Siirry suoraan sisältöön
Yhteistoiminta työpaikalla

Yhteistoiminta työpaikalla

Yhteistoimintalain tavoitteena on yhteisymmärryksessä kehittää yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan ja asemaansa yrityksessä.

Yhteistoimintalakia on uudistettu soveltamisalan ja muutosneuvotteluaikojen osalta. Lakimuutokset tulivat voimaan 1.7.2025.
 
Yhteistoimintalakia sovelletaan 1.7.2025 alkaen yrityksissä ja yhteisöissä, joissa työsuhteessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 50.
 
Tiettyjä yhteistoimintalain velvoitteita sovelletaan 1.7.2025 alkaen myös niissä pienemmissä yrityksissä ja yhteisöissä, jotka työllistävät säännöllisesti 20–49 työntekijää, muun muassa:
  1. Velvollisuus käydä säännönmukaista vuoropuhelua henkilöstön kanssa yrityksen tai yhteisön toiminnan sekä työyhteisön toiminnan kehittämiseksi.  Vuoropuhelua koskevat velvoitteet ovat kuitenkin huomattavasti kevyemmät kuin vähintään 50 työntekijää työllistävällä työnantajalla.
  2. Velvollisuus käydä muutosneuvottelut tietyissä tilanteissa.
  3. Tiedonantovelvollisuus liikkeen luovutus-, sulautumis- ja jakautumistilanteissa.

Ennen 1.7.2025 voimaan tullutta lakimuutosta lakia sovellettiin kaikissa yrityksissä ja yhteisöissä, joissa työsuhteessa olevan henkilöstön määrä oli säännöllisesti vähintään 20. 

Mistä yhteistoiminnassa neuvotellaan? 

Yhteistoimintalaki sisältää säännökset paitsi muutosneuvotteluista, joita käydään, kun työnantaja harkitsee työvoiman vähentämistä, myös monesta muusta asiasta. Yhteistoimintalaki sisältää säännökset esimerkiksi jatkuvasta vuoropuhelusta, jota työnantaja ja henkilöstö käyvät työnantajan toiminnan kehittämiseksi. Lisäksi yhteistoimintalaki sisältää säännökset työnantajan selvitysvelvollisuudesta liikkeen luovutustilanteissa sekä säännökset työntekijöiden oikeudesta osallistua yrityksen hallintoelimien toimintaan ns. hallintoedustuksen kautta. 

Lue teemaan liittyviä artikkeleita: