Siirry suoraan sisältöön

Tasa-arvovaltuutetun mukaan isällä on oikeus yhtä pitkään palkalliseen vanhempainvapaaseen kuin äidillä

Kaikki työnantajaliitot eivät viime neuvottelukierroksella hyväksyneet Erton vaatimusta perhevapaauudistuksen toteuttamisesta työehtosopimuksissa niin että isille myönnettäisiin yhtä pitkä palkallinen vanhempainvapaajakso kuin äideille. Tasa-arvovaltuutettu on nyt ottanut kantaa asiaan ja on samoilla linjoilla Erton kanssa.

Mies kännykkä kädessä
Perhevapaauudistus tuli voimaan 1.8.2022. Sen myötä luovuttiin äidin äitiysvapaasta ja isän isyysvapaasta. Tilalle tuli äidille tarkoitettu raskausvapaa ja molemmille vanhemmille tarkoitettu vanhempainvapaa. Vanhempainvapaan tausta-ajatuksena oli se, että tuo vapaa on sukupuolineutraali: siihen on yhtäläinen oikeus isällä ja äidillä.  
 
Raskausrahaa maksetaan äidille 40 arkipäivältä. Vanhempainrahaa maksetaan lisäksi kummallekin, sekä äidille että isälle, 160 arkipäivältä. Isä ja äiti voivat luovuttaa omasta vanhempainrahakiintiöstään 63 päivää. Yksinhuoltajalla on puolestaan oikeus vanhempainrahaan 320 päivältä. 
 
Työehtosopimuksissa on ollut määräyksiä palkallisesta äitiysvapaasta ja isyysvapaasta, mikä on käytännössä tarkoittanut sitä, että työnantaja on maksanut työehtosopimuksessa sovitulta palkalliselta ajalta palkan ja Kelan maksaman päivärahan erotuksen. Työehtosopimuksissa on usein sovittu siitä, että äidillä on oikeus kolmen kuukauden palkalliseen aikaan ja isällä vastaavasti vain yhden viikon palkalliseen aikaan.  
 
Erto piti edellisellä neuvottelukierroksella menettelyä tasa-arvolain vastaisena ja vaati perhevapaauudistuksen toteuttamista työehtosopimuksissa niin että isille myönnetään yhtä pitkä palkallinen vanhempainvapaajakso kuin äideille. Erto hyväksyi sen, että äideille maksettiin täysi palkka 40 arkipäivän raskausvapaan ajalta, mutta vanhempainvapaa-ajan palkka olisi pitänyt maksaa 32–36 arkipäivältä molemmille. Monissa työehtosopimuksissa näin sovittiinkin. 
 
Kaikki työnantajaliitot, kuten Palvelutyönantajat Palta, Autoliikennealojen työnantajaliitto ALT ja Henkilöstöala Hela, eivät hyväksyneet Erton näkemystä. Ne pitivät asiaa neuvottelukysymyksenä, josta olisi pitänyt käydä kauppaa.
 
Erton olisi pitänyt hyväksyä työehtosopimukseen heikennyksiä saadakseen tasa-arvoisen perhevapaan työehtosopimukseen. Emme suostuneet siihen, koska oikeus tasa-arvoiseen kohteluun on lakisääteinen eikä siitä tarvitse neuvotella.  
 
Tasa-arvovaltuutettu on nyt ottanut kantaa asiaan. Tasa-arvovaltuutetun mukaan työnantaja syyllistyy syrjintään, jos se maksaa vanhempainvapaan ajalta palkkaa äideille pidemmältä ajalta kuin isille. Asiaan ei vaikuta se, että työehtosopimuksessa on sovittu isälle lyhyemmästä palkallisesta vapaasta. 
 

Tasa-arvovaltuutettu Erton kanssa samoilla linjoilla

 
Tasa-arvovaltuutetun mukaan syrjinnän kohteeksi joutunut isä voi vaatia käräjäoikeudessa vahingonkorvausta palkan menetyksestä sekä useiden tuhansien eurojen suuruista tasa-arvolain mukaisesta hyvitystä.  
 
Jättämällä palkan maksamatta vanhempainvapaan ajalta työnantaja ottaa riskin siitä, että asia viedään oikeuteen, jossa työnantajan maksettavaksi voi tulla palkanmenetys, tasa-arvolain hyvitys sekä oikeudenkäyntikulut.
 
Työnantaja saattaa ajatella niin, että jäädään odottamaan tuomioistuinten ennakkopäätöksiä ja annetaan juttujen vanhentua, koska tasa-arvolain hyvitystä on vaadittava kahden vuoden määräajassa.
 

Jäikö sinua mietityttämään työnantajasi menettely perhevapaan yhteydessä?

 
Muistathan, että Erton jäsenenä voit ottaa maksutta yhteyttä lakitiimiin, joka päivystää työsuhdeneuvonnassa joka arkipäivä. Juristimme voi tarvittaessa selvittää työnantajan menettelyn lainmukaisuuden. Tarvittaessa autamme myös jatkotoimissa. Löydät yhteystietomme ja aukioloaikamme nettisivuiltamme.
Juha-Matti Moilanen
Juha-Matti Moilanen Juha-Matti työskentelee Ertossa juristina. Hän neuvottelee autoliikennealan ja huolinta-alan työehtosopimukset. Lisäksi hän auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin