
Työttömyysturva
Erton jäsenmaksu sisältää palkansaajille suunnatun työttömyyskassan jäsenmaksun. Tämä tarkoittaa sitä, että jos täytät jäsenyys- ja työssäoloehdot, saat työttömäksi jäädessäsi ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Et siis jää pelkän Kelan peruspäivärahan tai työmarkkinatuen varaan. Työttömyyskassa maksaa jäsenilleen edellytysten täyttyessä myös vuorottelukorvausta ja liikkuvuusavustusta.
Jäsenemme kuuluvat kahteen eri työttömyyskassaan. Löydät oman työttömyyskassasi sivulta tarkempia ohjeita työttömyysturva-asioihin liittyen.
Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassa (ETTK)
Jos olet Erton jäsenyhdistysten Etryn, Digimarit ry:n (entinen DigiMaMa), Logistiikan toimihenkilöiden, Ystean tai Taloushallintoalan ammattilaisten jäsen, työttömyyskassasi on Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassa (ETTK).
ETTK:n yhteystiedot:
p. 09 6132 3224
ma–pe 9.30–13.30
Kirjaudu ETTK:n eAsiointiin ›
Siirry ETTK:n verkkosivuille ›
Koko-kassa
Jos olet Erton jäsenyhdistys Soan (Suomen Optometrian Ammattilaiset) jäsen, työttömyyskassasi on Korkeasti koulutettujen kassa Koko.
Koko-kassan yhteystiedot:
p. 09 4763 7600
ma–to klo 10–15
pe klo 10–13
Kirjaudu Koko-kassan eAsiointiin ›
Siirry Koko-kassan verkkosivuille ›
Työttömyysturva-asioihin liittyviä pikaohjeita
- Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon heti ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. TE-toimistoon ei tarvitse enää ilmoittautua henkilökohtaisesti, vaan kätevimmin ilmoittautuminen onnistuu TE-palvelujen nettisivulla.
- Tee ensimmäinen päivärahahakemus työttömyyskassaan noin kahden viikon kuluttua työttömyyden alkamisesta (kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta). Etuushakemus kannattaa täyttää verkossa, oman kassasi eAsioinnissa. Tällöin sinulta ei kysytä turhia asioita ja osa tiedoista on valmiiksi täytettynä. Ennen kuin teet hakemuksen lue tarkasti ohjeet ja varaa kaikki tarvittavat liitteet itsellesi esimerkiksi tietokoneesi työpöydälle. Sieltä ne on helppo liittää hakemukseen. Hakemuksesi on kassan käsittelyjonossa heti lähettämisen jälkeen. Ensimmäisen hakemuksen käsittely on vähän tavallista hitaampaa, sillä kassan pitää laskea muun muassa päivärahan määrä.
Kirjaudu Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassan (ETTK) eAsiointiin ›
Kirjaudu Koko-kassan eAsiointiin (Soan jäsenet) › - Pidä työnhakusi voimassa TE-toimiston ohjeiden mukaisesti, jotta säilytät oikeutesi päivärahaan. TE-toimiston tehtävä on auttaa sinua työllistymään, mutta myös huolehtia siitä, että haet työtä lain edellyttämällä tavalla. Saadaksesi työttömyysturvaa sinun on haettava työtä ja otettava vastaan tarjottu työ, palvelu tai koulutus siitä riippumatta, oletko kokonaan työtön, lomautettu vai teetkö osa-aikatyötä. Tutustu siis tarkkaan TE-toimiston antamiin ohjeisiin, noudata määräaikoja ja vastaa yhteydenottoihin, ettei työttömyysturvaasi tule katkoksia.
- Lähetä seuraavat hakemukset neljän kalenteriviikon tai kuukauden jaksoissa. Nämä hakemukset käsitellään usein nopeammin ja päiväraha maksetaan melko tasaisesti kuukauden tai neljän viikon välein. Voit tehdä jatkohakemuksen, vaikka et olisi vielä saanut päätöstä ensimmäisestä hakemuksestasi. Jatkohakemuksen tekeminen sähköisessä muodossa eAsioinnin kautta ei ole mahdollista ennen kuin ensimmäinen maksu on suoritettu. Jatkohakemuksen tekeminen sähköisesti onnistuu kuitenkin, jos täytät ensimmäisen hakemuksen (”ansiopäivärahahakemus” -lomakkeen) jatkohakemuksen ajalta. Muista myös hakea muutosverokorttia. Palkkaa varten tehdyllä verokortilla etuudet maksetaan automaattisesti vähintään veroprosentilla 25. Palkkaa varten tehtyä verokorttia ei siis voida käyttää sellaisenaan päivärahan maksatukseen.
Sinulla on oikeus saada tietoa työttömyysturvasta selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa. Tämän oikeuden toteutumisesta vastaavat osaltaan TE-toimisto ja osaltaan työttömyyskassat. Jos esim. verkkosivujen sisältö ei avaudu tai tarvitset apua hakemuksen täytössä, ei siis kannata pähkäillä asiaa kotona, vaan ottaa yhteyttä kassaan joko soittamalla tai eAsioinnin kautta.
Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassa (ETTK)
p. 09 6132 3224
Kirjaudu ETTK:n eAsiointiin ›
Koko-kassa
p. 09 4763 7600
Kirjaudu Koko-kassan eAsiointiin ›
Työttömyyskassan päätökseen tyytymätön saa hakea siihen muutosta sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalta ja sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätökseen tyytymätön vakuutusoikeudelta. Vakuutusoikeuden päätökseen ei voi hakea muutosta valittamalla. Lue lisää muutoksenhausta ETTK:n verkkosivuilta ›
Huom! Jos sinut on irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä ja työnantajasi tarvitsee työvoimaa neljän kuukauden kuluessa työsuhteesi päättymisestä samoihin tai samankaltaisin tehtäviin, työnantajan on tarjottava sinulle tätä työtä. Muistathan, että sinun on oltava TE-toimistossa työnhakijana, jotta työn tarjoamisvelvollisuus säilyy. Lue lisää takaisinottovelvoitteesta tietopankistamme ›
Huomioitavaa
- Tietoa työsopimuksen irtisanomisesta ›
- Tietoa irtisanomisperusteista ›
- Tietoa irtisanomisesta tuotannollisista ja taloudellisista syistä ›
- Tietoa laittomasta irtisanomisesta ›
- Työsuhteen päättyessä huomioitavat asiat ›
Muutosturva auttaa irtisanottuja ja lomautettuja tietyin ehdoin. Lisätietoa Muutosturvasta TE-toimistojen työmarkkinatori-verkkosivulta ›
- Ilmoittaudu heti ensimmäisenä lomautuspäivänä työttömäksi työnhakijaksi TE-toimiston Oma asiointi -verkkopalvelussa. Tunnistautumiseen tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Koronatilanteesta johtuen TE-toimistoon ei tarvitse toimittaa asiakirjoja ilmoittautumisen yhteydessä, vaan TE-toimisto pyytää lomautustodistuksen tarvittaessa.
- Hae ansiopäivärahaa työttömyyskassan eAsioinnissa kahden viikon kuluttua lomautuksen alkamisesta. Jos lomautuksesi kestää lyhyemmän aikaa, hae päivärahaa aikaisintaan viimeisen lomautuspäivän jälkeen.
Kirjaudu Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassan (ETTK) eAsiointiin›
Kirjaudu Koko-kassan eAsiointiin (Soan jäsenet) ›
Jos olet lomautettu lyhennetylle työviikolle tai lyhennetylle työpäivälle, täytä hakemus koko kalenterikuukaudelta. Jos kuukausi päättyy keskelle viikkoa, ilmoita loppuviikon työpäivät ja työtunnit joko hakemuksen lisätiedoissa tai täytä hakemus viikon loppuun asti.
Toimita hakemuksen mukana ainakin seuraavat liitteet:
- kopio työsopimuksesta
- palkkatodistus vähintään 26 lomautusta edeltävältä viikolta. Sinun ei ole pakko liittää palkkatodistusta hakemukseesi, sillä työttömyyskassa saa palkkatiedot suoraan tulorekisteristä. Jos tulorekisterin tiedot ovat puutteelliset, työttömyyskassa pyytää sinulta lisätietoja, esimerkiksi palkkatodistusta tai -laskelmaa. Jos kuitenkin haluat nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä, lisää palkkatodistus hakemuksesi liitteeksi (näin käsittelijä saa hakemuksesi käsiteltyä nopeammin, vaikka tulorekisterin tiedot olisivatkin puutteelliset).
- kopio lomautusilmoituksesta.
Toimitathan hakemuksen ja liitteet sähköisesti tai postitse, sillä kassan toimisto ei ota tällä hetkellä vastaan asiakkaita. Hae päivärahaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa lomautuksen alkamisesta. - Jos haluat, voit itse arvioida tulevan päivärahasi määrän TYJ:n päivärahalaskurin avulla. Työttömyyskassa antaa lopullisen päätöksen päivärahan määrästä sitten, kun hakemus on käsitelty.
- Normaalisti työttömyyskassa maksaa päivärahaa omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on viittä täyttä työpäivää vastaava aika.
- Voit seurata hakemusten käsittelyaikaa oman kassasi nettisivuilla.
- Katso ETTK:n käsittelytilanne ›
- Katso Koko-kassan käsittelytilanne (Soan jäsenet) › - Jos tarvitset neuvoja, ota yhteyttä omaan kassaasi eAsioinnin kautta tai soita kassan puhelinpäivystykseen.
