Siirry suoraan sisältöön
Henkilö haaveilee käsi poskella

Yleinen runkosopimus

Työehtosopimus on ammattiliiton ja työnantajaliiton tekemä sopimus alan palkoista ja työsuhteen ehdoista. Työehtosopimus takaa aina vähimmäistason työehdoille. Paremmista ehdoista voidaan sopia, mutta huonommista ei. 

Tältä sivulta löydät Erton neuvotteleman yleisen runkosopimuksen.

Yleinen runkosopimus on neuvoteltu niitä toimialoja ja työntekijäryhmiä varten, joihin ei sovellu suoraan mikään työehtosopimus. Tarkoitus on, että tällaisilla sopimuksettomilla aloilla olisi työehtosopimus, joka määrittelee reilut ja oikeudenmukaiset työsuhteen vähimmäisehdot. Ensisijaisesti yleinen runkosopimus tulee sovellettavaksi työpaikoilla Erton ja PALTAn välillä sovittavalla liityntäpöytäkirjalla. Työntekijä ja työnantaja voivat kuitenkin keskenään sopia työsopimuksessa, että työsuhteessa noudatetaan yleistä runkosopimusta.

Työehtosopimuksesta turvaa

Yleisessä runkosopimuksessa sovimme työntekijän puolesta palkankorotukset, lomarahan, palkalliset arkipyhävapaat ja perhevapaiden palkat Laki ei siis takaa näitä automaattisesti, vaan ne sovitaan aina työehtosopimuksessa. Lisäksi olemme neuvotelleet sopimukseen muun muassa pidemmän sairausajan palkan. 

Työehtosopimus myös mahdollistaa jäsenillemme luottamusmiehen tuen. Kun tarvitset neuvoja esimerkiksi työehtosopimuksesta tai vaikkapa palkankorotuksista, voit ottaa yhteyttä  työpaikkasi luottamusmieheen. Työnantajankin on helpompi neuvotella yhden työntekijöitä edustavan henkilön kanssa kuin kaikkien työntekijöiden kanssa erikseen.

Erton jäsenenä voit vaikuttaa oman työehtosopimuksesi sisältöön ja tätä kautta omiin työehtoihisi. Kysymme aina ennen työehtosopimusneuvotteluja, mitä asioita jäsenet haluavat meidän neuvotteluissa ajavan. Jos työpaikallasi noudatetaan Yleistä runkosopimusta, kannattaa sinun ehdottomasti liittyä jäseneksemme.

Palkka- ja työehtokysely

Toteutamme vuosittain palkka- ja työehtokyselyn. Kartoitamme kyselyn avulla palkkakehitystä sekä muutoksia työoloissa ja -ehdoissa. Hyödynnämme kyselyn tuloksia Yleisen runkosopimuksen kehittämisessä ja palkkaneuvotteluissa.

Tutustu yleisen palkkakyselyn vuoden 2023  tuloksiin ›

Jäikö jokin mietityttämään?

Voit jäsenenämme soittaa missä tahansa Yleiseen runkosopimukseen liittyvässä asiassa työsuhdeneuvontaamme. Saat työsuhdeneuvonnasta muun muassa tietoa ja apua työehtosopimuksen tulkinnassa ja mahdollisissa riitatilanteissa.

Työehtosopimuksen neuvottelee

Sanna Ungern.
Sanna Ungern Juristi
Henkilö nauraa vaaleanpunaiset kuulokkeet kaulallaan.

Tule mukaan kehittämään alan työehtoja

Vain jäseniemme tuella voimme säilyttää ja entisestään parantaa nykyisiä työehtoja. Mitä enemmän Ertoon kuuluvia jäseniä työpaikoilla on, sen parempia ehtoja saamme neuvoteltua.

liity jäseneksi

Uusimmat yleiseen runkosopimukseen liittyvät uutiset

Katso kaikki ajankohtaiset