Siirry suoraan sisältöön
Nuori silmälasipäinen mies

Optikoiden työehtosopimus

Työehtosopimus on ammattiliiton ja työnantajaliiton tekemä sopimus alan palkoista ja työsuhteen ehdoista. Työehtosopimus takaa aina vähimmäistason työehdoille. Paremmista ehdoista voidaan sopia, mutta huonommista ei. 

Tältä sivulta löydät Erton neuvotteleman optikoiden työehtosopimuksen

Optikoiden työehtosopimusta noudatetaan optikkoliikkeissä työskentelevien optikoiden, optometristien ja optometristiopiskelijoiden työsuhteissa.

Työehtosopimuksesta turvaa

Työehtosopimuksen avulla varmistamme optikoille reilut työehdot. Työehtosopimuksessa sovimme työntekijän puolesta mm. palkan vähimmäistason, palkankorotukset, lomarahan, palkalliset arkipyhävapaat, ilta-, aattoilta- ja lauantailisät ja perhevapaiden palkat. Laki ei siis takaa näitä automaattisesti, vaan ne sovitaan aina työehtosopimuksessa.

Lisäksi olemme neuvotelleet sopimukseen muun muassa seuraavat lakia paremmat ehdot:

  • sairausajan palkka pidemmälle ajalla
  • lyhyemmät työajat

Työehtosopimus myös mahdollistaa jäsenillemme luottamusmiehen tuen. Kun tarvitset neuvoja esimerkiksi työehtosopimuksesta tai vaikkapa palkankorotuksista, voit ottaa yhteyttä  työpaikkasi luottamusmieheen. Työnantajankin on helpompi neuvotella yhden työntekijöitä edustavan henkilön kanssa kuin kaikkien työntekijöiden kanssa erikseen.

Erton jäsenenä voit vaikuttaa oman työehtosopimuksesi sisältöön ja tätä kautta omiin työehtoihisi. Kysymme aina ennen työehtosopimusneuvotteluja, mitä asioita jäsenet haluavat meidän neuvotteluissa ajavan. Jos työpaikallasi noudatetaan optikoiden työehtosopimusta, kannattaa sinun ehdottomasti liittyä jäseneksemme.

Optisen alan palkka- ja työehtokysely

Toteutamme vuosittain optisen alan palkka- ja työehtokyselyn. Kartoitamme kyselyn avulla alan palkkakehitystä sekä muutoksia työoloissa ja -ehdoissa. Hyödynnämme kyselyn tuloksia optisen alan työehtosopimusneuvotteluissa. 

Tutustu optisen alan vuoden 2023 palkka- ja työehtokyselyn tuloksiin ›

Jäikö jokin mietityttämään?

Voit jäsenenämme soittaa missä tahansa optikoiden työsopimukseen liittyvässä asiassa työsuhdeneuvontaamme. Saat työsuhdeneuvonnasta muun muassa tietoa ja apua työehtosopimuksen tulkinnassa ja mahdollisissa riitatilanteissa.

Työehtosopimuksen neuvottelee

Anne Kaattari.
Anne Kaattari Juristi
Silmälasipäinen mies nauraa käsi leualla.

Tule mukaan kehittämään alan työehtoja

Vain jäseniemme tuella voimme säilyttää ja entisestään parantaa nykyisiä työehtoja. Mitä enemmän Ertoon kuuluvia jäseniä työpaikoilla on, sen parempia ehtoja saamme optikoille neuvoteltua.

Liity jäseneksi

Uusimmat optisen alan uutiset

Katso kaikki ajankohtaiset