Siirry suoraan sisältöön
Mies ja nainen katsovat toisiaan.

Autoliikennealojen toimihenkilöiden työehtosopimus

Työehtosopimus on ammattiliiton ja työnantajaliiton tekemä sopimus alan palkoista ja työsuhteen ehdoista. Työehtosopimus takaa aina vähimmäistason työehdoille. Paremmista ehdoista voidaan sopia, mutta huonommista ei. 

Tältä sivulta löydät Erton neuvotteleman autoliikennealojen toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen. Työehtosopimus on yleissitova eli sitä sovelletaan kaikissa autoliikennealoilla toimivissa yrityksissä.

Autoliikennealojen toimihenkilöitä koskevassa työehtosopimuksessa sovitaan autoliikennealoilla työskentelevien konttoritoimihenkilöiden, liikenteenjärjestelytoimihenkilöiden, huoltokorjaamoiden teknisten toimihenkilöiden ja terminaalien työnjohtajien työehdot. 

Työehtosopimuksesta turvaa

Työehtosopimuksen avulla varmistamme autoliikennealojen työntekijöille reilut työehdot. Työehtosopimuksessa sovimme työntekijän puolesta mm. palkan vähimmäistason, palkankorotukset, lomaltapaluurahan, palkalliset arkipyhävapaat, ilta- ja yötyölisät ja perhevapaiden palkat. 

Lisäksi olemme neuvotelleet sopimukseen muun muassa seuraavat lakia paremmat ehdot:

  • lisätyöstä maksettava korotettu palkka
  • sairausajan palkka pidemmälle ajalle

Laki ei siis takaa näitä automaattisesti, vaan ne sovitaan aina työehtosopimuksessa.

Työehtosopimus myös mahdollistaa jäsenillemme luottamusmiehen tuen. Kun tarvitset neuvoja esimerkiksi työehtosopimuksesta tai vaikkapa palkankorotuksista, voit ottaa yhteyttä  työpaikkasi luottamusmieheen. Työnantajankin on helpompi neuvotella yhden työntekijöitä edustavan henkilön kanssa kuin kaikkien työntekijöiden kanssa erikseen.

Erton jäsenenä voit vaikuttaa oman työehtosopimuksesi sisältöön ja tätä kautta omiin työehtoihisi. Kysymme aina ennen työehtosopimusneuvotteluja, mitä asioita jäsenet haluavat meidän neuvotteluissa ajavan. Jos työpaikallasi noudatetaan autoliikennealojen toimihenkilöiden työehtosopimusta, kannattaa sinun ehdottomasti liittyä jäseneksemme.

Logistiikan palkka- ja työehtokysely

Toteutamme vuosittain logistiikka-alan palkka- ja työehtokyselyn. Kartoitamme kyselyn avulla alan palkkakehitystä sekä muutoksia työoloissa ja -ehdoissa. Hyödynnämme kyselyn tuloksia autoliikennealojen työehtosopimusneuvotteluissa. 

Tutustu logistiikan vuoden 2023 palkka- ja työehtokyselyn tuloksiin ›

Jäikö jokin mietityttämään?

Voit jäsenenämme soittaa missä tahansa autoliikennealan työsopimukseen liittyvässä asiassa työsuhdeneuvontaamme. Saat työsuhdeneuvonnasta muun muassa tietoa ja apua työehtosopimuksen tulkinnassa ja mahdollisissa riitatilanteissa.

Työehtosopimuksen neuvottelee

Juha-Matti Moilanen.
Juha-Matti Moilanen Juristi
Karo-Petteri Kuusisto.
Karo-Petteri Kuusisto Asiantuntija
Lilapipoinen mies pohtii käsi leuallaan.

Tule mukaan kehittämään alan työehtoja

Vain jäseniemme tuella voimme säilyttää ja entisestään parantaa nykyisiä työehtoja. Mitä enemmän Ertoon kuuluvia jäseniä työpaikoilla on, sen parempia ehtoja saamme autoliikennealalle neuvoteltua.

Liity jäseneksi

Uusimmat autoliikennealojen uutiset

Katso kaikki ajankohtaiset