Siirry suoraan sisältöön
Nuori henkilö fiilistelee musiikkia vaaleanpunaiset kuulokkeet korvillaan.

Palkkasuositus

Erto antaa vähimmäispalkkasuositukset eläintenhoitotyöhön, yksityiselle liikunta-alalle, markkinointiin ja luoville aloille sekä toimistotyöhön eli toimialoille, joilla ei vielä ole työehtosopimusta.

Palkkasuosituksessa kerrotaan alan tehtävänimikekohtaiset suositukset peruspalkkatasosta ja annetaan suositus palkankorotusten suuruudesta ja korotusajankohdista. Suositusten pohjana käytämme alan palkkatutkimuksia. Palkkasuositukset ovat tärkeä ja hyödyllinen työväline, kun mietit esimerkiksi palkkatoivetta työhakemukseen tai neuvottelet palkastasi työpaikallasi.

Palkkasuositusten noudattaminen on kannattavaa myös yrittäjille. Se helpottaa ja tehostaa rekrytointia, lisää ennustettavuutta yrityksen kustannusrakenteeseen ja keventää yrityksen työnantajatehtävien hoitoa. Yritys tietää, millä palkkatasolla se palkkaa työntekijöitä ja miten palkankorotukset hoidetaan. Talous- ja henkilöstöhallinto systematisoituu ja tehostuu.

Jos työsopimuksessasi ei ole jo sovittu palkkasuosituksen noudattamisesta,  pyydä korotusta palkkaasi yleisen työmarkkinalinjan mukaisesti. Erto suosittaa, että henkilökohtaisia palkkoja korotetaan 2 prosentilla 1.5.2022 lukien.

Erton palkkasuositukset

Jos alallasi ei ole työehtosopimusta

Kun alalle ei ole tehty työehtosopimusta, kannattaa sopia työnantajan kanssa, että työsuhteessa noudatetaan Erton ja Palvelualojen Työnantajat PALTA ry:n välistä runkosopimusta sekä ao. alan vähimmäispalkkasuositusta, jos sellainen on annettu.

Tutustu yleiseen runkosopimukseen ›