Siirry suoraan sisältöön
Mies hymyilee.

Terveyspalvelualan työehtosopimus

Työehtosopimus on ammattiliiton ja työnantajaliiton tekemä sopimus alan palkoista ja työsuhteen ehdoista. Työehtosopimus takaa aina vähimmäistason työehdoille. Paremmista ehdoista voidaan sopia, mutta huonommista ei. 

Tältä sivulta löydät Erton, SuPerin ja Tehyn eli Sote ry:n neuvotteleman Terveyspalvelualan työehtosopimuksen. Työehtosopimus on yleissitova eli sitä noudatetaan kaikissa yksityisen terveyspalvelualan yrityksissä.

Terveyspalvelualan työehtosopimusta noudatetaan yksityisissä sairaaloissa, lääkäri- ja työterveysasemilla, terveydenhuollon kliinisissä laboratorioissa sekä terveyskylpylöissä ja kuntoutuslaitoksissa. Lisäksi työehtosopimusta noudatetaan näihin yrityksiin kuuluvissa laboratorioissa, röntgeneissä, muissa lääketieteellisissä tutkimuslaitoksissa ja fysikaalisissa hoitolaitoksissa. 

Terveyspalvelualan työehtosopimusneuvottelut 2024

Terveyspalvelualan neuvottelut alkoivat 1.3.2024. Voit seurata neuvotteluiden etenemistä terveyspalvelualan työehtosopimusneuvottelut 2024 -artikkelistamme.

Terveyspalvelualan työehtosopimus lyhyesti

Alta löydät terveyspalvelualan työehtosopimuksen pdf-muodossa kokonaisuudessaan

Työehtosopimuksesta turvaa

Työehtosopimuksen avulla varmistamme yksityisellä terveyspalvelualalla työskenteleville reilut työehdot. Työehtosopimuksessa sovimme työntekijän puolesta mm. palkan vähimmäistason, palkankorotukset, lomarahan, palkalliset arkipyhävapaat, ilta-, yö- ja lauantailisät ja perhevapaiden palkat. Laki ei siis takaa näitä automaattisesti, vaan ne sovitaan aina työehtosopimuksessa.

Lisäksi olemme neuvotelleet sopimukseen muun muassa seuraavat lakia paremmat ehdot:

  • pidempi vuosiloma
  • lyhyemmät työajat
  • sairausajan palkka pidemmälle ajalle

Työehtosopimus myös mahdollistaa jäsenillemme Tehyn, SuPerin ja Erton yhteisen Sote ry:n luottamusmiehen tuen. Kun tarvitset neuvoja esimerkiksi työehtosopimuksesta tai vaikkapa palkankorotuksista, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen. Työnantajankin on helpompi neuvotella yhden työntekijöitä edustavan henkilön kanssa kuin kaikkien työntekijöiden kanssa erikseen.

Erton jäsenenä voit vaikuttaa oman työehtosopimuksesi sisältöön ja tätä kautta omiin työehtoihisi. Kysymme aina ennen työehtosopimusneuvotteluja, mitä asioita jäsenet haluavat meidän neuvotteluissa ajavan. Jos työpaikallasi noudatetaan terveyspalvelualan työehtosopimusta, kannattaa sinun ehdottomasti liittyä jäseneksemme.

Terveyspalvelualan palkka- ja työehtokysely

Toteutamme vuosittain terveyspalvelualan palkka- ja työehtokyselyn. Kartoitamme kyselyn avulla alan palkkakehitystä sekä muutoksia työoloissa ja -ehdoissa. Hyödynnämme kyselyn tuloksia terveyspalvelualan työehtosopimusneuvotteluissa. 

Tutustu terveyspalvelualan vuoden 2023 palkka- ja työehtokyselyn tuloksiin ›

Jäikö jokin mietityttämään?

Voit jäsenenämme soittaa missä tahansa terveyspalvelualan työsopimukseen liittyvässä asiassa työsuhdeneuvontaamme. Saat työsuhdeneuvonnasta muun muassa tietoa ja apua työehtosopimuksen tulkinnassa ja mahdollisissa riitatilanteissa.

Mies katsoo sivulle

Tule mukaan kehittämään alan työehtoja

Vain jäseniemme tuella voimme säilyttää ja entisestään parantaa nykyisiä työehtoja. Mitä enemmän Ertoon kuuluvia jäseniä työpaikoilla on, sen parempia ehtoja saamme terveyspalvelualalle neuvoteltua.

liity jäseneksi

Uusimmat terveyspalvelualan uutiset

Katso kaikki ajankohtaiset