Siirry suoraan sisältöön

7 tapaa ymmärtää erilaisuutta työpaikalla

Elämä olisi outoa, jos olisimme samanlaisia. Jos siitä huolimatta suvaitsevaisuus tuntuu haastavalta, pitää rohkeasti mennä erilaisuutta kohti.

Ihmiset pitävät eriväristä kahvia sisältäviä kahvikuppeja vierekkäin pöytätasolla.

1. Rakenna itsellesi vahva itsetunto.

 
Mitä paremmin olet sinut itsesi kanssa, sitä helpompi sinun on hyväksyä erilaisuutta. Arvosta itseäsi, niin osaat hyväksyä toisenkin ihmisen.
 

2. Kunnioita lähimmäisiä.

 
Jos osaat arvostaa toista ihmistä, sinun on helppo hyväksyä hänet juuri omana itsenään.
 

3. Opettele ymmärtämään erilaisuutta.

 
Opiskele ihmisiä ja kiinnostu. Tutustu heidän elämäntilanteeseensa. Mene kohti. Ota selville, miksi ihminen tekee jotain eri tavalla tai miten hän ajattelee. Älä tyrmää vaan juttele ja kuuntele.
 

4. Usko, että hyvään tulokseen on monta tietä.

 
Tietyistä pelisäännöistä ei tingitä, kuten esimerkiksi deadline, etiikka, yrityksen toimintaperiaatteet ja asiakaspalvelukonseptit. Kollega voi hoitaa homman keinoin, jollaisia et itse käyttäisi. Mutta millainen on lopputulos? Se ratkaisee.
 

5. Hyväksy erilainen persoona.

 
Meitä on suurpiirteisiä suhaajia ja tarkkoja tyyppejä. On ekstroverttejä ja introverttejä. On niitä, joilla kuppi on puoliksi täynnä ja niitä, joilla se on puoliksi tyhjä. On nopeita tekijöitä ja rauhallisempia pohdiskelijoita. Molempi parempi, jos tehtävä onnistuu.
 

6. Näe erilaisuus rikkautena.

 
Ajattele, mitä voit oppia ihmiseltä, joka on toisesta kulttuurista, puhuu toista kieltä, on eri ikäinen tai jolla on jonkinlainen vamma. Mitä voit oppia ihmiseltä, joka menestyy sellaisin tavoin, jota sinulle ei tullut mieleenkään käyttää?
 

7. Anna asioiden riidellä, älä ihmisten.

 
Ota työyhteisössä puheeksi, jos asiat menevät erilaisten toimintatapojen takia hankaliksi. Selvitä väärinymmärrykset. Juttele kaverin kanssa, mutta myös esimiehen kanssa. Älä mene henkilökohtaisuuksiin tai salli sitä toiselta. Opi sanomaan: ”Tästä tulee hyvä homma. Ja me tehdään se yhdessä!”.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin