työehtokysely

Toteutamme vuosittain sosiaalialan järjestöjen palkka- ja työehtokyselyn. Kartoitamme kyselyn avulla alan palkkakehitystä sekä muutoksia työoloissa ja -ehdoissa. Hyödynnämme kyselyn tuloksia sosiaalialan järjestöjen työehtosopimusneuvotteluissa. 

Tutustu sosiaalialan järjestöjen vuoden 2023 palkka- ja työehtokyselyn tuloksiin ›

Jäikö jokin mietityttämään?

Voit jäsenenämme soittaa missä tahansa sosiaalialan järjestöjen työsopimukseen liittyvässä asiassa työsuhdeneuvontaamme. Saat työsuhdeneuvonnasta muun muassa tietoa ja apua työehtosopimuksen tulkinnassa ja mahdollisissa riitatilanteissa.

Työehtosopimuksen neuvottelee

Niina Dromberg.
Niina Dromberg Juristi
Vaaleatukkainen nainen katsoo eteenpäin käsiinsä nojaten.

Tule mukaan kehittämään alan työehtoja

Vain jäseniemme tuella voimme säilyttää ja entisestään parantaa nykyisiä työehtoja. Mitä enemmän Ertoon kuuluvia jäseniä työpaikoilla on, sen parempia ehtoja saamme sosiaalialan järjestöihin neuvoteltua.

Liity jäseneksi

Uusimmat sosiaalialan järjestöjä koskevat uutiset

Katso kaikki ajankohtaiset