Siirry suoraan sisältöön

Vinkit kesätyön hakuun

Kokosimme parhaat vinkit, joilla voit onnistua kesätyön haussa.

Nuori nainen istuu keittiössä läppärin edessä kännykkä kädessään.
Suomessa on joka vuosi tarjolla kymmeniä tuhansia kesätyöpaikkoja. Kuulostaa hyvältä, mutta valitettavasti kilpailu kesätöistä on kovaa, koska hakijoita on moninkertainen määrä. Miten sitten erottua hakijoiden massasta? Kokosimme tähän artikkeliin parhaat vinkit, joilla voit onnistua kesätyön haussa.
 

1. Ole ajoissa liikkeellä

 
Kesätöitä hakiessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Monella alalla kesätyöpaikkojen haku alkaa jo alkuvuodesta, joskus jopa edellisen vuoden lopussa.
 
Jos tiedät tarkkaan mille alalle ja mihin yrityksiin haluat kesäksi työllistyä, yrityksiin kannattaa olla yhteydessä jo ennen virallista kesätyön hakua ja kysyä, milloin kesätöiden haku alkaa ja keihin voi olla yhteydessä kesätöihin liittyvissä asioissa. Tämä on hyvä tapa osoittaa kiinnostusta ja aktiivisuutta.
 

2. Erotu hakemuksella

 
Rekrytoijien pöydille kertyy lukemattomia varsin samanlaisia hakemuksia. Mieti siis tarkkaan, minkälainen hakemus erottuisi massasta. Kesätyön saamisen ydin on tehdä hyvä, erottuva hakemus ja ansioluettelo, jotka näyttävät innostuksesi ja markkinoivat sinua rohkeasti. Turha vaatimattomuus kannattaa unohtaa. Muista silti olla aina oma itsesi ja löytää itsestäsi vahvuudet eri työtehtäviin.
  • Tee ansioluettelosi pohja valmiiksi, mutta räätälöi se jokaista hakemaasi työpaikkaa varten erikseen. Mieti, mitä sellaista osaamista ja kokemusta sinulla on, josta on hyötyä ja etua juuri tässä työssä. Vaikka työkokemusta ei olisikaan ehtinyt kertyä, kerro harrastuksistasi ja kiinnostuksen kohteistasi. Kaikki osaaminen on hyödyksi.
  • Kirjoita työhakemus jokaiseen työpaikkaan erikseen ja vastaa työhakemuksessa esitettyihin toiveisiin ja kysymyksiin. Älä ole turhan vaatimaton vaan markkinoi itseäsi rohkeasti.
  • Kirjallisen hakemuksen sijaan ja rinnalle kannattaa miettiä myös napakan videohakemuksen tekemistä.
  • Jos työpaikkailmoituksessa on määritelty, miten töitä haetaan juuri tähän paikkaan, noudata ohjeita.
  • Pyydä ystävää tai vaikka perheenjäsentäsi lukemaan ansioluettelosi ja hakemuksesi ja antamaan palautetta. On aina hyvä, jos hakemuksen lukee myös joku toinen.
  • Oikolue hakupaperit vielä kerran ennen hakemuksen lähettämistä. Viimeistelty ja oikeakielinen hakemus on aina plussaa.

3. Ole aktiivinen

 
Aktiivuus ja ahkeruus on myös kesätöiden hakemisessa valttia. Kannattaa asennoitua, että kesätyöhaku on työn tekemistä. Mitä useampaa yritystä lähestyt, sitä varmemmin saat kesätyön. 
 
Usein sähköpostitse tai muuten ohjeiden mukaan digitaalisesti lähetetty hakemus riittää, mutta jos mahdollista, tartu puhelimeen ja soita. Siten erotut helpommin muista ja jäät rekrytoivan henkilön mieleen. 
 

4. Valmistaudu huolella

 
Valmistaudu myös työhaastatteluun huolella. Selvitä vähintään perustiedot työpaikasta. Mitä esimerkiksi yritys tekee ja ketkä ovat sen asiakkaita. Mieti myös valmiiksi, miksi juuri tämä työpaikka kiinnostaa sinua ja miksi heidän kannattaisi valita nimenomaan sinut hakijoiden joukosta.
 
Mieti myös jo etukäteen, mitä haluat kysyä työnantajalta. Se kertoo kiinnostuksestasi työpaikkaa kohtaan. Anna innostuksesi näkyä! 
 
Selvitä haastattelun aikana kaikki epäselvät asiat, kuten mitä tehtäviisi kuuluu, minkälainen työaika on, kuinka suurta palkkaa työstä maksetaan, onko työssä palkan lisäksi myös muita etuja? 
 

5. Tee työsopimus aina kirjallisena

 
Onneksi olkoon, työpaikka on sinun! Sait palkkion ahkeruudestasi. Muista, että työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena ennen töiden alkua. Siihen on helppo vedota, jos työsuhteen aikana tulee epäselvyyttä asioista.
 
Jos olet Erton jäsen, voit hyödyntää maksutta työsopimuksen tarkistuspalvelua, jossa juristimme varmistavat, että sopimuksesi on asianmukainen.
 
 

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin