Siirry suoraan sisältöön
Vaaleansinipaitainen nainen kurkistaa lilan kirjan takaa.

Työehtosopimus pähkinänkuoressa

Tärkein ammattiliittojen tuottama palvelu on työehtosopimus. Työehtosopimus eli tes on ammattiliiton ja työnantajaliiton tekemä sopimus alan palkoista ja työsuhteen ehdoista.

Työehtosopimus eli tes on työntekijöiden ja työnantajien välinen sopimus, joka varmistaa reilut työehdot ja palkat tietylle alalle tai yritykseen. Suomessa suurimmalla osalla työpaikoista noudatetaan jotain tessiä eli noin 90 % työntekijöistä työskentelee jonkun työ-tai virkaehtosopimuksen piirissä. Kannattaakin kysyä työpaikallasi, mitä tessiä juuri siellä noudatetaan.

Monet itsestään selviltä tuntuvat edut on sovittu työehtosopimuksessa, kuten esimerkiksi työaika, palkat, palkankorotukset, lomat ja sairausajan palkka. Tesseissä moni asia on sovittu paremmin kuin laki edellyttää eli niiden ansiosta työehdot ovat paremmat kuin ilman sopimusta. Työntekijöiden ei siis tarvitse neuvotella työehdoistaan yksin työnantajan kanssa, vaan ammattiliitto sopii ne hänen puolestaan. Näin myös varmistamme, että kaikki voivat työskennellä reiluilla ehdoilla.

Työehtosopimuksista neuvottelevat ammattiliittojen edustajat sekä työnantajien omien liittojen edustajat. Jos alan työntekijöitä ei kuulu riittävästi neuvotteleviin ammattiliittoihin, silloin liitot eivät pääse neuvottelupöytään eikä sitä myötä lakia parempia ehtoja voida yrittää saada. Siksi kannattaa kuulua ammattiliittoon!

Myös työehtosopimusta paremmista ehdoista voidaan sopia. Sopiminen tapahtuu paikallisesti työpaikalla. Erton luottamusmies neuvottelee tällaisen niin kutsutun paikallisen sopimuksen. Luottamusmies myös huolehtii, että työehtosopimusta noudatetaan työpaikalla.

Ammattiliiton jäsenenä voit vaikuttaa oman työehtosopimuksesi sisältöön ja tätä kautta omiin työehtoihisi. Teemme Ertossa jäsenillemme säännöllisesti palkka- ja työehtokyselyitä, joiden pohjalta muodostamme tavoitteita työehtosopimusneuvotteluihin. Jos työpaikallasi noudatetaan jotain Erton neuvottelemaa työehtosopimusta, kannattaa sinun ehdottomasti liittyä jäseneksemme.

Saat tietoa ja apua työehtosopimusten tulkinnassa ja mahdollisissa riitatilanteissa omalta luottamusmieheltäsi ja Erton työsuhdeneuvonnasta.

Erton neuvottelemat työehtosopimukset:

Neuvottelemme myös useita talokohtaisia sopimuksia.

Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry - yksityissektori

Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:n muodostavat yksityissektorilla ERTO, SuPer ja Tehy. Sote ry neuvottelee seuraavat yksityissektorin työehtosopimukset:

  • Yksityinen sosiaalipalveluala
  • Terveyspalveluala
  • AVAINTA
  • Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
  • Työterveyslaitos

Yksityissektorilla Sote ry:llä on yhteiset (ERTO, SuPer ja Tehy) luottamusmiehet. Sote ry järjestää myös koulutuksia ja tilaisuuksia jäsenliittojen jäsenille.

Uusimmat työehtosopimusneuvottelutiedotteet

Katso kaikki ajankohtaiset