Siirry suoraan sisältöön

Optisen alan yritys rikkoi neuvotteluvelvoitetta muuttaessaan työsuhteiden ehtoja yksipuolisesti

Käräjäoikeudessa ratkaistussa jutussa oli kyse siitä, rikkoiko työnantaja yhteistoimintalain neuvotteluvelvoitetta tekemällä päätöksiä Erton jäsenten työsopimusten ja työsuhteen olennaisten ehtojen muuttamisesta ilman muutosneuvottelun käymistä.

Nainen katsoo tuimana kameraan

Kolme Erton jäsentä vaati käräjäoikeudessa työnantajaltaan hyvitystä yhteistoimintalain rikkomisesta, sillä he katsoivat, että työnantaja oli liiketoimintakaupan jälkeen muuttanut yksipuolisesti heidän työsuhteidensa ehtoja ilman muutosneuvotteluiden käymistä. Muutokset koskivat muun muassa työaikajärjestelyjä, työntekopaikkaa ja tehtävänkuvaa.  

Työnantaja kiisti käräjäoikeudessa työntekijöiden vaatimukset ja väitti ettei yhteistoimintalain mukaista velvoitetta oltu rikottu. Työnantajan näkemyksen mukaan muutokset olivat tilapäisiä ja liittyivät liiketoimintakaupan täytäntöönpanoon, kun henkilöstö siirtyi vanhoina työntekijöinä yhtiön palvelukseen.

Puoli vuotta liikkeen luovutuksen jälkeen yhtiö myös kävi kyseisiä muutoksia koskevat muutosneuvottelut ennen kuin muutti uudelleen kyseiset ehdot työsuhteen irtisanomisperusteella irtisanomisaikaa noudattaen. Työnantaja lisäksi katsoi, että mahdolliset rikkomukset olivat niin vähäisiä, ettei hyvitystä tulisi joka tapauksessa määrätä.  

Käräjäoikeus kallistui pääkäsittelyssä kuullun todistelun perusteella siihen, että työnantajayritys oli laiminlyönyt muutosneuvotteluiden järjestämisen oikea-aikaisesti ja tehnyt tosiasiassa päätöksiä työsuhteen olennaisten ehtojen muuttamisesta ennen kuin oli käynyt muutosneuvottelut. Oikeus katsoi, että työnantajan menettely oli ollut huolimatonta.  

Käräjäoikeus määräsi työnantajayhtiön maksamaan työntekijöille hyvitystä yhteistoimintalain rikkomisesta. Kullekin työntekijälle tuomitun hyvityksen määrässä otettiin huomioon muun muassa työnantajan menettelyn moitittavuus, työntekijöille aiheutuneet taloudelliset menetykset, mutta toisaalta myös työnantajan pyrkimykset korjata virheellistä menettelyään.  

Käräjäoikeuden tuomio korostaa yhteistoimintalain mukaisen neuvotteluvelvoitteen merkitystä myös työsuhteen ehtojen muutostilanteissa. Päätös osoittaa erinomaisesti, että työnantajan on huolellisesti harkittava ja toteutettava muutosneuvottelut siinäkin tilanteessa, jos liiketoimintakaupan jälkeen ilmenee tarve tehdä päätöksiä liikkeen luovutuksessa siirtyneiden työntekijöiden työsuhteiden ehtoja koskien. Oikea-aikainen ja aito neuvottelu on ainoa tapa varmistaa työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa työsuhteensa ehtoihin.   

Tiesitkö tämän Erton oikeusturvasta? 

Tapauksessa jäsenten oikeudenkäyntikulut kattoi Erton oikeusturvaan kuuluva oikeudenkäyntiturva. Monet liitot tarjoavat jäsenilleen oikeusturvavakuutuksen oikeuteen päätyvien riitojen varalle.  Yleensä tällainen vakuutus kattaa kuitenkin vain rajatun osan kuluista: vakuutuksessa on yleensä omavastuuosuus ja enimmäiskorvaus on usein 10 000–15 000 euroa, vaikka kulut voivat helposti nousta oikeusriidassa korkeammaksikin. 

Lisäksi oikeudenkäynnissä hävinnyt osapuoli joutuu usein korvaamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jolloin maksettavaa voi tulla useita kymmeniä tuhansia euroja. 

Erton Täysturva-jäsenten oikeusturva sen sijaan kattaa kaikki oikeudenkäyntikulut, myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, vaikka juttu hävittäisiin. Täysturva-jäsen ei siis koskaan joudu itse maksamaan mitään. Tästä syystä Täysturva-jäsenenemme oikeusturva on yksi maan parhaista.  

Etkö ole vielä Erton jäsen? 

Kun liityt jäseneksemme, saat heti käyttöösi lakitiimimme puhelinneuvonnan. Täysi oikeudenkäyntiturva astuu voimaan 3 kuukauden jäsenyyden jälkeen. Erton jäsenyys on työelämän kotivakuutus.  

Liity jäseneksi nyt  ›

Heli Luukkonen
Heli Luukkonen Heli työskentelee Ertossa juristina. Hän auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin