
Palkkojen epätasa-arvo on syvä systeemitason ongelma
Palkkojen epätasa-arvossa on kyse siitä, että arvotamme aloja sukupuolittuneesti, syrjimme tiettyjä töitä ja pidämme niitä vähemmän arvokkaina.
Työnantajalla on velvollisuus kohdella työntekijöitä tasapuolisesti, yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti.
Tasapuolinen kohtelu perustuu työsopimuslakiin ja tarkoittaa sitä, että työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti. Tasapuolisesta kohtelusta voidaan poiketa vain, jos siihen on olemassa työntekijän tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltu syy.
Yhdenvertaisesta kohtelusta säädetään yhdenvertaisuuslaissa. Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän eli sen, ettei ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eriarvoiseen asemaan iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Tasa-arvo perustuu tasa-arvolakiin. Tasa-arvolaki kieltää sukupuoleen perustuvan syrjinnän ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa erityisesti työelämässä.
Palkkojen epätasa-arvossa on kyse siitä, että arvotamme aloja sukupuolittuneesti, syrjimme tiettyjä töitä ja pidämme niitä vähemmän arvokkaina.
Varoituksen saaminen on usein järkytys. Varoituksen saatuasi kannattaa ensin miettiä, onko varoitus mielestäsi aiheellinen ja toimia sen mukaisesti.
Seuraavassa on listattuna lyhyesti joukko työpaikoilla hyviksi todettuja käytäntöjä sateenkaariväen kohtaamiseksi työpaikoilla.
Työelämän syrjintä kielletään tasa-arvolaissa ja yhdenvertaisuuslaissa. Sitä paitsi se on keljua käytöstä, joka nakertaa työyhteisöä.
Elämä olisi outoa, jos olisimme samanlaisia. Jos siitä huolimatta suvaitsevaisuus tuntuu haastavalta, pitää rohkeasti mennä erilaisuutta kohti.
Työkaveri nimittelee, jättää jatkuvasti vastaamatta puhuteltaessa tai raivoaa työpaikalla. Mitä teen?