- ETTK:n yhteystiedot ›
- Koko-kassan yhteystiedot (Soan jäsenet) ›
Lisätietoa
- Lisätietoa päivärahan maksamisesta lomautuksen ajalta TYJ:n verkkosivuilta ›
- Lisätietoa lomautukseen liittyvistä asioista ETTK:n verkkosivuilta ›
Huomioitavaa
Muutosturva auttaa irtisanottuja ja lomautettuja tietyin ehdoin. Lisätietoa Muutosturvasta TE-toimistojen työmarkkinatori-verkkosivulta ›
Sekä Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassa ETTK että Koko-kassa ovat molemmat palkansaajakassoja.
Jos aloitat yritystoiminnan, selvitä kassakelpoisuutesi ottamalla yhteyttä omaan työttömyyskassaasi. Jos olet palkkatyössä ja harjoitat yritystoimintaa sivutoimisesti, voit pääsääntöisesti jatkaa jäsenyyttäsi palkansaajakassassa. Jos yritystoimintasi on sen sijaan päätoimista, voit kuulua palkansaajakassaan maksimissaan 18 kuukauden ajan yritystoiminnan aloittamisesta lukien (ns. jälkisuoja-aika). Lue lisää jälkisuoja-ajasta ETTK:n nettisivuilta ›
Vuorotteluvapaa on 100–180 kalenteripäivän vapaajakso, jonka työntekijä voi käyttää haluamallaan tavalla esimerkiksi koulutukseen, kuntoutukseen, lasten hoitoon, harrastuksiin tai lepoon. Tältä ajalta työttömyyskassa maksaa vuorotteluvapaalla olevalle vuorottelijalle vuorottelukorvausta.
Vuorotteluvapaalla olevalle vuorottelijalle maksettavan vuorottelukorvauksen normaalisuuruus on 70 prosenttia siitä työttömyyspäivärahasta, johon työntekijällä olisi oikeus työttömäksi jäädessään (lapsikorotuksia ei oteta huomioon).
Näin haet vuorottelukorvausta
- Toimita vuorottelusopimus TE-toimistolle ennen vuorotteluvapaasi alkamista. TE-toimisto antaa kassalle vuorottelukorvauksen maksamista varten tarvittavan lausunnon.
- Toimita kassalle vuorotteluttelukorvaushakemus viimeistään vuorotteluvapaasi alkaessa täyttämällä kassan eAsioinnissa "vuorotteluvapaahakemus"-lomake.
Kirjaudu Erityisalojen Toimihenkilöiden työttömyyskassan (ETTK) eAsiointiin ›
Kirjaudu Koko-kassan eAsiointiin (Soan jäsenet) ›
Toimita kassalle hakemuksesi liitteenä palkkatodistus vähintään 52 viikon ajalta vuorotteluvapaata edeltäviltä täysiltä palkanmaksukuukausilta sekä kopio vuorottelusopimuksesta. Muista hakea vuorottelukorvausta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa vuorotteluvapaan alkamispäivästä.
Oma työttömyyskassasi neuvoo vuorottelukorvauksen hakemiseen ja ehtoihin liittyvissä kysymyksissä.
Lue lisää vuorottelukorvauksesta ETTK:n verkkosivuilta ›
Lue lisää vuorottelukorvauksesta Koko-kassan verkkosivuilta › (Soan jäsenet).
Näin haet liikkuvuusavustusta
- Täytä ”liikkuvuusavustushakemus”-lomake eAsioinnissa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työsuhteen tai työsuhteeseen liittyvän koulutuksen alkamisesta.
Kirjaudu Erityisalojen Toimihenkilöiden työttömyyskassan (ETTK) eAsiointiin ›
Kirjaudu Koko-kassan eAsiointiin (Soan jäsenet) › - Toimita kassalle liikkuvuusavustushakemuksesi liitteenä:
- työsopimus tai työnantajan selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista
- jos haet liikkuvuusavustusta työhön liittyvän koulutuksen perusteella, lähetä kassalle selvitys koulutuksesta. - Ilmoita liikkuvuusavustukseen vaikuttavista muutoksista täyttämällä ”liikkuvuusavustus”-lomake eAsioinnissa. Ilmoita esimerkiksi työsuhteen päättymispäivän muutoksesta, lomautuksesta tai työnteon muusta keskeytyksestä. Työsuhteen piteneminen tai muuttuminen toistaiseksi voimassa olevaksi työsuhteeksi ei pidennä maksujakson kestoa.
Oma työttömyyskassasi neuvoo liikkuvuusavustuksen hakemiseen ja ehtoihin liittyvissä kysymyksissä.
Lue lisää liikkuvuusavustuksesta ETTK:n verkkosivuilta ›
Lue lisää liikkuvuusavustuksesta Koko-kassan verkkosivuilta (Soan jäsenet) ›

Opiskelija
Jos teet töitä opintojen ohella ja haluat päästä ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, liity myös työttömyyskassan jäseneksi. Siten vakuutat itsesi työttömyyden varalle kerryttämällä työssäoloehtoasi eli oikeuttasi ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan opiskelun ohella tehdyillä töillä.