Siirry suoraan sisältöön
Nuori henkilö fiilistelee musiikkia vaaleanpunaiset kuulokkeet korvillaan.

Kesätyö

Kesätöistä saa rahan ohella tärkeää työkokemusta. Parhaimmillaan kesän aikana voi myös kirkastua, minkälaista työtä ylipäätään haluaa tehdä. Onko esimerkiksi oma opiskeluala juuri oikea vai kannattaisiko sittenkin alaa vaihtaa? 

Vaikka löytämäsi kesätyö ei olisikaan juuri se unelmien homma, työtä tehdessä syntyy aina verkostoja, joista voi olla yllättäen hyötyä myöhemmin. Mikään työkokemus ei siis mene hukkaan.

Olemme koonneet perustiedot siitä, mitä sinun kannattaa tietää kesätöistä, sekä oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi. Sivun lopusta löydät myös hyviä vinkkejä kesätöiden hakemiseen ja siihen, mistä saa apua kesätyöhön liittyvissä kysymyksissä.

Mistä kesätöitä löytyy?

Kesätöitä on tarjolla runsaasti, ja niitä voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Muista ainakin nämä paikat kesätöitä etsiessäsi:

  • Hyödynnä sosiaalisen median ja verkon työnhakusivustot
  • Tutki kuntien ja kaupunkien työnhakusivustot
  • Ole suoraan yhteydessä kiinnostavaan työpaikkaan
  • Tutki ammattiliittosi ja oppilaitoksesi työnhakusivut
  • Hyödynnä tuttavat, naapurit ja kummin kaimat – joskus työpaikka löytyy olemassa olevien verkostojen kautta. Voit myös kertoa itsestäsi esimerkiksi omissa sosiaalisen median kanavissasi.

Ennen kesätöiden alkua

Kesätöistä tulee aina sopia ennen töiden aloittamista, jotta tiedät, millä ehdoilla  töitä tehdään. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Siihen on helppo vedota, jos työsuhteen aikana tulee epäselvyyttä asioista. Ja kun työsopimuksen tekee kirjallisesti, epäselvyyksiä tulee harvemmin.

Työsopimuksessa on oltava vähintään:

  • Työnantajan ja työntekijän yhteystiedot
  • Työsuhteen alkamispäivä, työsuhteen muoto ja kesto sekä mahdollinen koeaika
  • Työaika, työtehtävät ja missä töitä tehdään
  • Palkka ja mahdolliset muut edut
  • Mitä työehtosopimusta työpaikalla noudatetaan
  • Työnantajan ja työntekijän allekirjoitukset ja päiväys

Vaikka työpaikan saaminen on jo itsessään niin upeaa, että haluaisit allekirjoittaa sopimuksen nopeasti, malta mielesi. Työsopimus velvoittaa sinua ja työnantajaa, joten sinun on ymmärrettävä, mihin sitoudut allekirjoituksellasi. Käy sopimus huolella työnantajan kanssa läpi ja tarkista kaikki epäselvät kohdat. Tarkista myös, että kaikki tärkeät suullisesti sovitut asiat on kirjattu sopimukseen. Voit myös pyytää työsopimuksen luettavaksesi ennen allekirjoitusta. Jos olet Erton jäsen, voit hyödyntää maksutta työsopimuksen tarkistuspalvelua, jossa juristimme varmistavat, että sopimuksesi on asianmukainen.

Monilla aloilla noudatetaan ammattiliiton puolestasi neuvottelemaa työehtosopimusta, joka määrittää reilut työehdot, esimerkiksi työajan enimmäispituuden ja vähimmäispalkan. Oman alan työehtosopimukseen  kannattaa tutustua.
Kun kesätyö alkaa, muista nämä asiat:

Työtehtäviin on aina saatava perehdytys. Se on tärkeää, jotta tiedät mitä sinulta odotetaan ja miten juuri tässä työpaikassa toimitaan. On hyvä selvittää jo ennalta, kenelle ja miten esimerkiksi ilmoitat, jos sairastut, etkä pääsekään töihin. Tai miten työpaikalla on tapana toimia, jos sinulle tulee yllättävä meno työpäivän aikana.

Varmista, että tiedät, kuka on lähiesihenkilösi, jolta voi kysyä suoraan työn tekemiseen liittyviä asioita.

  • Huolehdi heti kesätyön alkaessa, että liiton ja työttömyyskassan jäsenyys ovat kunnossa. Liiton jäsenenä saat neuvoja ja monenlaista tukea, ja työttömyyskassassa vakuutat itsesi työttömyyden varalta.
  • Jäsentä auttaa myös työpaikalla valittu henkilöstön edustaja eli ammattiliiton luottamushenkilö.
  • Erton jäsenenä saat tarvittaessa maksuttomasti neuvoja Erton lakitiimiltä. Ei-jäsenille neuvot ovat maksullisia.
  • Pidä kirjaa tehdyistä työtunneista. Jos etukäteen sovittu työaika ei riitä työtehtävien tekemiseen, pyydä työnantajalta toimintaohjeita ja lupa ylitöihin.
  • Ilman työnantajan lupaa ei kannata tehdä ylitöitä, sillä silloin niistä ei välttämättä makseta palkkaakaan.

Kesätöiden päätyttyä pyydä työtodistus ja palautetta

Kun kesätyö päättyy, sovi työnantajan kanssa käytännön järjestelyistä: milloin loppupalkka maksetaan, miten työnantajan omaisuus palautetaan, voiko joku toimia myöhemmin suosittelijanasi, miten laajan työtodistuksen haluat ja miten se toimitetaan sinulle.

  • Työtodistus voi olla suppea tai laaja. Suppeaan työtodistukseen on merkittävä työsuhteen kesto, kuten alkamis- ja päättymispäivä sekä työtehtävät. Laajaan työtodistukseen on merkittävä lisäksi työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työtaidosta ja käytöksestä.  
  • Pyydä palautetta työstäsi. Mikä on mennyt hyvin, missä on kenties vielä oppimista, miten voisit kehittyä?
  • Usein työnantajat ovat myös kiinnostuneita siitä, miten sinä olet kokenut työsi. Mieti siis jo etukäteen, miten sanoitat kokemuksiasi.

Etenkin jos kesätyöpestisi on sujunut mukavasti, kannattaa myös kysyä, haluaisiko esimerkiksi esihenkilösi suositella sinua hakiessasi muita töitä. Siitä voi olla iso apu myöhemmin.

Lue teemaan liittyviä artikkeleita: