Siirry suoraan sisältöön
Vakavailmeinen pitkähiuksinen nainen katsoo suoraan eteenpäin.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus

Työehtosopimus on ammattiliiton ja työnantajaliiton tekemä sopimus alan palkoista ja työsuhteen ehdoista. Työehtosopimus takaa aina vähimmäistason työehdoille. Paremmista ehdoista voidaan sopia, mutta huonommista ei. 

Tältä sivulta löydät Erton, SuPerin ja Tehyn neuvotteleman yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen. Työehtosopimus on yleissitova eli sitä noudatetaan kaikissa yksityisen sosiaalipalvelualan yrityksissä.

Työehtosopimuksen avulla varmistamme yksityisen sosiaalialan palveluyksiköissä työskenteleville reilut työehdot. Sosiaalialan palveluyksiköitä ovat muun muassa yksityiset vanhusten palvelutalot, mielenterveys- ja vammaispalveluyksiköt, päihdehuollon ja lastensuojelun yksiköt, ensi- ja turvakodit sekä yksityiset päiväkodit.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus lyhyesti

Alta  löydät yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen pdf-muodossa kokonaisuudessaan.

Työehtosopimuksesta turvaa

Työehtosopimuksessa sovimme työntekijän puolesta mm. palkan vähimmäistason, palkankorotukset, lomarahan, palkalliset arkipyhävapaat, ilta-, yö- ja lauantailisät ja perhevapaiden palkat . Laki ei siis takaa näitä automaattisesti, vaan ne sovitaan aina työehtosopimuksessa. 

Lisäksi olemme neuvotelleet sopimukseen muun muassa seuraavat lakia paremmat ehdot:

  • pidempi vuosiloma
  • lyhyemmät työajat
  • sairausajan palkka pidemmälle ajalle 

Työehtosopimus myös mahdollistaa jäsenillemme Tehyn, SuPerin ja Erton yhteisen Sote ry:n luottamusmiehen tuen. Kun tarvitset neuvoja esimerkiksi työehtosopimuksesta tai vaikkapa palkankorotuksista, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen. Työnantajankin on helpompi neuvotella yhden työntekijöitä edustavan henkilön kanssa kuin kaikkien työntekijöiden kanssa erikseen.

Erton jäsenenä voit vaikuttaa oman työehtosopimuksesi sisältöön ja tätä kautta omiin työehtoihisi. Kysymme aina ennen työehtosopimusneuvotteluja, mitä asioita jäsenet haluavat meidän neuvotteluissa ajavan. Jos työpaikallasi noudatetaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta, kannattaa sinun ehdottomasti liittyä jäseneksemme.

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkka- ja työehtokysely

Toteutamme vuosittain yksityisen sosiaalipalvelualan palkka- ja työehtokyselyn. Kartoitamme kyselyn avulla alan palkkakehitystä sekä muutoksia työoloissa ja -ehdoissa. Hyödynnämme kyselyn tuloksia yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvotteluissa. 

Tutustu yksityisen sosiaalipalvelualan vuoden 2023 palkka- ja työehtokyselyn tuloksiin ›

Jäikö jokin mietityttämään?

Voit jäsenenämme soittaa missä tahansa yksityisen sosiaalipalvelualan työsopimukseen liittyvässä asiassa työsuhdeneuvontaamme. Saat työsuhdeneuvonnasta muun muassa tietoa ja apua työehtosopimuksen tulkinnassa ja mahdollisissa riitatilanteissa.

Pitkähiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan

Tule mukaan kehittämään alan työehtoja

Vain jäseniemme tuella voimme säilyttää ja entisestään parantaa nykyisiä työehtoja. Mitä enemmän Ertoon kuuluvia jäseniä työpaikoilla on, sen parempia ehtoja saamme yksityiselle sosiaalipalvelualalle neuvoteltua.

liity jäseneksi

Uusimmat yksityisen sosiaalipalvelualan uutiset

Katso kaikki ajankohtaiset